Pierwszy wielosalowy arthouse w PL - Kino Nowe Horyzonty!

O wrocławskim Kinie NH. Zapowiedzi repertuarowe. Wasze propozycje, uwagi.
Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 13 lip 12, 13:27

Co myślę o polityce dystrybucyjnej Odry i DCF-u, to chyba wiadomo wszystkim czytającym regularnie to forum - daleki jestem od entuzjazmu. Ale nie mogę się zgodzić, że te wymienione wyżej premiery już zostały "olane", skoro do nich jeszcze nie doszło. Tylko Dobre chęci wchodzą dzisiaj, acz nie we Wrocławiu - cała reszta to pieśń bliższej lub dalszej przyszłości. Taki Misiaczek ma premierę np. dopiero 7 września (!), a więc już po wakacjach.
Zgoda, nie ma ich w DCF-owych zapowiedziach, niemniej nikt jeszcze nie powiedział, że ich tam nie będzie. No może z wyjątkiem Akacji - skoro dystrybuuje to Manana, to film będzie wyświetlany w Termosie, a nie w DCF-ie.

vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 13 lip 12, 14:44

To, że w zapowiedziach dcf-owych pojawią się dwa albo trzy tytuły z powyższej listy ( pojawił się właśnie MIsiaczek) nie zmieni faktu, że większość tych filmów (a także innych premier np Vivarto albo Art-house) do Wrocławia nie dotrze, o ile nie zajmie się nimi Helios NH. Patrząc na zapowiedzi wakacyjne DCFu: nawet gdyby dyr. Białas stwierdził nagle, że warto wpuścić trochę studyjnego materiału, nowe filmy nie zmieszczą się do dość napiętego wakacyjnego grafiku.
Ostatnio edytowano 13 lip 12, 14:52 przez vifon00, łącznie edytowano 1 raz

vifon00

Na forum od:

Post 13 lip 12, 14:51

Druga sprawa: Jak ostatnio puścili w piwnicy Ave na połowie ekranu wielkości telewizora (bo operator nie potrafił inaczej ustawić właściwego ratio), z kopii o jakości filmików z YouTube, stwierdziłem, że szkoda mi i kasy i tych filmów, która zasługują na lepsze warunki.

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 13 lip 12, 15:21

vifon00 napisał(a):Jak ostatnio puścili w piwnicy Ave na połowie ekranu wielkości telewizora (bo operator nie potrafił inaczej ustawić właściwego ratio), z kopii o jakości filmików z YouTube, stwierdziłem, że szkoda mi i kasy i tych filmów, która zasługują na lepsze warunki.

Ostrzeżony wcześniej przez Jarosza z identycznych powodów nie poszedłem do DCF-u na "Ave".

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 14 lip 12, 12:34

czy są wśród nas wielbiciele opery?
http://www.nowehoryzonty.pl/artykul.do?id=1460

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 14 lip 12, 12:43

Kolejna powód do tego by przeprowadzić się do Wrocławia.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Jarosz

Na forum od:

Post 14 lip 12, 13:49

O tak :)

A przy okazji: La Clemenza di Tito to Łaskawość Tytusa, a nie Bal maskowy.

birrek

Post 14 lip 12, 16:24

Czy wiadomo cokolwiek o planowanym na listopad przeglądzie filmów Wernera Herzoga? Czy ma to być pełna retrospektywa (fabuł i dokumentów)? I kiedy dokładnie ma się odbyć?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 14 lip 12, 16:29

dziękuję, Jaroszu, jak zwykle spostrzegawczy:)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 15 lip 12, 9:56

birek, Herzog od 23 listopada do 2 grudnia
planowane tytuły:
Into the Abyss, 2011
Jaskinia zapomnianych snów / Cave of Forgotten Dreams, 2010
Szczęśliwi ludzie: rok w tajdze / Happy People: A Year in the
Taiga, 2010
Synu, mój synu, cóż żeś ty uczynił / My Son, My Son, What Have Ye Done, 2010
La bohéme, 2009
Zły porucznik/ The Bad Lieutenant: Port of Call – New Orleans, 2009
Spotkania na krańcach świata/ Encounters at the End of the World, 2007
Operacja świt / Rescue Dawn, 2006
Odległa błękitna planeta / The Wild Blue Yonder, 2005
Człowiek niedźwiedź / Grizzly Man, 2005
Biały diament / The White Diamond, 2004
Rekolekcje na temat mroku / Lektionen in Finsternis, 1992
Echa mrocznego imperium / Echos aus einem düsteren Reich, 1990
Fitzcarraldo, 1982
Nosferatu – wampir / Nosferatu: Phantom der Nacht, 1979
Pod wulkanem / La Soufriére – Warten auf eine unasweichliche Katastrophe, 1977
Stroszek, 1977
Szklane serce / Herz aus Glas, 1976
Zagadka Kaspara Hausera / Jeder für sich und Gott gegen alle, 1974
Aguirre – gniew boży / Aguirre, der Zorn Gottes, 1972
Fata Morgana, 1971
Nawet karły były kiedyś małe / Auch Zwerge haben klein angefangen, 1970

birrek

Post 15 lip 12, 10:07

Ooo, super, wielkie dzięki za informację. Szczególnie cieszą mnie Into the Abyss i Synu, mój synu, cóżeś ty uczynił. Ciekawe czy doczekają się w Polsce normalnej dystrybucji. Pozdrawiam

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 15 lip 12, 12:41

A o przeglądzie kina Korei coś wiadomo już? Daty chociaż konkretne może?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 15 lip 12, 12:58

Grzes: w Heliosie Nowe Horyzonty: festiwal koreański w dniach 19 - 25 października (będzie 7-10 nowych filmów i retro Kim Ki - duka). Wcześniej 12 - 14 października Święto Niemego Kina, natomist Pięć Smaków 27 - 30 października. Akademia Polskiego Filmu startuje 10 października, Akademia Filmowa: kino światowe startuje 9 października.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Grzes

Na forum od:

Post 15 lip 12, 19:25

No to chyba wypada się zapytać, co to ta Akademia Filmowa: kino światowe. O tej inicjatywie chyba nie było jeszcze mowy. Co to będzie i do kogo adresowane? (A ze Święta Niemego Kina i Pięciu Smaków we Wrocławiu już się cieszę).

Jarosz

Na forum od:

Post 15 lip 12, 19:39

Ja też wyrażam entuzjazm :)

vifon00

Na forum od:

Post 15 lip 12, 19:55

Roman Gutek napisał(a): festiwal koreański w dniach 19 - 25 października (będzie 7-10 nowych filmów i retro Kim Ki - duka).
Roman Gutek

A Amen będzie?

vifon00

Na forum od:

Post 15 lip 12, 22:47

Roman Gutek napisał(a): Pięć Smaków 27 - 30 października.
Roman Gutek

Mam nadzieję, że Shinya Tsukamoto - Kotoko do Wrocławia się załapie

IPACOXT

Na forum od:
24 lip 07, 12:51

Post 16 lip 12, 7:17

i ja na takie program entuzjazmuję się wielce.
O ja cię!!

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 16 lip 12, 11:49

Grzes napisał(a):No to chyba wypada się zapytać, co to ta Akademia Filmowa: kino światowe. O tej inicjatywie chyba nie było jeszcze mowy. Co to będzie i do kogo adresowane? (A ze Święta Niemego Kina i Pięciu Smaków we Wrocławiu już się cieszę).

info
http://www.nowehoryzonty.pl/artykul.do?id=1467
program I sem.
http://www.nowehoryzonty.pl/artykul.do?id=1466

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 18 lip 12, 21:03

Czy jest jakakolwiek szansa na repliki przeglądu filmów koreańskich w Warszawie? Swoją drogą nie sądziłem że zapytam kiedykolwiek o repliki w Warszawie...

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 18 lip 12, 21:07

A do programu przeglądu koreańskiego polecam genialną "Posępną noc" (chwaliłem już ją na tym forum) obecną w zeszłym roku na 5 smakach. Myślę że ten film zasługuje na więcej niż 2 seanse w naszym kraju.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 18 lip 12, 21:30

W tym filmie jest jedna scena, która się nadaje na opis 800 znakowy...

mielczarski

Na forum od:
24 lip 10, 14:38

Post 22 lip 12, 17:48

To naprawdę dobra wiadomość i pomysł trafiony w dychę. Cały rok będziemy mieli pod nosem dobre kino itp. W tym momencie już od jesieni będziemy mieli wybór między komercją (też musi być - zgodzę się) a dobrym trudnym, niezależnym itp. kinem. Z przyjemnością będę śledził to co będzie proponowane przez Gutka i jego ekipę w Heliosie.
::: Kino wypełnia nasz świat, jednak tylko takie które coś sobą niesie :::

Melomanka

Na forum od:
26 lip 10, 15:35

Post 24 lip 12, 21:37

Wyświetlane przed filmami zapowiedzi są imponujące. Obawiam się tylko, skąd wytrzasnę pieniądze na te wszystkie przeglądy i festiwale :-)

ad20086

Na forum od:
26 lip 12, 21:33

Post 26 lip 12, 21:34

d4b0 napisał(a):po pierwsze - swiadczy o naprawde zlej gospodarnosci miasta Wroclawia. po cholere DCF byl remontowany?
co to za balgan w zarzadzaniu kultura w miescie, ze tak istotne organizacje wspierane przez miasto jak NH i Odra Film nie moga dojsc do porozumienia? to jakis absurd i po prostu marnowanie publicznych pieniedzy.

po drugie - DCF ma powazne klopoty z utrzymaniem sie. czy taki olbrzym jak Helios na Kazimierza utrzyma sie z ambitnym repertuarem? 10 dni enh to nie caly rok dzialania 9-salowego kina. czy jest sens tracic podatnikow pieniadza na puste sale? moze powinni rozpoczac od trzech sal.

i ostatnia sprawa - skoro NH i tak dostaja taka pomoc miasta w organizacji NH, to dlaczego do kuratorowania takim "arthousem" nie jest zaproszony ktos inny? dlaczego NH ma miec monopol w tym miescie na kino arthouse'owe?

troche sie zgadzam.. mnie troche przeraza budowanie od zera operetki i filharmonii podczas gdy miasto tonie w dlugach ale ok.. z heliosem nh widze taki problem ze gutek w duzo wiekszej warszawie ma problemy z zapelnieniem dwoch sal muranowa i planuje ponoc rozbicia go na 4 male sale.. po co mu zatem 9 duzych sal w mniejszym wro?

ale ok.. dla mnie to dobrze.. bede chodzic i bardzoe sie ciesze bo prace mam blisko, gutek zadowolony bo ma swoj arthouse, miasto wroclaw zadowolone choc szstnelo chyba kasą bo ma swoj arthouse na miasto kultury 2016, helios pewnie dostal jakas kase wiec tez dobrze.. i skoro wszyscy sie cieszymy... to patrzmy co z tego wyniknie

tangerine

Na forum od:

Post 26 lip 12, 22:18

ad20086 napisał(a): w duzo wiekszej warszawie ma problemy z zapelnieniem dwoch sal muranowa i planuje ponoc rozbicia go na 4 male sale.. po co mu zatem 9 duzych sal w mniejszym wro?

nie wierzę w takie plotki - to byłby koniec Muranowa

ad20086

Na forum od:

Post 27 lip 12, 10:20

tangerine napisał(a):
ad20086 napisał(a): w duzo wiekszej warszawie ma problemy z zapelnieniem dwoch sal muranowa i planuje ponoc rozbicia go na 4 male sale.. po co mu zatem 9 duzych sal w mniejszym wro?

nie wierzę w takie plotki - to byłby koniec Muranowa

nie mogę tego odnaleźć w sieci ale to powiedział duszyński w wywiadzie, który jest gdzieś na www. to nie bylby koniec muranowa tylko mieliby więcej widzów.. muranów chyba się utrzymuje ale nie zapełniają sal w 100%.. i mogliby mieć większy ruch gdyby mieli 4 małe.. dcf chyba jest takim przypadkiem. taki artystyczny multiplex.. wiadomo że chcą pokazywac te filmy które przyciągają do 10 tys. widzów więc mogą mieć mniejsze sale..

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 28 lip 12, 11:37

Z Muranowem problem jest taki, że nie licząc przeglądów czy imprez Manany, bywam tam góra z 5 razy w roku. Ciągle lecą tam te same filmy, a premiery gutkowe lecą też w Kinotece, do której mam bliżej i tam chodzę. Nie wiem, dlaczego w Muranowie nie mogą lecieć filmy Vivarto, Against Gravity czy Aurora Films - też repertuar ambitniejszy niż to, co leci w zwykłych multipleksach.

ad20086

Na forum od:

Post 28 lip 12, 12:47

a mi przypomina sie studyjny wroclaw z czasow kiedy jeszcze w nim mieszkalam.. mialam np. blisko do kina studio gdzie byly megaprzeglady. poznalam tam filmy Schlöndorffa, Formana, Greenawaya i 1000 innych.. mialam 14-18 lat i ogldałam tam filmy ktre pozostały we mnie na całe życie. Potem było też kino Polonia gdzie widziałam niezapomniane filmy Bunuela, w Atomie Antonioniego czy Lyncha..

dzisiaj kina studyjne takie jak Muranów czy Luna są inne (sory ale mieszkam teraz w wawie). Mają współdzielony repertuar filmów które są naraz we wszytskich kinach studyjnych. To są filmy mniejsze które weszły do dystrybucji. W warszawie nawet CSW się nie wyłamuje z tego trendu i też pokazuje wszytskie von triery i inne hity mniejszego kina które wychodzą już z innych kin. ja tak jak ty najczęściej chodze do kinoteki która ma 3 małe sale i może nimi odebrać widzów kinom studyjnym.. wlasnie tam takie filmy wchodzą od razu a potem przez miesiące ciągną się w kinach takich jak luna czy femina do których mam blisko ale rzedko chadzam gdyż naprawdę juz dawno widziałam wszytsko co mają w repertuarze. one naprawdę maja to samo co inni w repertuarze. dla mnie dobre kino studyjne powinno mieć własny repertuar i pokazywać też klasykę. Najfajniejszym kinem jakie miałam (mieszkam w centrum więc chodze do kinoteki, muranowa, rzadko do luny, do labu, iluzjonu) był projekt filmowy w muzeum sztuki nowoczesnej. trwal chyba z miesiąc. oczarowała mnie Miranda July filmem ktory ponoc zebral nie najlepsze recenzje, Švankmajer, fajne dokumenty. Mieli troche rzeczy ktore lataly tez po innych kinach jak sasnal czy wstyd, róża ale przeplatali to filmami ktore pozyskiwali sami.

Nie wiem właśnie jak wygląda procedura pozyskania filmu ktory nie ma obecnie dystrybutora na polskę ale chyba jest to możliwe. Lab ma tez trochę własnego repertuaru i w warszawie da się wyżyć nawet chodząc >2 razy w tygodniu do kina..

myslę że arthouse (mimo milosci do kina wydaje mi sie ze to troche za duzy przybytek na ten cel) moglby we wro wypelnic tę lukę.. dla takich jak ja;-)

Grzes

Na forum od:

Post 31 lip 12, 21:49

Ja mam konkretne pytanie: W zakładce Helios na stronie festiwalu pojawił się link "premiery sierpnia 2012", który prowadzi do trailera Wrong. Czy to jest jedyna premiera w ramach współpracy SNH z Heliosem w sierpniu? Czy pojawią się też Mananowe Akacje? Jeśi tak, to w jakim terminie?

d4b0

Na forum od:
30 lip 06, 23:12

Post 31 lip 12, 22:15

ayya napisał(a):Z Muranowem problem jest taki, że nie licząc przeglądów czy imprez Manany, bywam tam góra z 5 razy w roku. Ciągle lecą tam te same filmy, a premiery gutkowe lecą też w Kinotece, do której mam bliżej i tam chodzę. Nie wiem, dlaczego w Muranowie nie mogą lecieć filmy Vivarto, Against Gravity czy Aurora Films - też repertuar ambitniejszy niż to, co leci w zwykłych multipleksach.

to tez ciekawa sprawa i powinnismy uwaznie patrzec "na rece" czy czasem Helios Nowe Horyzonty nie bedzie kontynuowal tej tradycji.

Jarosz

Na forum od:

Post 1 sie 12, 9:25

Myślę, że możemy być spokojni - pierwszy film od Against Gravity ma być już we wrześniu: http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,89616,12225607,Kuszenie_dobrym_kinem__Czy_uda_im_sie_zapelnic_sale_.html

Zaskoczyło mnie, że nowohoryzontowe tournee jest według tego tekstu zaplanowane na październik - czy to aby nie pomyłka dziennikarska?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 1 sie 12, 9:30

to nie pomyłka, tournee od października

Jarosz

Na forum od:

Post 1 sie 12, 9:41

Rewelacja! :D

vifon00

Na forum od:

Post 1 sie 12, 9:53

Wszystko super, o przeglądach już wiemy, co jednak z premierami bieżącymi? Ponawiam swoje pytanie dotyczące zaległych i wakacyjnych premier, dla których nie znalazło się miejsca w repertuarze DCFu. Festiwale i przeglądy to świetna rzecz, ale równie istotne są też filmy studyjne, które znalazły już w Polsce dystrybutorów. Mam nadzieję, że nie będzie tym razem żadnego selekcjonerskiego sita (jak w DCFie) i będą do nas trafiały wszystkie filmy z Aurory, Against Gravity, Vivarto czy Art House'u. Tylko wtedy kryzys kinowy Wrocławia zostanie zażegnany, kiedy widz będzie mógł sam wybierać, na co chce iść.
Ostatnio edytowano 1 sie 12, 10:44 przez vifon00, łącznie edytowano 1 raz

vifon00

Na forum od:

Post 1 sie 12, 10:00

Dodam jeszcze, że w starych dobrych czasach Oscara, Atomu i Dworcowego Piotr Weiss dawał radę wyświetlać 100 procent repertuaru studyjnego, mając pod koniec tylko jedno kino. Coś, co nie udaje się dzisiaj cztero-salowemu DCFowi.

Grzes

Na forum od:

Post 1 sie 12, 11:20

A ja ponawiam (i rozwijam) swoje pytanie: czy wiadomo, (czy i) kiedy w Heliosie pojawią się dwie najbliższe premiery Manany: Akacje oraz Pozdrowienia z raju. Dla mnie to istotne - przez część września pewnie nie będzie mnie we Wrocławiu.

IPACOXT

Na forum od:

Post 1 sie 12, 12:49

Wrong od piątku w Heliosie.
Jak kto nie widział na NH albo widział i chce jeszcze..
pozdrawiam

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 1 sie 12, 13:16

Akacje od 7 września, na resztę informacji o premierach musicie chwilę poczekać

Grzes

Na forum od:

Post 1 sie 12, 20:22

Dzięki. To powinienem się jeszcze załapać :).

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 1 sie 12, 20:51

A jutro na Ale Kino...
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

Grzes

Na forum od:

Post 1 sie 12, 21:00

Ależ ja wiem. Przecież ja się po to pytam, żeby wiedzieć, czy mam oglądać w telewizji, czy uda mi się w kinie :).

tangerine

Na forum od:

Post 1 sie 12, 22:23

ad20086 napisał(a):nie mogę tego odnaleźć w sieci ale to powiedział duszyński w wywiadzie, który jest gdzieś na www. to nie bylby koniec muranowa tylko mieliby więcej widzów.. muranów chyba się utrzymuje ale nie zapełniają sal w 100%.. i mogliby mieć większy ruch gdyby mieli 4 małe...

Nie wiem na jakich przesłankach opierasz tezę o większym zainteresowaniu w przypadku 4 mniejszych sal... 100% to science fiction... występuje tylko na festiwalach...

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 6 sie 12, 13:35

Dziś ruszyła strona kina Helios Nowe Horyzonty!
http://www.heliosnh.pl

Jak Wam się podoba?:)

Rozpoczęła się już internetowa sprzedaż karnetów na spektakle The Metropolitan Opera: Live In HD. Karnet na 12 spektakli kosztuje 600 zł, karnet na 6 dowolnie wybranych spektakli – 360 zł. Szczegółowy program cyklu znajduje się tutaj.

W dziewięciu salach będzie można oglądać kino artystyczne, autorskie, eksperymentalne, jak również wartościowe kino środka. Zabraknie popcornu i wielkich hollywoodzkich produkcji, pojawią się natomiast liczne projekty edukacyjne dla młodzieży szkolnej i studentów, kolejne festiwale, przeglądy, premiery i specjalne wydarzenia promujące kulturę filmową we Wrocławiu. W planach kina na jesień są między innymi: przegląd niemieckich filmów o muzyce w ramach Avant Art Festival, transmisje oper live w HD z legendarnego The Metropolitan Opera w Nowym Jorku (od 13 X), Tydzień Kina Niemieckiego (12-18 X), Święto Niemego Kina (12-14 X), Festiwal Filmów Koreańskich (19-25 X), Nowe Horyzonty Tournée (26 X - 1 XI), 3. American Film Festival (13-18 XI), Festiwal Filmowy Pięć Smaków (27-30 X), retrospektywa „Inne Światy Wernera Herzoga” (23 XI – 2 XII). W październiku ruszają zajęcia Nowych Horyzontów Edukacji Filmowej, Akademii Polskiego Filmu i Akademii Filmowej, prezentującej historię kina światowego.

Kino jest częścią programu Europejskiej Stolicy Kultury Wrocław 2016.

(http://www.nowehoryzonty.pl/aktualnoscm.do?id=2547)
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 7 sie 12, 17:54

grześ: Akacje od 7 września, Pozdrawienia z raju - premierowo od 28 września.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 7 sie 12, 18:01

ad20086: nie chcemy przebudowywać istniejących sal w kinie Muranów w Warszawie.. Chcemy dobudować dwie małe salki. Mamy projekty architektoniczne, czekamy na odpowiednie zgody. Wówczas będziemy mogli pokazywać więcej tytułów, również tych od innych dystrybutorów.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

IPACOXT

Na forum od:

Post 8 sie 12, 8:41

A ja mam pytanie czy będzie można płacić w kinie biletami benefit? W obecnym Heliosie są honorowane i z tego co wiem również w Muranowie. Zakład pracy dba :wink: o nas więc fajnie by było gdyby można było.
pozdrawiam

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 8 sie 12, 9:15

IPACOXT: sprawdzę to i odpowiem.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

IPACOXT

Na forum od:

Post 8 sie 12, 9:58

Bardzo dziekuję. Dodam jeszcze, że bilety są honorowane na repertuar bieżący, a nie na wydarzenia specjalne/festiwale/przeglądy etc.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 8 sie 12, 22:19

IPACOXT: skontaktujemy się z firmą Benefit. Mam nadzieję, że nie będzie problemu z podpisaniem nowej umowy.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kino NH