Zaklęcia, które odpędzą ciemność

Filmy 14. TNH - wypowiedz się!
eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 30 lip 14, 7:21

Film podzieliłabym na niebo i piekło, ze względu na ścieżkę dźwiękową.
Niebo - przepiękna czołówka plus cisza niemal jak z Benninga w 13 jeziorach
Piekło - żebym nie była źle zrozumiana - koncert muzyki metalowej choć ten gatunek ma pewnie dokładniejsze określenie - death metal ? - znakomity, znakomity, mimo, że nie jestem jakąś fanką, to bardzo dobry.

Dla mnie ten film był przede wszystkim dźwiękiem, a potem obrazem. Jeszcze ważne, interesujące były nieliczne dialogi.

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 30 lip 14, 9:42

Po obejrzeniu krótkich metraży Bena Riversa podczas MFF Karlove Vary miałem przyjemność pozostać po projekcji na dyskusji. Jeden z krótkich filmów przedstawiał ponownie postać pustelnika, głównego bohatera "Two years at sea". I jeśli chodzi o porównanie dwóch pełnych metraży to pojawiło się u mnie takie przemyślenie, że w przypadku tego wcześniejszego filmu Ben bardzo mocno skorzystał na wieloletniej przyjaźni z bohaterem, jest się tam w środku przestrzeni filmowej, koło bohatera, osobista więź kamery z filmowanym człowiekiem jest prawie namacalna. Natomiast w przypadku "Zaklęcia, które..." widzę tylko zwykłą i dość zdystansowaną obserwację. Co nie zmienia faktu, że film ogląda się dobrze i cieszy jego obecność w konkursie.
Zapytany o swoje dalsze plany Ben poinformował, że rozpoczyna, na podstawie prawdziwego scenariusza, kręcić z portugalskim kolegą... komedię.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

paNMieczyslaw

Na forum od:
10 cze 05, 8:48

Post 30 lip 14, 11:21

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaajrrrrrrjjjjjjjj!

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrjjjjjjjjjjjjjj!

d4b0

Na forum od:
30 lip 06, 23:12

Post 30 lip 14, 11:37

dlaczego niebo i pekło? to muzyka (black metal) jaką ludzie obecnie obrazują swoje ganianie po lasach. wszystkie części filmu były na ten sam temat ;)
Ostatnio edytowano 30 lip 14, 17:41 przez d4b0, łącznie edytowano 1 raz

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 30 lip 14, 12:50

Też uważam, że to w zasadzie trzy wersje tego samego - poszukiwania własnego miejsca w świecie w zgodzie z naturą. Trochę na siłę, wprowadzając wspólnego bohatera, połączono w jedną całość te trzy, utrzymane w zupełnie różnych stylach, kawałki. Choć przyznaję, że ładnie sklejono te części ze sobą, zawsze na końcu poprzedniej wprowadzając coś zapowiadającego kolejną. Poza tym, przyznaję, nie mam innych istotnych zarzutów - to kolejna dobra pozycja w tegorocznym konkursie. I informacja dla wrażliwych na obraz - zdjęcia w tym filmie są od początku do końca fantastyczne.

eliska

Na forum od:

Post 30 lip 14, 14:06

d4b0 napisał(a):dlaczego niebo i pekło? to muzyka (black metal) jaką ludzie obecnie obrazują swoje ganianie po lasach. wszystkie części filmu były na ten sam temat ;)

tylko tak mi się skojarzyło z klimatem :)

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 31 lip 14, 0:42

Tak, tak, ta muzyka to black, nie death metal :) Pewnie ci, którzy metalu nie słuchają, uśmieją się, ale te gatunki naprawdę są różne niczym dzień i noc ;)

A sam film bardzo dobry. Pierwsza część o kolektywie, druga o jednostce, a trzecia to niejako synteza - kolektyw, ale każdy przeżywa koncert indywidualnie. Zgadzam się z Grzesiem, gdy mówi, że to trzy odsłony tego samego poszukiwania, tylko w różnych kontekstach. No i faktycznie piękne zdjęcia, pierwsze ujęcie odebrało mi mowę, a i sposób sfilmowania koncertu przedni, nie ma nic wspólnego z tym, jak zazwyczaj pokazuje się takie imprezy. Mimo że nie jest to nic skomplikowanego i przekazuje proste myśli, wciągnąłem się i popłynąłem.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

eliska

Na forum od:

Post 31 lip 14, 6:01

Mrozik, niech się śmieją, śmiech to zdrowie :))))). Metal - wspólny mianownik :)))

paNMieczyslaw

Na forum od:
10 cze 05, 8:48

Post 31 lip 14, 11:11

Mrozikos667 napisał(a):Pewnie ci, którzy metalu nie słuchają, uśmieją się, ale te gatunki naprawdę są różne niczym dzień i noc ;)

http://www.youtube.com/watch?v=asax9s2xmlU

mniej więcej od 30 sekundy pokazane są różnice w gatunkach metalu :)

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 31 lip 14, 20:54

paNMieczyslaw napisał(a):
Mrozikos667 napisał(a):Pewnie ci, którzy metalu nie słuchają, uśmieją się, ale te gatunki naprawdę są różne niczym dzień i noc ;)

http://www.youtube.com/watch?v=asax9s2xmlU

mniej więcej od 30 sekundy pokazane są różnice w gatunkach metalu :)

Znam, uwielbiam, aczkolwiek w celach edukacyjnych bym nie wykorzystywał ;)
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Powrót do Każdy ma swoje kino