Moje typy - najlepsze filmy 4.AFF

Filmy 4. AFF - wypowiedz się!
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 27 paź 13, 20:07

Tradycyjnie zachęcamy Was do opublikowania listy najlepszych filmów z programu 4.AFF.
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 27 paź 13, 22:45

1. Breaking the Frame reż. Marielle Nitoslawska
2. Outsiderzy: James Benning and Richard Linklater reż. Gabe Klinger
3. Easy Rider reż. James Benning
4. Tylko kochankowie przeżyją reż. Jim Jarmusch
5. Dolegliwości reż. Carter

Justiine

Na forum od:
25 paź 13, 22:50

Post 27 paź 13, 23:18

1. Kolor Purpury (nie sadzilam, ze film, ktory tak dobrze znam wpedzi mnie w taka kinomanska euforie po zobaczeniu na duzym ekranie). Niesamowite przezycie! A poszlam przypadkiem, bo cos mnie tknelo - ot tak... Dobrze sie ogladalo, szczegolnie, ze typowe jak na takie festiwale: ludzie pchali sie (ja tez! ja tez!) drzwiami i oknami szybciej na Kubricka niz na Spielberga, wiec sala byla polpusta i w spokojnosci mozna bylo sobie poplakac nad losem glownej bohaterki.
2. The Cold Lands - boski film. Jak mi sie nigdy nie chce glosowac, po seansie wzielam kartke i wrzucilam z satysfakcja "szostke".
3. Popoludniowa igraszka - taka dawka specyficznego humoru! 6/6 rowniez
4. The Coldwater - lubie emocje w kinie i czasem kop w twarz na prostej zasadzie manipulacji emocjami jest tez ok.
5. Don Jon/ Kiedy umieram - na rowni, pierwszy za dobra zabawe i kolejny ciekawy sposob na obczajenie bycia w zwiazku, drugi za ducha Faulknera. Czekam na kolejna ekranizacje tego autora w rezyserii Franco, a wiem ze taka bedzie niebawem.

miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 28 paź 13, 10:08

1. ALL IS LOST, reż. J.C. Chandor
Stary Człowiek i jeszcze MOŻE! Robert Redford walczący samotnie o przetrwanie z siłami natury, bez poetyckich bzdetów, bez filozofowania i bez próżnego gadania do siebie. Tom Hanks miotający się na bezludnej wyspie w "Cast Away" mnie drażnił, tu oglądałem zmagania z zapartym tchem. Inni potraktują to jako powtórkę z "Życia PI".

2. WŁASNYM GŁOSEM (In A World), reż. Lake Bell
Feministyczna komedia romantyczna - kobiecy głos musi "zabrzmieć jak dzwon w kościele"

3. BIG EASY EXPRESS, reż. Emmett Malloy
Nieustanna radość z grania i do tego niezwykły cover "Cantaloupe Island" Herbie Hancocka znane wszystkim z przeróbki Us3. Choć tych perełek jest tam więcej, np.:

Piosenka z gwizdkiem
http://www.youtube.com/watch?v=mEMCZ3vyTi8

Piosenka z orkiestrą
http://www.youtube.com/watch?v=jVVOGYycqoQ

I FINAŁ!
http://www.youtube.com/watch?v=GzVLr_Ht-rs

4. ŚWIATŁO PÓŁNOCY (Northern Light), reż. Nick Bentgen
Relacja z wyścigów skuterów śnieżnych nie mniej emocjonująca niż mecz Ligi Mistrzów na kanale sportowym

Wyróżnienia:

- Sharon Stone w zaskakującej kreacji w "Lovelace" J. Friedmana i R. Epsteina, oglądając film zupełnie jej nie rozpoznałem.
- Uciekający chłopak z amerykańską flagą w finale "Przechowalni nr 12" (Short Term 12) Destina Crettona i oczywiście rola Brie Larson.
- tartak w "Zimowym ptaszku" (Bluebird) Lance'a Edmands'a, sam film jest tylko dalekim echem "Słodkiego jutra" (Sweet Hereafter) Atoma Egoyana
- Wypowiedź, że "Bóg ukrył w każdym z nas 10 tys. chorób, które stopniowo uwalnia chcąc nas ukarać za nasze czyny" w "Farmokracji" (Off Label) M. Palmieriego i Donala Moshera.

sally

Na forum od:
23 gru 12, 16:08

Post 28 paź 13, 21:21

1. Faces reż.James Benning
2. Niebieski caprice reż. Alexandre Moors
3. Swobodny jeździec reż.Dennis Hopper
4. Outsiderzy: James Benning i Richard Linklater reż. Gabe Klinger

O pozycję numer 5 walczy zbyt wiele tytułów...

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 28 paź 13, 21:29

Miecznik dzięki za linki do piosenek - świetne / niestety nie bylam na filmie, teraz żaluję

moje typy
Outsiderzy: James Benning i Richard Linklater reż. Gabe Klinger
Dolegliwości reż. Carter
Blue Highway

wyróznienia dla
Na własnych nogach za determinację dla reżysera i nieepatowanie
Proszę odsunąć się od drzwi za pokazanie równoważni światów zdrowy chory / chory zdrowy

kw86

Na forum od:
5 wrz 10, 14:44

Post 29 paź 13, 0:14

1. All is lost (reż. J. C. Chandor)
2. Dolegliwości (reż. Carter)
3. Oczekiwanie (reż. M. Blash)
4. Easy Rider / Faces (reż. James Benning)
5. Jesień i zima (reż. Matt Anderson)

Aktivist

Post 29 paź 13, 11:12

Aktivistowe zestawienie Top 5 tegorocznego AFF można znaleźć tu: http://aktivist.pl/blog/amerykanskie-to ... -zobaczyc/

vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 31 paź 13, 21:15

1. Zimowy ptaszek
2. Przechowalnia nr 12
3. All is lost
4. Tylko kochankowie przeżyją
5. Lily

...i kilka świetnych, bądź mniej świetnych komedii, głównie o nastolatkach...

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 31 paź 13, 21:35

Lepiej napisz coś o Przechowalni, skoro ci się podobała, bo jakoś nikt o szanownym zwycięzcy jak dotąd się nie zająknął (o Lily, na którą się wybierałem, ale akurat w trakcie obu projekcji musiałem być na PWr, też byś mógł...).

Powrót do Moje własne Idaho