marko napisał(a):Mi by się właśnie marzył cykl związany z klasyką, której świadomie w domu nie oglądam, ze względu na oczekiwanie, że kiedyś będzie w kinie. Fakt, na Akademii będzie wiele takich filmów, jednak dopiero za jakiś czas. Poza tym nie wszystko. Z Akademią jeszcze jest ten problem, że są dwa filmy - czasami to za dużo na jeden raz, do tego tylko jeden z nich może mnie interesować, a i tak płaci się za dwa. Kinem zająłem się stosunkowo niedawno, więc ciągle mam do nadrobienia reżyserów takich jak: Tarkowski, Bergman, Kurosawa, Antonioni, Fellini, Kusturica, Visconti, Greenaway, De Palma, Wenders, Godard, Saura, Bertolucci. Patrząc na frekwencję na DKF-ie w DCF to największa jest właśnie na filmach sprzed kilkudziesięciu (20, 30, 40) lat.
Roman Gutek napisał(a):Grzes: wydaje mi się, że "Gospodarza stadniny" pokazywaliśmy w czasie retrospektywy węgierskiej na Nowych Horyzontach.
Roman Gutek napisał(a): Będę szukał kopii tych filmów dla Ciebie.
vifon00 napisał(a):Zastanawiam się jak bardzo dostępne są filmy telewizyjne Bergmana. Część z nich przewinęła się przez nasze ekrany: Sarabanda, W obecności klauna, czy Po próbie, ale reszta, głównie sztuki Strindberga czy Moliera są w ogóle nieznane. Podobnie wczesne, nieme filmy Dryera. Czy Filmoteka Narodowa je ma/ jest w stanie wypożyczyć dla naszego cudnego kina??
Skrzypek napisał(a):Ja bardzo chciałbym zobaczyć trylogię Yusufa Semiha Kaplanoglu, widziałem tylko Miód, a już długi czas poluję na resztę..
(...)
Jest ktoś jeszcze, kto może miałby na takie propozycje ochotę? Byłyby większe szanse:)
Skrzypek napisał(a):Ja bardzo chciałbym zobaczyć trylogię Yusufa Semiha Kaplanoglu, widziałem tylko Miód, a już długi czas poluję na resztę.. Chyba pokazywali kiedyś Mleko w TVP Kultura, ale od pewnego czasu nie mam telewizji. Tarra, Harmonie Werckmeistera! Bardzo poluję i chciałbym obejrzeć.
vifon00 napisał(a):Dwa filmy skandynawskie, które do Wrocławia nie dotarły:
Happy, Happy, r. Anne Sewitsky
Rodzina, r. Pernille Fischer Christensen
Roman Gutek napisał(a):agnes: dosć dużo nowych francuskich filmów trafia na polskie ekrany. Na poczatku maja w naszym kinie odbędzie się kolejna edycja festiwalu nowych filmów francuskich. O festiwalowych tytułach będziemy informowac na bieżąco.
Pozdrawiam serdecznie,
Roman Gutek
Tomasz.Musial napisał(a):Dzień dobry Panie Romanie, czy jest szansa na dystrybucję nagrodzonego na festiwalu w San Sebastian ostatniego filmu Francois Ozon'a - "Dans la maison"??
Pozdrawiam!
http://www.allocine.fr/film/fichefilm_g ... 93715.html
Skrzypek napisał(a):Chyba pokazywali kiedyś Mleko w TVP Kultura
doktor pueblo napisał(a):Cóż, jeśli Kino rzeczywiście jest w stanie powtórzyć filmy, które przegapiła pojedyncza osoba, to ja przegapiłem "Łono" Fliegaufa
doktor pueblo napisał(a):Panie Romanie, a może dałoby się puszczać niektóre filmy z Akademii Filmowej w ramach osobnych projekcji? Czasem mi szkoda 30 zł, gdy jeden z dwóch wyświetlanych filmów już wcześniej widziałem.
doktor pueblo napisał(a):Mi bardzo brakuje Kina Minionej Epoki, które swego czasu w Lalce prowadził pan Jacek Szymański. Niby DKF przeszedł do DCFu, ale tam są puszczane same filmy nowe. Może udałoby się to uruchomić w KNH? Koszty pewnie nie są takie duże, tam często były już wytłoczone napisy, zresztą skoro Lalkę było stać, to chyba KNH również (pomijam już to, że np. na takim pokazie "Triumfu woli" Leni Riefenstahl Lalka pękała w szwach).
Panie Romanie, a może dałoby się puszczać niektóre filmy z Akademii Filmowej w ramach osobnych projekcji? Czasem mi szkoda 30 zł, gdy jeden z dwóch wyświetlanych filmów już wcześniej widziałem.
doktor pueblo napisał(a):Panie Romanie, a może dałoby się puszczać niektóre filmy z Akademii Filmowej w ramach osobnych projekcji? Czasem mi szkoda 30 zł, gdy jeden z dwóch wyświetlanych filmów już wcześniej widziałem.