Pierwszy wielosalowy arthouse w PL - Kino Nowe Horyzonty!

O wrocławskim Kinie NH. Zapowiedzi repertuarowe. Wasze propozycje, uwagi.
Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 5 cze 14, 11:29

Grzes napisał(a):Będzie Festiwal Filmów Koreańskich tej wiosny, jak kiedyś (chyba pod koniec zeszłego roku) zapowiadano? Jeśli tak, to wiadomo coś więcej o dokładnym terminie?

Okazuje się, że będzie, ale rozłożony w czasie: http://www.kinonh.pl/artykul.do?id=1791 :)

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 5 cze 14, 11:33

Niby tak, ale nie do końca. Festiwal Filmów Koreańskich to było jednak coś więcej niż przegląd koreańskiego kina gatunkowego. Na ostatnim była i retrospektywa (teraz miał być Lee Chang Dong, ale raczej się nie doczekamy), i kilka filmów nijak do kina gatunków nie przystających...

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 5 cze 14, 17:15

Festiwal to to nie jest, ale same tytuły zachęcają. "The Berlin File" i "Hide and Seek" to podobno bardzo dobre filmy. Fajnie macie.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

patrykmalec

Na forum od:
7 cze 14, 10:24

Post 7 cze 14, 10:28

The Berlin File" i "Hide and Seek z niecierpliwością czekam na te dwa filmy. są już jakieś konkretne ustalenia odnośnie daty?:) Już nie mogę się doczekać aby to obejrzeć. Do tego piwko, cola , i co najlepsze wino węgierskie http://winotokaj.pl/wina-slodkie/1-wino-lodowe.html cipsy i dziewczyny wszytko czego potrzebuje:) Wino po Kinie z dziewczyną moim zdaniem najlepsza rzecz. Dziewczyny bardzo lubią romantykos!!!
Ostatnio edytowano 28 kwi 15, 12:27 przez patrykmalec, łącznie edytowano 4 razy

Grzes

Na forum od:

Post 7 cze 14, 10:46

Przecież w linku, który Jarosz podał powyżej, są konkretne daty. Ba! Jeśli klikniesz na poszczególne tytuły, pojawi się godzina i możliwość zakupu biletu!

Jarosz

Na forum od:

Post 23 cze 14, 13:49

The Berlin File jednak rozczarował. Niby sprawnie zrealizowany, niby dużo się dzieje, a nuda, że aż strach się bać. Film szpiegowski, który usypia - czy może być większe nieporozumienie?

vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 24 cze 14, 19:06

Brak w terminarzu seansów "Rękopisy nie płoną" to przeoczenie?

Grzes

Na forum od:

Post 24 cze 14, 20:30

W ogóle ta rozpiska projekcji na przyszły tydzień jakaś dziwna - nie ma ani jednego filmu, który wg zapowiedzi (tych ze strony kina) ma mieć premierę 27.06.

IPACOXT

Na forum od:
24 lip 07, 12:51

Post 24 cze 14, 21:00

Otóż to!

Jarosz

Na forum od:

Post 24 cze 14, 21:43

vifon00 napisał(a):Brak w terminarzu seansów "Rękopisy nie płoną" to przeoczenie?

Spoko, będą grali w DCF-ie :)

A zauważyliście, że od piątku nie będzie jedynki i dziewiątki? Czyżby planowany remont sal miał się zacząć PRZED festiwalem?

IPACOXT

Na forum od:
24 lip 07, 12:51

Post 24 cze 14, 23:33

Ale czy my chcemy w DCF-ie? EE to jakieś przeoczenie, chyba?

Grzes

Na forum od:

Post 25 cze 14, 9:12

vifon00 napisał(a):Brak w terminarzu seansów "Rękopisy nie płoną" to przeoczenie?

Już są (inne zapowiadane filmy też).

Jarosz

Na forum od:

Post 25 cze 14, 10:28

No i jedynka z dziewiątką wróciły :)

Franciszek

Na forum od:
30 lip 13, 20:01

Post 25 cze 14, 12:15

Grzes napisał(a):

Już są (inne zapowiadane filmy też).

Może z okazji, że Rasoulof odzyskał wolność!
I killed my father, I ate human flesh and I quiver with joy!

Jarosz

Na forum od:

Post 10 sie 14, 13:07

Mamy 10 sierpnia, a na stronie dalej wisi PDF z lipcową książeczką kina.

Jarosz

Na forum od:

Post 15 sie 14, 14:54

W Zapowiedziach repertuarowych pod datą (osobliwą jak na premierę, bo to wtorek) 19 sierpnia 2014 anonsowane jest Zakochane Rio. Tymczasem w repertuarze do 21 sierpnia włącznie tego tytułu brak, a jego wprowadzenie na ekrany dystrybutor zapowiada dopiero na 29 sierpnia. Może komuś się omsknął palec na klawiaturze i zamiast 29 wpisał 19?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 15 sie 14, 15:27

Jaroszu, wyjaśnię to, ale taką dostałam informację na temat tej premiery, może coś się zmieniło. Sprawdzę.

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 19 wrz 14, 20:01

Rock Ba-Casba (2012) Yariva Horowitza z zeszłorocznych edycji Berlinale i WFF od dzisiaj wchodzi do dystrybucji. Czy Kino Nowe Horyzonty planuje go pokazywać? Brak tego tytułu w zapowiedziach.

Jarosz

Na forum od:

Post 20 wrz 14, 13:53

wks, pomyliłeś miesiące. Polska premiera filmu Horowitza była prawie miesiąc temu, 22 sierpnia. A skoro do dziś go nie ma we Wrocławiu (bo nie tylko w KNH), no to odpowiedź już znasz...

Grzes

Na forum od:

Post 23 wrz 14, 19:00

A ja za to myślałem, że sobie Ja nie wracam obejrzę w przyszłym tygodniu, a tu już go w programie kina nie ma. A podobno wszystkie nowe filmy są grane co najmniej dwa tygodnie...

A poza tym, to gdzie się podziały pokazy w ramach Festiwalu Opowiadania? Przecież to też w przyszłym tygodniu!

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 24 wrz 14, 18:14

Melomanka

Na forum od:
26 lip 10, 15:35

Post 24 wrz 14, 19:09

Grzes napisał(a):A ja za to myślałem, że sobie Ja nie wracam obejrzę w przyszłym tygodniu, a tu już go w programie kina nie ma. A podobno wszystkie nowe filmy są grane co najmniej dwa tygodnie...

Ale nie ma oznaczenia ostatniego seansu, więc chyba jeszcze będzie wyświetlany później.

Grzes

Na forum od:

Post 24 wrz 14, 21:50

Może. Mam nadzieję, że masz rację.

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 25 wrz 14, 11:51

Festiwal Opowiadania zapowiada się bardzo ciekawie! Większości tych filmów nie widziałem.

Mam tylko dwie uwagi natury technicznej.

Po pierwsze, "Wiedźmy" a nie "Wieźmy" :)

Po drugie, wg IMDB (cytuję fragment poniżej) tytuł "Pustynia Tatarów" wypacza sens tytułu oryginalnego. Może by więc przywrócić tytuł właściwy?

In West Germany and other countries the film was released under titles which mean translated back "The Desert of the Tatars". Obviously the editors in these countries missed that the original title does not refer to the actual Tatarian people but to the ancient Greek-Roman mythological "Tartars" (from the ancient Greek word "tartaros"). So "Tartars" in this context is not an outdated spelling of "Tatars", but an intended metaphor referring to the historical idea, that there are a people "coming from hell".
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

Grzes

Na forum od:

Post 25 wrz 14, 13:01

Ale przecież to śmieszne - film będzie zapewne grany z polskiej kopii filmotecznej, na której będzie wytłoczony tytuł z "Tatarami".

Za to jeśli chodzi o błędy w artykule o Festiwalu Opowiadania, to przede wszystkim powieść Nałkowskiej oraz filmy Lejtesa i Rybkowskiego noszą tytuł Granica - nie Granice.

doktor pueblo

Na forum od:

Post 25 wrz 14, 13:16

A Pustynia Tatarów bez Tatarów nie jest śmieszna? ;)

Jarosz

Na forum od:

Post 27 wrz 14, 22:19

Melomanka napisał(a):Ale nie ma oznaczenia ostatniego seansu, więc chyba jeszcze będzie wyświetlany później.

Tym się w ogóle nie ma co sugerować. Te oznaczenia raz są, a raz ich nie ma, mimo że dany film ewidentnie przestaje być grany. To loteria, a nie reguła.

Jarosz

Na forum od:

Post 2 paź 14, 23:23

Geograf przepił globus Aleksandra Wieledinskiego - kolejny (nie wiem już, który) ważny film, który nie trafia do Wrocławia...

doktor pueblo

Na forum od:

Post 3 paź 14, 8:06

Jeszcze trochę, a zaczniemy tu uprawiać hejt w stylu tego z forum DCF-u ;)

Cała nadzieja w Sputniku.

Grzes

Na forum od:

Post 3 paź 14, 8:28

doktor pueblo napisał(a):Jeszcze trochę, a zaczniemy tu uprawiać hejt w stylu tego z forum DCF-u ;)

No bo powoli zaczyna ten repertuar przypominać tamten. W aktualnym są bodaj 3 nowe filmy, które już widziałem, 3 z hollywoodzkiej klasyki (też widziałem) a cała reszta to różne rzeczy pokroju Miasta 44, Magii w blasku księżyca lub gorzej, czyli filmy, których nie mam zamiaru oglądać. A takich, które obejrzeć bym chciał, nie ma. Frustrujące to trochę, a nawet bardzo. Pewnie jedynymi chętnymi do ich oglądania jest nasza trójka (może jeszcze vifon i wks?) :(.

doktor pueblo napisał(a):Cała nadzieja w Sputniku.

Niestety w Sputniku to raczej beznadzieja - typowa jakość kopii tam a kopii dystrybucyjnych pokazywanych w KNH to niebo a ziemia. Problem w tym, że Geograf to Vivarto, a tam kopia odpowiadająca standardom Sputnika na pewno się znajdzie.

Jarosz

Na forum od:

Post 6 paź 14, 13:54

doktor pueblo napisał(a):Jeszcze trochę, a zaczniemy tu uprawiać hejt w stylu tego z forum DCF-u ;)

Też mam od jakiegoś czasu skojarzenia z DCF-em sprzed paru lat (kiedy jeszcze istniało ichniejsze forum). Tam też z reguły nie odpowiadano na krytykę. U nas czasem odezwie się Agnieszka, ale najczęściej możemy sobie pisać do woli bez żadnej reakcji ze strony organizatorów.

Nietrudno zauważyć, że czarna lista kinowych braków we Wrocławiu wydłuża się niemiłosiernie. By nie zostać gołosłownym: nie widzę w zapowiedziach ani KNH, ani DCF-u np. takich filmów, jak Kapitał ludzki Paola Virzìego, Mój kuzyn Zoran Mattea Oleotty, Rozważnie i romantycznie Joëla Vanhoebroucka czy Roxanne Valentina Hotey - a to tylko zapowiedzi październikowe. Co będzie w kolejnych miesiącach?

Przecież, jeśli kopii jest mało, można dany film wprowadzić parę tygodni albo miesięcy po terminie, nawet na ograniczoną liczbę seansów. Można ewentualnie powołać coś na kształt DKF-u albo cyklicznego przeglądu, który by takie braki uzupełniał. Ostatnia ostateczność - cykl Sezon podczas festiwalu; tam jednak z reguły ląduje to, co i tak było we Wrocławiu grane.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 6 paź 14, 19:17

Wasze uwagi przekazałam osobom odpowiedzialnym za program kina.

Jarosz

Na forum od:

Post 9 paź 14, 13:53

Kapitał ludzki pojawił się w międzyczasie w zapowiedziach DCF-u. Pewnie pokażą to w piwnicy, ale lepsze to niż niezagranie w ogóle...

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 13 paź 14, 13:06

Kapitał ludzki po Waszej interwencji (a jednak) znajdzie się w repertuarze - od 24.10
Geograf też, ale jeszcze nie znam konkretnej daty.
Być może też Rock Ba-Casba.
AFF zajął sporo miejsca w październiku.

Grzes

Na forum od:

Post 13 paź 14, 13:42

Miło to usłyszeć. Oby tylko nie powtórzyła się sytuacja jak z Ja nie wracam, które seansów miało niewiele, ale za to wszystkie wtedy, kiedy mnie w Polsce nie było.

Jarosz

Na forum od:

Post 13 paź 14, 16:50

aszeffel napisał(a):Kapitał ludzki po Waszej interwencji (a jednak) znajdzie się w repertuarze - od 24.10
Geograf też, ale jeszcze nie znam konkretnej daty.
Być może też Rock Ba-Casba.
AFF zajął sporo miejsca w październiku.

Bardzo się cieszę. Pewnie jakiś wpływ miało też zrzucenie przez dystrybutorów na późniejsze terminy dwóch premier, które miały się odbyć 24 października :wink:

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 14 paź 14, 10:07

Kapitał jednak od 31.10, bo przecież AFF.

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 14 paź 14, 21:06

Mała sugestia dotycząca programu tradycyjnego Kina NH podczas AFF: przyjeżdżając ze wsi do wielkiego miasta na pewno skuszę się na coś z tradycyjnego repertuaru, niechaj więc pozostałe sale zaskoczą czymś miłym i bynajmniej nie "Zaginioną dziewczyną".
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 16 paź 14, 17:46

A "Mama" Dolana i "Sędzia" Davida Dobkina może być?

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 19 paź 14, 20:43

Chciałem napisać, że wrzesień to był zdecydowanie najlepszy miesiąc w dotychczasowym życiu kina nowe horyzonty :)
Widziałem więcej filmów z regularnego repertuaru niż w sumie w ciągu tych dwóch lat istnienia kina :)) (nie licząc festiwali i przeglądów). Dziękuję!

Szkoda, że tyle ciekawych i nieamerykańskich filmów było w jednym czasie, a teraz znowu nic :(.
Szkoda też, że tak dobre filmy jak Ja nie wracam znikają po tygodniu z ekranu.
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

Grzes

Na forum od:

Post 29 paź 14, 17:26

Mam takie pytanie: czy Pielgrzym i Pieskie życie Chaplina będą jeszcze grane po 1 listopada, czy na tych dwóch projekcjach koniec?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 30 paź 14, 9:43

odpowiedź:
Będziemy je jeszcze grać, ale nie codziennie.
:)

Jarosz

Na forum od:

Post 9 lis 14, 0:49

Perwersja maksymalna: kino wyłożyło ulotki do filmu Melasa, którego bynajmniej nie zamierza grać (a w każdym razie nie ma go na stronie w zapowiedziach) :shock:

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 12 lis 14, 22:53

kino się pomyliło :)

Grzes

Na forum od:

Post 29 lis 14, 19:57

Ech, Kino NH jakoś nie bardzo lubi filmy z (najbliższego) wschodu - Geograf przepił globus przez moment miał być, ale chyba już nie będzie, teraz znowu brakuje gruzińskich Panien młodych, a ja bym chętnie obejrzał (w odróżnieniu od tych filmów, które w repertuarze się właśnie pojawiły).

Jarosz

Na forum od:

Post 29 lis 14, 21:32

Panny młode to kolejna premiera Bomby Film, która nie trafia do Wrocławia. Z całego katalogu tego młodego dystrybutora mogliśmy tu zobaczyć tylko dwa filmy we wrześniu: Mojego psa Killera i Ja nie wracam (choć ten ostatni szedł tylko przez tydzień). Premiery sierpniowe, październikowe i listopadowe poszły... no właśnie tam. Co więcej, w zapowiedziach nie widać tytułu grudniowego (Pęknięcia w betonie) i następnych. Ech... Widać za ambitny to dystrybutor...

Jarosz

Na forum od:

Post 2 gru 14, 12:55

Grzesiu, a jednak Geograf... będzie, tyle że o masakrycznej porze, bo w środę 10 grudnia o 14:00 w ramach cyklu dla seniorów :shock:

Grzes

Na forum od:

Post 2 gru 14, 13:40

Będzie też u konkurencji o wątpliwej renomie w ramach Sputnika (w piątek 12). I tak się zastanawiam - iść do DCF-u, czy udawać staruszka? A tak naprawdę, to być może skoro będzie w przyszłym tygodniu w klubie seniora, to może też pojawi się parę normalnych seansów?

doktor pueblo

Na forum od:

Post 2 gru 14, 14:09

Też liczę jeszcze na jakąś projekcję w KNH.

A swoją drogą, to program Sputnika jakiś taki mało ekscytujący. Syberia. Monamour to chyba już weszła do programu wrocławskiej edycji Sputnika na stałe ;)

Grzes

Na forum od:

Post 2 gru 14, 22:39

Może to ulubiony film któregoś z leśnych dziadków z Odry-Film.

Co do Geografa, to fajnie by było, gdyby jakaś deklaracja ze strony KNH się pojawiła przed projekcją u konkurencji. A co do masakrycznej pory tego jedynego seansu w KNH - mi akurat przyszła środa o 14 pasuje, więc bym poszedł, tylko udawać seniora nie mam ochoty.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kino NH