3. FF Era Nowe Horyzonty

Archiwalne posty ze starego forum FF Nowe Horyzonty. Forum zamknięte.
Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 16 lip 03, 12:21

Ok. ja już Was opuszczam, za 30 min. opuszczam me mieszkanko. W Cieszynie będę przed 18:00. Jeżeli ktoś wybiera się dziś pociągiem z Katowic o 16:07 i zauważy mężczyznę w czarnej koszulce z krótkim rękawem, walizką koloru srebrnego, to być może to będę ja :-) Do zobaczenia zatem w Cieszynie (sprawdzie jeszcze raz rozkłady PKP- są liczne zmiany!). Rozumiem, że godz. 21:45 po fontanną jest godziną ostateczną. Pa, kochani!

kasia

Post 16 lip 03, 16:31

hej,jezeli ktos jeszcze nie pojechal do Cieszyna bo np. nie ma z kim jechac (tak jak ja) samemu smutno to prosze o kontakt, mozemy umowic sie na wspolna podroz lub dopiero na miejscu kasia 504646410

kasia

Post 16 lip 03, 16:31

hej,jezeli ktos jeszcze nie pojechal do Cieszyna bo np. nie ma z kim jechac (tak jak ja) samemu smutno to prosze o kontakt, mozemy umowic sie na wspolna podroz lub dopiero na miejscu kasia 504646410

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 16 lip 03, 17:35

kasiu! Jeśli masz karnet i wybierasz się na imprezę do Klubu po Dogville to przyjdź pod fontannę na Rynku o 21:45 (lub 15 min. po zakończeniu Dogville w razie obsuwy). Umówiliśmy się tam z ekipą forumowców, żeby pogadać, wymienić wrażenia i razem uderzyć do amfiteatru.

kasia

Post 16 lip 03, 18:22

Kubak- nie mam karnetu! i co gorsza dojade do Cieszyna dopiero w niedziele ( wczesniej nie moge) ale bardzo chetnie umowie sie z wami (Toba?) w niedziele wieczorem, poznamy sie i pogadamy, na pewno mnie polubicie ;)a w ogole masz moze telefon komorkowy by ułatwic kontaktowanie sie?

piotrek

Post 16 lip 03, 18:26

hej jesli to spotkanie samotnych kinomanów ma charakter otwarty to ja też przybywam! nie macie nic przeciwko???

jola

Post 16 lip 03, 19:49

zoozak: wygląda na to, że jedziemy tym samym pociągiem (albo raczej pociągami) :)

kasia

Post 16 lip 03, 21:21

Piotrek i Kubak- zebysmy mieli jasnosc, na nie przybede na spotkanie kinomanow ani w ogole do Cieszyna jesli nie beda miala z kim jechac. Prosze wiec o kontakt i zapewnienie mnie ze zostane przygarnieta i wcielona w poczet kinomanow :)

zuza

Post 16 lip 03, 22:48

Hej!Czy ktoś wie jak, na chwilę obecną, wygląda ilość wejściówek na otwarcie; albo inaczej - ile jest akredytacji, a ile miejsc w teatrze? Chciałabym się zorientować do której godziny jutro jeszcze będą wejściówki. Waham sie czy przyjechać pociągiem o 15 czy wcześniejszym - tylko,że to drugie będzie mnie kosztować co najmniej 2 godz., obecnie bardzobardzobardzo cennego dla mnie snu (ostatnie dni były męczące). Czy jest sens pchać się wcześniej, ryzykując przyśnięcie na Dogville.......ale z drugiej strony mogę się tam w ogóle nie dostać. No cóż, dylemat nie porównywalny z wojną albo epidemią, ale obecnie dla mnie bardzo bolesny. Help, if you can! P.S. No, a na spotkanie forumowiczów wpraszam się i ja :) Policzyłam nawet - to moja 3 (słownie: trzecia) wypowiedź na tym forum; wprawdzie to nie ta ilość, jaką udało się osiągnąć niektórym stałym wpisywaczom, ale ogólnie śledziłam przebieg tutejszych dyskusji (mniej więcej;))......więc chyba zasłużyłam, czyż nie? Pozdrawiam was mocno.

Piotrek

Post 17 lip 03, 15:53

hej - wiesci z ostatniej chwili - nie ma juz biletow na dogville, pozostalo jeszcze ok. 200 wejsciowek dla posiadaczy akredytacji na drugi seans. poza tym kolejka jest bardzo dluga... kasiu - ja bardzo chetnie pomoge Ci sie wcielac, pod warunkiem ze sam sie wczesniej wcielę (nie mylić ze słowem 'wciąć':) jednak przyjechać musisz sama, moge ew. wyjsc po Ciebie na dworzec :) daj znac pod nr 0502 39 42 57 jak bedziesz dojezdzac do cieszyna. zycze milej podrozy! :))

Piotrek@Cieszyn

Post 17 lip 03, 15:55

spotkanie wciaz aktualne? dzisiaj o 21.45 pod fontanną?

gruby

Post 18 lip 03, 1:33

1. wiem, ze troche pozno ale moze ktos sie jutro wybiera do cieszyna z wawy. samochodem najlepiej :). kontakt: 6723816 lub na maila.
2. jakie jest najlepsze lokum w cieszynie?

Beata

Post 18 lip 03, 10:16

własnie się okazało, że jednak momgę wziąć parę wolnych dni i MOGĘ PRZYJECHAĆ do Cieszyna. Pilnie szukam osób do których mogłabym się przyłączyć ( może do paliwa). Jezeli jedziecie jutro lub w niedzielę dajcie znać. pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję, że do zobaczenia w Cieszynie 0 501 568 096

Beata

Post 18 lip 03, 10:28

Kasia czy ty jedziesz z Wawy? Jesli tak możemy się umówic na wspólną podróż. Ja niestety też nie mam karnetu, ale jakos damy sobie radę:-)))

kasia

Post 18 lip 03, 13:24

czy wiecie moze czy jest jeszcze szansa nabyc bilety na Dogvile w sobote?

hella

Post 18 lip 03, 13:26

jestem ciekawa co sądzicie nt okropnego amerykańskiego samolotu stojącego na cieszyńskim rynku??? równie dobrze możemy zacząć chodzić w koszulkach z napisem "nasza MATKA Ameryka" wrr..

Beata

Post 18 lip 03, 13:30

Kasia juz sprawdzałam :-((( niestety nie ma

kasia

Post 18 lip 03, 15:51

Piotrek- jesli przypadkiem wejdziesz na forum i przeczytasz ta wiadomosc to WŁĄCZ KOMORKE!

rudy

Post 18 lip 03, 21:50

czy trzeba miec paszport , żeby wejść na seans do ina Central, skoro ono jest po stronie czeskiej?

Velouria

Post 18 lip 03, 23:00

a przyjdzcie do Targowej!moze spotkamy sie na jakims piwku:))))))

mm

Post 18 lip 03, 23:02

kto projektował plakat era nowe horyzonty reklamujący?

:)

Post 19 lip 03, 1:05

Skalpel będzie na Festiwalu??

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 19 lip 03, 11:06

Skalpela, niestety, nie będzi. Obraz "Bunuel zpsami", który wykorzystaliśmy jako plakat festiwalu, namalował Krzysztof Kokoryn (do ubiegłoracznego festiwalu również był jego plakat).
Oczywiście, że trzeba mieć paszport, aby wejść do Republiki Czeskiej. Pozdrawiam z Cieszyna.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 19 lip 03, 11:27

Hella ! F-16 stojący na cieszyńskim rynku jest jednym z elementów wystawy przygotowanej przez Fundację Galerii Foksal i to jest atrapa samolotu. Takie atrapy są produkowane dla armii amerykańskiej przez jedną z fabryk w Chinach i z tej fabryki sprowadzony został obiekt stojący w Cieszynie. Takie "zabawki" służą do wprowadzania wroga w błąd. Na zdjęciach satelitarnych i tak wszystko wygląda jak makieta. Co jest rzeczywistością, co jest fikcją? Ta "ekspozycja" to także ironiczny komentarz szwajcarskiego artysty (Christoph Buechel)do największego kontraktu jaki Polska zawarła z USA na dostarczenie nam właśnie F-16. To nie gloryfikacja Ameryki. Pozdrawiam z Cieszyna

Jagoda

Post 20 lip 03, 1:02

Jestem posiadaczką karnetu na tegoroczny festiwal. Chciałam zobaczyć film "Historie kuchenne" 19. lipca o 19.00. Niestety kiedy przyszłam do kina Central ok. 18.35 nie wpuszczano juz ludzi z akredytacjami. Nie moglam przyjsc wczesniej, bo "Kura na wietrze" Ozu konczyla sie o 18.20. Nie przejelam sie zbytnio ta porazka i pobieglam (doslownie) do kina Piast na "Obiecane zycie". Bylam tam o 18:55 i tez juz nie wpuszczano ludzi z akredytacjami. Od siostry, ktora wtedy ogladala "Czas rzeczywisty" wiem, ze w tym samym czasie w kinie Akademickim rowniez byl komplet. Czy nie wydaje sie Wam, ze w tym roku albo wydano za duzo akredytacji, albo sprzedaje sie za duzo biletow indywidualnych? Z tego, co pamietam, to w zeszlym roku absolutnie nie bylo takich problemow i bez klopotu wchodzilam na kazdy film, jaki chcialam zobaczyc. W koncu zaplacilam 200zl za karnet i chyba mam do tego prawo?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 20 lip 03, 14:30

Droga Pani Jagodo !

Przykro mi, że spotkała Panią taka sytuacja, ale nie ma idealnego rozwiązania i nie można z góry dokładnie przewidzieć ile osób będzie chciało oglądać poszczególne seanse. Dla osób akredytowanych przeznaczamy 70 % miejsc w każdej sali, na resztę miejsc sprzedajemy bilety (jest z góry określona liczba miejsc do sprzedaży i nie przekraczamy jej nigdy). Akredytacja nie gwarantuje rzeczywiśie wejścia na wszystkie filmy ( za akredytację na międzynarodowych festiwalach płacę 400Euro, samolot, hotel...) i też nie zawsze wchodzę na filmy, ktore chcę zobaczyć. Akredytacja w Cieszynie nie jest stosunkowo droga...(wiem, że młodzi ludzie nie mają pieniędzy i, że musicie płacić za nocleg, posiłki, przejazd...). Proszę jednak pamiętać, że festiwal jest przedsięwzięciem zupełnie non-profit a wpływy ze sprzedaży akredytacji i biletów stanowią tylko ok. 30% jego kosztów.

Aby mieć 100% pewności pozostają tylko bilety(po 10zł na każdy film). Ale na koniec festiwalu proszę policzyć, ile filmów Pani zobaczyła mając akredytację i proszę zrobić bilans (wliczając w to niedogodności związane z posiadaniem akredytacji). Proszę do mnie napisać. Jestem jednak przekonany, że mimo wszystko w przyszłym roku kupi Pani znowu akredytację. PS. Wiedziałem, że HISTORIE KUCHENNE będą się bardzo podobał i układając kalendarz festiwalu postanowiłem ten film pokazać dwukrotnie. Ma Pani okazję zobaczyć ten tytuł w środę, 23 lipca o godz. 22:00 w teatrze (jest tam 640 miejsc i miejsc dla akredytowanych nie powinno zabraknąć).

Pozdrawiam serdecznie

Roman Gutek
(odpowiedzialny za festiwal)

szyszy

Post 20 lip 03, 17:17

hej. Będę w Cieszynie dopiero we wtorek rano bo zatrzymały mnie szanty w giżycku:) Jak myślicie, mam szanse na znalezienie jakiegoś taniego lokum (może być pole namiotowe - namiot mam:) i kupienie biletów na jakieś seanse? Sorry za te głupie pytania ale jadę do Cieszyna pierwszy raz. cartman1@alpha.net.pl ewentualnie jakiś sms na 602 224 330 Pozdarwiam i z góry dzięki

mm

Post 20 lip 03, 23:05

Więcej chcielibyśmy poobcować z twórczością pana Kokoryna, autora "Bunuela z psami". Gdzie szukać, spotkać można, może adres strony www. Z góry dziękujemy.

jacek

Post 21 lip 03, 1:14

hej hej ludziska idzie sobie na "Historie kuchenne" jak chcecie sie naprawde dużo pośmiać Fajnie jest widziec że ktos potrafi robić takie genialne komedie a jeszcze fajniej je ogladać Ja właśnie wróciłem z horyzontów i strasznie chętnie bym tam jeszcze wrócił niestety urlop sie skonczył:( to chociaz wam napisze ludziki że klimacik jest piekny i swięto kina jest to napewno...

survi

Post 21 lip 03, 1:18

czy w cieszynie jest jakas kawiarenka internetwowa lub czy istnieje mozliwosc w jakis inny sposob skorzystania z neta za odp dzieki :) wyjezdzam do was z rzeszowa o 5 rano (a noz ktos zagladnie tu z cieszyna do 5) :) pzdr survi

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 21 lip 03, 10:51

Do MM: wystarczy wpisać do wyszukiwarki "Krzysztof Kokoryn"(w www.google.pl znalazłem przed chwilą dużo adresow)i zobaczysz wiele obrazów Krzysztofa.
W ubiegłym roku Krzysztof mial wystawę swoich prac w czsie festiwalu w Cieszynie. Jeżeli chcesz nawiązać kontakt napisz do mnie, a ja prześlę Twoją prośbę do Krzysztofa. Pozdrawiam

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 21 lip 03, 10:53

Do MM: wystarczy wpisać do wyszukiwarki "Krzysztof Kokoryn"(w www.google.pl znalazłem przed chwilą dużo adresow)i zobaczysz wiele obrazów Krzysztofa.
W ubiegłym roku Krzysztof mial wystawę swoich prac w czsie festiwalu w Cieszynie. Jeżeli chcesz nawiązać kontakt napisz do mnie, a ja prześlę Twoją prośbę do Krzysztofa. Pozdrawiam

tuco

Post 21 lip 03, 14:24

Ja już niestety musiałem opuścić Cieszyn. Mogłem sobie pozwolić tylko na weekendowy wypad (podobnie zresztą jak w zeszłym roku i dwa lata temu w Sanoku). Na szczęście zobaczyłem to co chciałem. Przyjechałem głównie na filmy Reggio, którego wcześniej widziałem w kinie tylko genialne Koyaanisqatsi. Koniecznie wybierzcie się w ostatni weekend na Koyaanisqatsi, Anima mundi i Powaqqatsi. To niezwykła uczta dla oka i ucha (zdjęcia Fricke'a i muzyka Glassa to dzieła sztuki same w sobie). Byłem trochę zdziwiony, że frekwencja na tych filmach nie była zbyt duża. A ja byłbym skłonny zaryzykować tezę, nie ma w programie festiwalu filmu lepszego, ważniejszego i bardziej oryginalnego niż Koyaanisqatsi. Świetna sprawa, że firma Gutek Film kupiła ten film. Odrestaurowana kopia była naprawdę znakomita!

Z pokazów konkursowych, które udało mi sie zobaczyć najbardziej podobała mi się Rosyjska arka. Było to dla mnie olbrzymie zaskoczenie, bo poetyka Sokurowa dotychczas zupełnie do mnie nie przewawiała. A tu taka niespodzianka. Film niezwykły formalnie, będący jednak nie tylko fajerwerkiem technicznym, ale również manifestujący uniwersalne prawdy.
Pozdrawiam

wiesław

Post 21 lip 03, 15:52

Cieszyn - taka dziura czy nie lepiej zorganizować festiwal w jakimś wielkim mieście

shOOmir

Post 21 lip 03, 16:09

Panie Romanie, czy "Dogville" w normalnej dystrybucji bedzie w wersji krotszej niz od pelnego, festiwalowego filmu? Na taki ruch zdecydowali sie miedzy innymi Wlosi, ktorzy pocieli film i wprowadza na ekrany wersje krotsza o 45 minut.

Wiesław, to miasteczko jest idealne, bo przez te 11 dni zostaje ono calkowicie opanowane przez Festiwal, a w wielkim miescie by sie on zgubil w tlumie. Poza tym sam Cieszyn jest swietny, bardzo ladne miasteczko, duzo ciekawych miejsc, no i oczywiscie perspektywa wycieczki do naszych poludniowych sasiadow na dobre pivko w knajpce za 20 koron. :)

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 21 lip 03, 20:03

ShOOmir ! To nie Włosi, TO SAM LARS !!! przygotował krótszą wersję, którą widzieliśmy już w firmie. Nie widać prawie żadnej różnicy. Decyzja o wyborze wersji do dystrybucji jest bardzo poważna i podejmę ją po zakończeniu festiwalu. Jeżeli zdecyduję się na wersję krótsza to i tak w wybranych kinach można zobaczyć dłuższą wersję. Pozdrawiam.

Leser22

Post 21 lip 03, 23:19

Juz nie moge sie doczekac kiedy tam bede

mm

Post 21 lip 03, 23:37

Do p.Romana Gutka od mm:Dzięki panie Romanie, wielkie dzięki!Ja już wróciłam do swojej Łodzi i przywiozłam w głowie i pod powiekami mnóstwo mięsistych, bajecznie kolorowych "kokorynów"!Pozdrawiam gorąco (...jakieś 32 stopnie C...); życzę dużo sił witalnych i optymizmu na przyszłość - robi pan niezwykle cenne rzeczy dla nas (mas),żeby tylko te masy trochę wrażliwsze były...

hella

Post 22 lip 03, 11:54

Panie Romanie!
Tamtą wiadomość napisałam nie wiedząc jeszcze dlaczego ten samolot stoi (później odwiedziłam wystawę i wszystko się wyjaśniło). Moim zdaniem jednak, przypadkowemu przechodniowi (np nie będącemu uczestnikiem festiwalu, czy nie czytającemu informacji o wystawie Galerii Foksal) ten samolot może się jednak z gloryfikacją Ameryki kojarzyć.

hella

Post 22 lip 03, 12:01

PS. poza tym jednak uważam wystawę za bardzo wartościową, choć nie wszystkie zdjęcia powinny być pokazywane (np. zbliżenia martwych osób - zdjęcie blondynki przygniecionej przez słup). Natomiast dokument o "Liście Schindlera" jest bardzo ciekawy. Dobrze, że po tylu latach wykorzystano budynek Hotelu "Pod Jeleniem"!

Demid

Post 22 lip 03, 12:32

Wróciłam niedawno z festiwalu, wielkie podziękowania dla organizatorów!!!! to był jak do tej pory najwspanialszy akcent lata- jestem syta- zarówno intelektualnie jak i estetycznie. Fantastyczne filmy, dobra organizacja i doskonała atmosfera.. nic dodać nic ująć

Ewa

Post 22 lip 03, 16:03

Przeglądam obecnie stronę dotyczącą Nowych Horyzontów i żal serce ściska, że już nie ma mnie w Cieszynie; spędziłam tam wspaniale 3 dni wypełnione niepowtarzalnymi wrażeniami; niestety obowiązki wzywają i trzeba wrócić do pracy; cieszę się, ze tak wiele młodych osób odwiedza festiwal; myslę , ze festiwal filmów w Cieszynie powoli staję się najważniejszym wydarzeniem artystycznym w kraju; mam nadzieję, że wkrótce będzie to też jedno z ważniejszych wydarzeń artystycznych Europy; Panie Romanie już dziś rezerwuje urlop na przyszły rok; czekam na kolejną dawkę niepowtarzalnych emocji

Marta i Andrzej

Post 22 lip 03, 17:55

byliśmy wczoraj na cool kids of death - świetny improwizowany noise! orientuje się, że osobom nieco mniej zaznajomionym z muzyką noise mogło się nie podobać, ale my czuliśmy się jak w domu! :)

Fabo

Post 22 lip 03, 19:59

Niech zyje Tsukamoto i jego Yokai Hanta - Hiruko!!!!Chyba cale kino zwijalo sie ze smiechu :))) Swietne zakonczenie festiwalowego dnia! Wszystko jest naprawde na najwyzszym poziomie gdyby tylko nie te sauny w kinach a szczegolnie w Piascie!

kinga

Post 22 lip 03, 20:15

zarezerowałyśmy przed pół godz, kilka biletów, jest godz. 20 i nie mamy potwierdzenia rezerwacji, czy mimo to mamy wybierać się do Cieszyna :)
Prosze o odpowiedz

Krzycho

Post 22 lip 03, 20:25

Zgadzam się z Fabo. Pierwsze wrażenie po opuszczeniu kina to: jaki kicz. Ale za to jak się to świetnie oglądało.
Czytałem na zagranicznych listach, że ten film bardzo trudno dostać - a tu proszę niedość że w kinie to z polskimi napisami.
A przed nami jeszcze 4 filmy tego pana.

Basia

Post 22 lip 03, 22:12

Bardzo prosimy o jakąś alternatywę dla muzyki techno puszczanej w namiocie festiwalowym. Myślę że w przyszłości można by zrobić każdej nocy inną muzykę: reggae, rock, itd. wystarczy zresztą spojrzeć na młodzież która przybyła na ten festiwal - nie sądzę, że ci wszyscy "dreadziarze" uwielbiają tylko i wyłącznie techno. pozdrawiam.

jacekK

Post 23 lip 03, 1:15

hej hej jakby ktos jutro (środa 23) sie wybierał do cieszna autkiem z okolic wrocławia to było by bardzo fajnie oczywiście dołożę sie na paliwo kontakt 693280760 A tak wogólem to naprawde!!! warto tam pojechać jakby ktoś sie wachał to serdecznie namawiam niekoniecznie autkiem zawsze moge pojechac stopem:) ale warto... pozdrowienia NAKRECENI POZYTYWNIE ludzie...

Katasza

Post 23 lip 03, 8:29

Chcialabym uslyszec opinie ogolu na temat " artystycznego " wystepu Cool Kids w poniedzialek. Sama znam sie troche na muzyce i odnosze wrazenie ze przypadkowosc dzwiekow osiagnela chyba najwieksze stezenie, dynamika zostala konsekwentnie usunieta,zniknelo jakiekolwiek napiecie. Probuje wytlumaczyc sobie jakos ta pomylke ktora zaszla . Pozdrawiam wszystkich ktorym nasi taperzy pomogli wczesniej wyjsc z teatru!

aniczek

Post 23 lip 03, 10:01

Festiwal w Cieszynie jest FANTASTYCZNY - nie tylko pod względem artystycznym, czy organizacyjnym. Również dlatego,że jest w ... Cieszynie. W każdym innym większym mieście "zginąłby" wśród codzienności. Ponadto tegoroczne pokazy w czes. Cieszynie znacznie "podniosły" również poziom kultury na przejściu granicznym - to nie był tabun alkoholowych mrówek :))
Szkoda tylko, że jako osoba tylko ciut starsza od większości uczestników, w niedzielę wieczorem muszę wracać do "pracowej, poniedziałkowej" rzeczywistości.
Może do 3 razy sztuka - i na przyszłorocznym spędzę urlop....
Więc poCieszyn !!

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum Forum ze Stopklatki - 2. 3. i 4. MFF Nowe Horyzonty 2002-2004