3.AFF: Program festiwalu dostępny!

Filmy 3.AFF - wypowiedz się!
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 31 paź 12, 12:05

Opublikowaliśmy program 3.edycji American Film Festival z kalendarzem wszystkich projekcji. Udostępniliśmy opisy filmów, galerie zdjęć, dodatkowe informacje, zwiastuny, strony oficjalne oraz system metek, za pomocą którego można rozpocząć przygotowywanie własnego planu filmowego.

:arrow: lista filmów

Obrazek
Wielka powódź, reż. Bill Morrison (Decasia (3.NH - konkurs), Iskra boża (2.AFF))
(Pokazy specjalne)

Obrazek
Postrzeganie obiektów ruchomych, reż. Weston Currie
(On the Edge)

Obrazek
Ja@wZoo, reż. Chris Moukarbel, Valerie Veatch
(American Docs)

Filmem otwarcia 3.AFF będą Kochankowie z Księżyca Wesa Andersona (bohatera tegorocznej retrospektywy), zamknięcia - Operacja Argo w reżyserii Bena Afflecka.

Karnety filmowe są dostępne w sprzedaży do 5 listopada (bądź do wyczerpania puli). Sprzedaż biletów od 5 listopada na http://www.americanfilmfestival.pl i http://www.heliosnh.pl oraz w kasach kina Helios Nowe Horyzonty. Bilety wielokrotne do kupienia wyłącznie w kasach kina.
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Leo

Na forum od:
13 cze 06, 8:11

Post 31 paź 12, 12:15

Pierwsze wrażenie - festiwal baaardzo się skurczył :( tylko 4 sale, trzeba bedzie nieźle rozpychać się łokciami w walce o wejsciówki...

kolorowe-dziecko

Post 31 paź 12, 12:17

mało filmów, mało seansów - słabo w tym roku :(

Florentina

Na forum od:
30 lip 12, 15:35

Post 31 paź 12, 13:51

Czemu tak mało filmów?!

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 31 paź 12, 16:47

Z innej beczki - nie wiem, jak było na poprzednich edycjach, ale przerwy między seansami są krótsze niż na NH. Niby to tylko 15 minut, ale czasami ten kwadrans może utrudnić np. zjedzenie obiadu. Skąd taka decyzja? Przecież grafik nowohoryzontowy sprawdza się świetnie już od tylu lat.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 31 paź 12, 17:17

Za to do domu po ostatnim seansie masz szansę wrócić jeszcze dzienną komunikacją, co jesieniozimą nie jest bez znaczenia, zwłaszcza jeśli wiesz, jak cudownie ona we Wrocku działa :wink:

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 31 paź 12, 18:56

Czy w tym roku będzie dostępny przed festiwalem program w wersji papierowej? Dotychczas ukazywał się on jako dodatek do wrocławskiego wydania Gazety Wyborczej na około dwa tygodnie przed festiwalem. Niemniej podobny system stosowany był przed edycją Nowych Horyzontów, a w tym roku trzeba było tego programu szukać na kilka dni przed festiwalem w różnych punktach miasta. Dla mnie ułożenie własnego kalendarza projekcji jest łatwiejsze przy korzystaniu z wersji papierowej.

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 31 paź 12, 19:01

Jarosz napisał(a):Za to do domu po ostatnim seansie masz szansę wrócić jeszcze dzienną komunikacją, co jesieniozimą nie jest bez znaczenia, zwłaszcza jeśli wiesz, jak cudownie ona we Wrocku działa :wink:

Uwaga w zasadzie słuszna, ale jeśli o mnie chodzi, to zdecydowanie wolę włóczyć się po nocy niż chodzić głodny :P
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

wks

Na forum od:

Post 31 paź 12, 19:15

Pierwsze refleksje po zapoznaniu się z programem:
1. Mimo ograniczenia liczby filmów nadal mam ten sam problem, co przed festiwalem NH - filmów wartych obejrzenia jest w mojej opinii więcej niż projekcji. Jednak wstępne ułożenie programu pokazuje , że możliwy jest wariant zawierający najważniejsze dla mnie pozycje, gdzie tylko 2 filmy muszę umieścić na liście rezerwowej.
2. W środę "Ślub Ryśka" powinien zakończyć się o 17.00 (+- 2 minuty), a "Komedia" zaczyna się o 18.15. To pozwala na wykorzystanie przerwy na wysłuchanie wykładu w ramach Akademii Filmu Polskiego (dwa filmy przewidziane na ten dzień to "Zakazane piosenki" i "Ostatni Etap" - oba powszechnie znane, a dla tych, co ich jeszcze nie widzieli - oba dostępne w sieci). W związku z tym bardzo proszę o punktualne rozpoczęcie projekcji "Ślubu Ryśka" !!!

Kokojambo

Na forum od:
31 paź 11, 14:32

Post 2 lis 12, 21:46

Tylko po jednym pokazie filmów otwarcia i zamknięcia?
Rozumiem, że będą później w kinach, ale kupując karnet wliczyłem sobie niejako w cenę pieniądze, które normalnie zostawiłbym w kinie (jak na NH byłem na "Jesteś Bogiem" czy "Miłości"). W dodatku są to ceremonie, więc od razu odpada trochę miejsc, większość w sprzedaży zwykłej, więc dostać się na nie z karnetem będzie nie sposób. Na "Moonrise Kingdom" zdecydowałem się kupić osobny bilet, bo inaczej nie miałbym szans (przyjeżdżam do Wrocławia na 17.30, podczas gdy wejściówki rozchodzą się do 15.00, a pójdą pewnie wcześniej).
Prawdę mówiąc trochę mnie rozczarował tegoroczny program - od trzech do pięciu sal... W zeszłym roku czuło się przynajmniej trochę tej festiwalowej atmosfery znanej z NH - teraz boję się, że tego zabraknie, a sam festiwal zacznie przypominać bardziej Pięć Smaków czy Filmy Świata i stanie się raczej przeglądem. Z pewnością lepiej wyglądają konkursy (zwłaszcza Spectrum), ale już wszystkie wydarzenia towarzyszące, retrospektywy Schatzberga, Andersona czy Universalu, zostały okrojone przy okazji zmniejszenia liczby sal do rozmiarów mikroskopijnych (nie ma porównania choćby z zeszłorocznym przeglądem jazzowym, Malickiem czy Wilderem). Szkoda.

kolorowe-dziecko

Post 2 lis 12, 22:06

Kokojambo napisał(a):Tylko po jednym pokazie filmów otwarcia i zamknięcia?
Rozumiem, że będą później w kinach, ale kupując karnet wliczyłem sobie niejako w cenę pieniądze, które normalnie zostawiłbym w kinie (jak na NH byłem na "Jesteś Bogiem" czy "Miłości"). W dodatku są to ceremonie, więc od razu odpada trochę miejsc, większość w sprzedaży zwykłej, więc dostać się na nie z karnetem będzie nie sposób. Na "Moonrise Kingdom" zdecydowałem się kupić osobny bilet, bo inaczej nie miałbym szans (przyjeżdżam do Wrocławia na 17.30, podczas gdy wejściówki rozchodzą się do 15.00, a pójdą pewnie wcześniej).
Prawdę mówiąc trochę mnie rozczarował tegoroczny program - od trzech do pięciu sal... W zeszłym roku czuło się przynajmniej trochę tej festiwalowej atmosfery znanej z NH - teraz boję się, że tego zabraknie, a sam festiwal zacznie przypominać bardziej Pięć Smaków czy Filmy Świata i stanie się raczej przeglądem. Z pewnością lepiej wyglądają konkursy (zwłaszcza Spectrum), ale już wszystkie wydarzenia towarzyszące, retrospektywy Schatzberga, Andersona czy Universalu, zostały okrojone przy okazji zmniejszenia liczby sal do rozmiarów mikroskopijnych (nie ma porównania choćby z zeszłorocznym przeglądem jazzowym, Malickiem czy Wilderem). Szkoda.

DOKŁADNIE! Zapłaciłabym te 50zł więcej za karnet żeby tylko było podobnie jak w zeszłym roku.

kovan

Na forum od:
19 wrz 10, 14:19

Post 2 lis 12, 23:01

I ja mogę się pod tym podpisać. Ale uknułem sobie taką teorię, że SNH pewnie po przejęciu całego Heliosa z repertuarem takim, że nieraz na sali 1 osoba (koszty, koszty), zwyczajnie nie stać na festiwal w wymiarze znanym z zeszłego roku, czy choćby pierwszej edycji. No ale i tak mam nadzieję na 4. edycję w wymiarze pełniejszym :)

Jarosz

Na forum od:

Post 2 lis 12, 23:28

Jeżeli przyszłoroczny AFF miałby być zorganizowany z takim rozmachem jak dwa pierwsze, to ja chętnie więcej zapłacę za karnet. Niech on kosztuje np. 200 zł, ale niech to będzie festiwal z prawdziwego zdarzenia! :)

wks

Na forum od:

Post 3 lis 12, 17:03

Jarosz napisał(a):Jeżeli przyszłoroczny AFF miałby być zorganizowany z takim rozmachem jak dwa pierwsze, to ja chętnie więcej zapłacę za karnet. Niech on kosztuje np. 200 zł, ale niech to będzie festiwal z prawdziwego zdarzenia! :)

Jarku, podpisuję się pod twoim postem.

marko

Na forum od:
29 paź 11, 10:08

Post 3 lis 12, 18:14

Ja również się pod tym podpisuję.

Jarosz

Na forum od:

Post 5 lis 12, 17:47

Bardzo mi się podoba dołożenie do rozkładu jazdy AFF ciekawie zapowiadającego się dokumentu West of Memphis. Tak się składa, że w terminie pierwszej jego projekcji nie wiedziałem, które mniejsze zło wybrać - film, który za chwilę będzie w kinach, czy film, który mnie zupełnie nie interesuje. Gdzie dwóch się bije, tam Jarosz wybiera film numer 3! :)

vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 6 lis 12, 10:32

No właśnie. 18 w niedzielę na 10 jest West of Memphis, na 12:30 Bernie, co daje 3 minuty przerwy pomiędzy filmami. Jest szansa, żeby West of memphis zaczął się o 9:45, albo nawet 9:30? Opcjonalnie Bernie mógłby się też zacząć 15 min później??

uuuu

Post 6 lis 12, 12:21

vifon00, sprzedawane są już bilety, chyba już późno na zmiany w programie

vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 6 lis 12, 12:42

To zmiany raczej kosmetyczne, raczej nikomu nie zaszkodzą, mogą tylko pomóc. W tej sytuacji rzeczywiście jednak rozsądniejsze byłoby przesunięcie odrobinę Berniego. Da się to zrobić?

uuuu

Post 6 lis 12, 14:11

vifon00, ja mam już kupiony bilet na berniego na 18 listopada, zostaw berniego w spokoju, bernie bez kosmetyki :)))

wks

Na forum od:

Post 10 lis 12, 19:19

wks napisał(a):Czy w tym roku będzie dostępny przed festiwalem program w wersji papierowej?

Nie ma nic doskonałego na tym świecie. Dzięki za zamieszczenie programu w "Wyborczej", ale dlaczego w czwartek zamiest w sobotę.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 10 lis 12, 19:55

w pdf-ie tu:
http://www.americanfilmfestival.pl/pliki/AFF_do_GW.pdf
a papierowy w Kinie Nowe Horyzonty

Powrót do Moje własne Idaho