Program 14.MFF TNH opublikowany!

Zapowiedzi programowe. Wasze propozycje filmowe.
aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 21 lip 14, 15:30

na pewno można wejść na spotkanie z gościem.

co do wchodzenia w czasie reklam, muszę się upewnić, ale chyba w drodze wyjątkowego wyjątku. bo gdyby to było możliwe, wszyscy by się spóźniali.

paNMieczyslaw

Na forum od:
10 cze 05, 8:48

Post 22 lip 14, 10:49

aszeffel napisał(a):
przecież czwartek to taki dzień na niby, czyż nie? :) dopiero piątek, piątek jest prawdziwy.

W zeszłym roku jakoś mi pierwszy piątek umknął, poszedłem na Hitlera, wyszedłem i po piątku. Teraz chyba będzie podobnie, bo tuż po przyjeździe czeka mnie wycieczka z Lehmanem :)

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 22 lip 14, 17:12

Przeglądam papierowy program i widzę pierwszego babola.

Film Asi Argento Incompresa w wersji internetowej i w opisie w części papierowej figuruje jako Dziewczynka z kotem. Pod opisem w wersji papierowej podane są 2 daty projekcji (27.07 i 30.07) i rzeczywiście Dziewczynka.. jest wtedy pokazywana. Rzecz jednak w tym, że jest jeszcze jedna projekcja (1.08, godz. 19:15). W rozpisce blokowej w książeczce ten seans jest, występuje jednak pod zmienionym tytułem Odrzucona i pewnie stąd się nie załapał do dat pod krótkim opisem filmu.

(co nie zmienia faktu, że najpewniej nie wybiorę się ani na Dziewczynkę z kotem ani na Odrzuconą ;))
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 22 lip 14, 19:43

niestety, w ostatniej chwili dystrybutor zmienił tytuł, stąd to zamieszanie. Odrzucona to Dziewczynka z kotem bez dwóch zdań.

doktor pueblo

Na forum od:

Post 22 lip 14, 21:45

Czyli Dziewczynka z kotem obowiązywała do końca lipca, a od sierpnia już Odrzucona? ;)
Nie da się ukryć, że to zmiana na lepsze.

Franciszek

Na forum od:
30 lip 13, 20:01

Post 22 lip 14, 23:34

To chyba właśnie Odrzucona została podmieniona na Dziewczynkę z kotem.
I killed my father, I ate human flesh and I quiver with joy!

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 23 lip 14, 4:28

To zmiana na gorsze. Odrzucona w finale okazała się Dziewczynką.

kovan

Na forum od:
19 wrz 10, 14:19

Post 23 lip 14, 7:23

A będzie przy rezerwacjach zegar odliczający na żywo czas do 'godziny zero'?

Swoją drogą - strasznie dużo wolnych miejsc na seans otwarcia :shock:

Franciszek

Na forum od:

Post 23 lip 14, 7:33

kovan napisał(a):Swoją drogą - strasznie dużo wolnych miejsc na seans otwarcia :shock:

No właśnie, chyba że coś się w ostatniej chwili zmieni. Ale z tyloma miejscami nie powinno być chyba problemu, żeby się wbić...

kamilD

Na forum od:
26 lip 13, 22:44

Post 23 lip 14, 9:14

Franciszek napisał(a):
kovan napisał(a):Swoją drogą - strasznie dużo wolnych miejsc na seans otwarcia :shock:

No właśnie, chyba że coś się w ostatniej chwili zmieni. Ale z tyloma miejscami nie powinno być chyba problemu, żeby się wbić...

zmieniło się na 80, nie jest źle, na pewno lepiej niż rok temu.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 23 lip 14, 10:04

Z innej beczki: wczoraj ukazał się bodaj ostatni przedfestiwalowy felieton pana Romana, który w wersji online dostępny jest TUTAJ. Pada tam fraza "zanurzony w realizmie magicznym western "Jauja" Argentyńczyka Lisandro Alonso". Nie mogę nie odnotować, że w wersji papierowej, opublikowanej przez "Gazetę Wyborczą - Wrocław", zrobił się z tego "zanurzony w realizmie magicznym western "jaja" Argentyńczyka Lisandro Alonso".

:shock:

paNMieczyslaw

Na forum od:

Post 23 lip 14, 10:22

Może przyciągnie publikę głodną jajcarskiego western, ale salwy śmiechu się skończą przy dajmy na to 20 minutowej scenie jedzenia fasolki.

doktor pueblo

Na forum od:

Post 23 lip 14, 10:27

Mnie zastanawia, jak to się wymawia. Hauha? :)

Franciszek

Na forum od:

Post 23 lip 14, 10:51

kamilD napisał(a):zmieniło się na 80, nie jest źle, na pewno lepiej niż rok temu.

Mamy już 79.

Franciszek

Na forum od:

Post 23 lip 14, 11:01

Ale ładnie się rozeszło :)

kamilD

Na forum od:
26 lip 13, 22:44

Post 23 lip 14, 11:02

udało się, już po około 6 sekundach nie było miejsc na Dzikie :)

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 23 lip 14, 11:04

W sumie dosyć wolno zeszły te miejsca - na Dzikie historie chyba z pięć sekund (to wcale nie tak mało), na Zimowy sen niemal minutę, a na Assayasa dalej są, choć w sumie było ich tak mało.

Jarosz

Na forum od:

Post 23 lip 14, 11:08

Zawsze z początku schodzi wolno. Jutro już będzie szybciej, a pojutrze... To dopiero będzie superekspres!

vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 23 lip 14, 11:09

Podobnie, jak w zeszłym roku znów nie było zegarka. Nie pomogło nawet odświeżanie.

Grzes

Na forum od:

Post 23 lip 14, 11:19

Myślałem, że pojawi się o tej 12, kiedy rozpoczną się rezerwacje (co i tak byłoby trochę bez sensu), a tu nic. Miejmy nadzieję, że do jutra już będzie.

Franciszek

Na forum od:

Post 23 lip 14, 11:24

Czyli teraz codziennie trzeba czatować o tej 8:30? Wyścig nie kończy się na otwarciu? :(

kovan

Na forum od:

Post 23 lip 14, 11:30

Jeśli chodzi o najpopularniejsze filmy, jakoś tak się w ostatnich latach składa, że faktycznie w początkowych dniach festiwalu łatwiej jest dostać miejsca. Tak było z Piną w 2011 r., tak było w zeszłym roku z Shirley. Na pierwsze seanse z minutę albo dwie były miejsca, na późniejsze... miejsca były przez 10 sekund ;)

Także wyścig im bardziej w głąb, tym szybszy. Ciekawe, w jaki tempie zejdą karnetowe miejsca na Boyhood ;)

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 23 lip 14, 12:36

Boyhood jest w sali nr 1, to tak jakby był dwa razy w sali 4

doktor pueblo

Na forum od:

Post 23 lip 14, 13:23

A poza tym będzie w kinach, więc część karnetowiczów może go sobie na festiwalu odpuścić. Na przykład ja :)

ings

Post 23 lip 14, 13:25

No i podobno ma być za miesiąc w kinach, więc chyba tylko najwięksi desperaci wybiorą się na niego podczas festiwalu.

Przyłączę się do narzekania na grafik, ale w trochę innej konwencji - rozumiem, że tak zwane "kino kontemplacyjne" słynie z nieprawdopodobnej liczby drzemek ucinanych sobie przez widzów podczas seansów, ale czy naprawdę musimy do nich zachęcać wrzucając filmy takie jak Manakamana czy Póki szaleństwo nas nie rozdzieli na dziesiątą rano?

A, jeszcze jedno, czy w tegorocznym programie miało być coś o akcjoniźmie wiedeńskim czy przegapiłem?

paNMieczyslaw

Na forum od:

Post 23 lip 14, 13:49

ings napisał(a):Przyłączę się do narzekania na grafik, ale w trochę innej konwencji - rozumiem, że tak zwane "kino kontemplacyjne" słynie z nieprawdopodobnej liczby drzemek ucinanych sobie przez widzów podczas seansów, ale czy naprawdę musimy do nich zachęcać wrzucając filmy takie jak Manakamana czy Póki szaleństwo nas nie rozdzieli na dziesiątą rano?

To jest właśnie najlepsza pora na takie kino, po śniadaniu i pierwszej kawie ze świeżym umysłem. Jak ktoś tam jeździ chlać w Arsenale, to o której by seans Manakamana nie był i tak na nim zaśnie.

doktor pueblo

Na forum od:

Post 23 lip 14, 13:57

paNMieczyslaw napisał(a):Jak ktoś tam jeździ chlać w Arsenale [...]

Ktoś tu się najwyraźniej czuje lepszy od innych.

paNMieczyslaw

Na forum od:

Post 23 lip 14, 14:38

doktor pueblo napisał(a):Ktoś tu się najwyraźniej czuje lepszy od innych.

E, gdzie tam lepszy :mickey:

Większość filmów jest grana zwykle o dwóch różnych porach. Dla każdego coś miłego, więc nie ma co marudzić. Jeżdżę na NH od wielu lat, znam też inne festiwale (krajowe) i uważam, że obecny system rezerwacji oraz sposób ułożenia programu jest po prostu najlepszy z możliwych i będę go bronić jak lew przed zarzutami w stylu, czemu fajny film jest rano, a nie wieczorem, skoro ja jestem sową, a nie skowronkiem.

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 23 lip 14, 14:48

doktor pueblo napisał(a):
paNMieczyslaw napisał(a):Jak ktoś tam jeździ chlać w Arsenale [...]

Ktoś tu się najwyraźniej czuje lepszy od innych.

widać, kto najwięcej czasu spędza w Arsenale:PPP

doktor pueblo

Na forum od:

Post 23 lip 14, 15:01

paNMieczyslaw napisał(a):E, gdzie tam lepszy :mickey:

Większość filmów jest grana zwykle o dwóch różnych porach. Dla każdego coś miłego, więc nie ma co marudzić. Jeżdżę na NH od wielu lat, znam też inne festiwale (krajowe) i uważam, że obecny system rezerwacji oraz sposób ułożenia programu jest po prostu najlepszy z możliwych i będę go bronić jak lew przed zarzutami w stylu, czemu fajny film jest rano, a nie wieczorem, skoro ja jestem sową, a nie skowronkiem.

Ja też uważam, że jest bardzo dobry. Ale nie podoba mi się wrzucanie wszystkich, którzy idą późno spać, do jednego worka "chlanie". A może na przykład dyskutują do późna o filmach?

@ayya Akurat w tym roku mam nadzieję spędzać tam mniej czasu ;)

Grzes

Na forum od:

Post 23 lip 14, 15:49

Przede wszystkim to oba wymienione filmy są i rano, i wieczorem, Manakamana nawet o 10 wieczorem (wtedy się na nią wybieram, i zapewne - mimo że skowronkiem nie jestem (o podobnej godzinie spać ostatni raz poszedłem zapewne jako dziecko) - na niej usnę). Też uważam, że ranek (jeśli 10 można tak nazwać) jest najlepszą porą na tego typu filmy - i nie chodzi tu o przyzwyczajenia danego organizmu, tylko całodniowe zmęczenie.

ayya

Na forum od:

Post 23 lip 14, 15:51

Mi się najlepiej śpi paradoksalnie na tych seansach o 13 :> i jak mam za sobą już cztery seanse, to czasem przysypiam też na piątym o 22:>

Grzes

Na forum od:

Post 23 lip 14, 15:53

Mnie się najlepiej śpi o 16, po obiedzie - także też nie o 22, ale na seansie o 10 rano w życiu nie przysnąłem nawet na minutkę, mimo że wiele razy byłem w trakcie festiwalu bardzo niewyspany.

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 23 lip 14, 22:28

Otóż to - 16 to zdecydowanie najlepsza godzina na spanie, 10 - zdecydowanie niesprzyjająca.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 23 lip 14, 22:44

doktor pueblo napisał(a):Mnie zastanawia, jak to się wymawia. Hauha? :)

Shausha.
1, 2

Mrozikos667 napisał(a):16 to zdecydowanie najlepsza godzina na spanie

Ja też najczęściej śpię na 3. seansie :). Na drugim też się często zdarza, ale po godzinie 19 to nigdy.
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

robcio

Post 24 lip 14, 1:50

a jak działanie klimy szwankuje, to już śpi się bardzo bardzo dobrze; szczególnie okolice 2-3 filmu w ciągu dnia festiwalowego

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 24 lip 14, 4:45

Jarosz napisał(a):Z innej beczki: wczoraj ukazał się bodaj ostatni przedfestiwalowy felieton pana Romana, który w wersji online dostępny jest TUTAJ. Pada tam fraza "zanurzony w realizmie magicznym western "Jauja" Argentyńczyka Lisandro Alonso". Nie mogę nie odnotować, że w wersji papierowej, opublikowanej przez "Gazetę Wyborczą - Wrocław", zrobił się z tego "zanurzony w realizmie magicznym western "jaja" Argentyńczyka Lisandro Alonso".

:shock:

ktoś sobie zrobił jaja :)
western to to nie jest
wymawia się raczej Hauha, ta Shausha to może w Peru, ale tu nie chodzi o konkretne miejsce geograficzne, tylko o mityczną krainę.
Ostatnio edytowano 24 lip 14, 4:53 przez aszeffel, łącznie edytowano 1 raz

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 24 lip 14, 4:50

podsumowując tę dyskusję - koniecznie zobaczcie Manakamanę.

paNMieczyslaw

Na forum od:

Post 24 lip 14, 7:17

aszeffel napisał(a):podsumowując tę dyskusję - koniecznie zobaczcie Manakamanę.

5 rano na forum, teraz zadaję sobie pytanie, czy to skowronek, czy też zwykłe chlanie?

Wystarczyło mi Twoje porównanie do Benninga i Lewiatana, żeby dać zielone :)

Franciszek

Na forum od:

Post 24 lip 14, 7:38

Pod wpływem Waszych słów wykreśliłem Śpiewające kobiety i wybiorę się na Manakamanę. A Jauja wymawia się raczej Hauha, bo Szausza, nawet według źródeł, to nazwa historyczna (zapisywania Xauxa).

Tymczasem z niepokojem zauważyłem prędkość z jaką zniknęły wejściówki na Bezpańskie psy. Będę musiał być ostrożny, gdy nadejdzie dzień, w którym sobie je zaplanowałem...

kovan

Na forum od:

Post 24 lip 14, 7:52

Franciszek napisał(a):
Tymczasem z niepokojem zauważyłem prędkość z jaką zniknęły wejściówki na Bezpańskie psy. Będę musiał być ostrożny, gdy nadejdzie dzień, w którym sobie je zaplanowałem...

330 zielonych metek, 2 seanse w sali po 50 karnetowych miejsc, jeden w sali z 80, wiadomo, że łatwo nie będzie :)

Ciekaw jestem swoją drogą, czy się komuś udało ustrzelić na jutro i Hitcha i Tsaia :)

ayya

Na forum od:

Post 24 lip 14, 8:00

Ja idę na i na Hitcha, i na Tsaia:)

kovan

Na forum od:

Post 24 lip 14, 8:18

Zazdraszczam refleksu w takim razie! :) Mi ledwo co udało się samego Tsaia.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 24 lip 14, 8:59

paNMieczyslaw napisał(a):
aszeffel napisał(a):podsumowując tę dyskusję - koniecznie zobaczcie Manakamanę.

5 rano na forum, teraz zadaję sobie pytanie, czy to skowronek, czy też zwykłe chlanie?

Wystarczyło mi Twoje porównanie do Benninga i Lewiatana, żeby dać zielone :)

do rana przybijałam gwoździe w Arsenale

ayya

Na forum od:

Post 24 lip 14, 9:23

kovan napisał(a):Zazdraszczam refleksu w takim razie! :) Mi ledwo co udało się samego Tsaia.

ćwiczę refleks cały rok!:)

Grzes

Na forum od:

Post 24 lip 14, 9:36

Franciszek napisał(a):Tymczasem z niepokojem zauważyłem prędkość z jaką zniknęły wejściówki na Bezpańskie psy. Będę musiał być ostrożny, gdy nadejdzie dzień, w którym sobie je zaplanowałem...

Dziś to było około 9 sekund, czyli całkiem sporo. W następne dni, obawiam się, będzie trzeba klikać dużo szybciej.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 24 lip 14, 10:05

{{{ UWAGA }}}

O godz. 12:00 udostępnimy do rezerwacji dodatkową pulę miejsc na film otwarcia "Dzikie historie".

Jarosz

Na forum od:

Post 24 lip 14, 10:24

kovan napisał(a):Ciekaw jestem swoją drogą, czy się komuś udało ustrzelić na jutro i Hitcha i Tsaia :)

Ja bym miał oba, gdyby nie sekundowe zawieszenie się strony u mnie. Przez tę sekundę na Hitcha zrobiło się zero. Przynajmniej Tsaia kliknąłem :)

paNMieczyslaw

Na forum od:

Post 24 lip 14, 10:26

aszeffel napisał(a):do rana przybijałam gwoździe w Arsenale

taa, budując scenę...

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 24 lip 14, 14:07

nie ma katalogów :shock:

Poprzednia stronaNastępna strona