Dolegliwości

Filmy 4. AFF - wypowiedz się!
eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 26 paź 13, 16:01

Moze i psychodrama, może i dizajnerskie klimaty, ale nie to jest glownym tematem - to co najważniejsze, to zderzenie świata "zdrowego " z "chorym ", normalności i jej przeciwieństwa. W tym świecie tak wielu bodźców, zatracamy coraz częściej granice. I często można sobie zadawac pytania, co jest, a co nie jest normalne. Kto jest zdrowy, a kto chory. Dla mnie ten film, to nie traktat o sztuce, co moze sugerować opis w katalogu. Kto nie zderzył się z psychozą, będzie dywagował czy ten film opowiada o rozterkach artystów, moze symbolicznie, tak.
Dla mnie, jednak, główny bohater jest chory. I jest to film o tym, że granice choroby sa płynne i wcale nie łatwo jest o definicję zdrowia psychicznego, w obecnym świecie i czasach.

o_o

Post 28 paź 13, 23:21

Myślę, że byłoby dobrze zobaczyć ten film ponownie

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 29 paź 13, 7:06

o_o napisał(a):Myślę, że byłoby dobrze zobaczyć ten film ponownie

:)))))) doceniam, że sugestia niezrozumienia filmu jest subtelna :)

pierwszy wpis napisałam we Wrocławiu, gdzie internet mi się co chwilę rozłączał, wiec pisałam szybko, emocjonalnie, żeby zdążyć. No ale w domu juz mi się tak nie rozłącza, mogę wrócić do tematu.

No to jeszcze raz.
Film, jak zaznaczone w opisie został osadzony w roku 1963 - kostiumy i sceneria.
Bohaterowie / główni / mają zajęcia artystyczne. Jednak każde z nich zmaga się ze swoją chorobą, mniej lub bardziej wyraźną. Nie wiemy dlaczego Catherine przebiera się w męskie ubrania - ma problem z tożsamością, czy może to kaprys artystki ? Dlaczego James zachowuje się schizofrenicznie. Czy granie innej postaci, w serialu spowodowało zaburzenia ? Dlaczego Patricia jakby zatrzymała się na poziomie dziewczynki / ubranie i sposób dorysowań na obrazach Catherine / ? No i jest jeszcze Wujek = Ciotka.
U Catherine i Jamesa wyraźnie zaakcentowana jest ważność tworzenia, jako kreowania i jako pracy -> " jak umrę, czy skończysz moją pracę ? "
I nie wiadomo, czy film daje allegorię na szaleństwo kreowania ?
Bo trzeba pamiętać, że film został nakręcony w 2013 roku, czyli reżyser ma świadomość tego co się dzieje w czasach obecnych, więc być moze to jednak allegoria stanu psychicznego ludzi ?

Byłabym skłonna opowiedzieć się za kierunkiem o stanie psychicznym ludzi. Dolegliwości wszak dotykają w filmie też "nieartystów", ze tak to określę.

Powrót do Moje własne Idaho