Sala numer 5

O wrocławskim Kinie NH. Zapowiedzi repertuarowe. Wasze propozycje, uwagi.
selif

Na forum od:
2 lut 13, 19:00

Post 18 sie 13, 13:32

Dziękuję za "Wyśnione miłości".
Było super! No, gdyby nie zerwana taśma w pierwszej minucie to byłoby idealnie. ;)

Dołączam się do głosów przedmówców. Warto seanse trochę "rozstrzelić" w grafiku repertuaru na cały miesiąc i wyświetlać poszczególne tytuły np. co tydzień a nie w trzy dni pod rząd. Są wakacje i wystarczyłby tydzień urlopu by stracić szansę na obejrzenie upragnionego filmu.

Nieskromnie przypomnę się, że prosiłem jeszcze o film POLISS z 2011 roku. Francuski. W zeszłym roku był na NH.

Trochę przypadkiem, trochę skuszony wakacyjną ceną - 13 zł - trafiłem na seans filmu Szpieg (2011) i muszę powiedzieć, że oczarowałem się tym filmem. Świetny klimat, odwzorowanie lat 60-tych. Wielowątkowość, intryga i napięcie, które nie opuszcza do końca.
Ach.. trochę tak jak stary dobry film, których już teraz nie robią. :)
Film szpiegowski ale całkowicie inny niż James Bond.
Świetny!

selif

Na forum od:

Post 27 sie 13, 19:08

We wrześniu mieliście z "salą nr 5" wrócić z impetem. A tu przez 5 dni. Od pierwszego do piątego w sali nr 5 tylko seans Blue Jaminium.

Co prawda, wróciliście już w sierpniu. Ale miałem nadzieję, że utrzymacie równe tempo. A tu nic. :/
Czy we wrześniu też będą jakieś filmy w ramach sali nr 5?

edd

Na forum od:
31 sie 13, 18:33

Post 31 sie 13, 18:37

Też bardzo liczę na jakieś ambitne propozycje na wrzesień w sali nr 5! Sierpień był znakomity, dlaczego we wrześniu miałoby się nie udać :)?

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 1 wrz 13, 16:48

Dlatego, że program jest już ułożony i nie wynika z niego, że coś na kształt sierpniowego przeglądu będzie się znowu odbywało. Przynajmniej we wrześniu.

selif

Na forum od:

Post 12 wrz 13, 13:01

Jest szansa, że pojawi się coś w październiku?

Z chęcią obejrzałbym sobie, oczywiście, prócz POLISS, o które proszę od dawna filmy François Ozon i Pedro Almodóvara. Widziałem na wakacjach "U niej w domu". Bardzo mi się spodobał. Z chęcią zobaczyłbym inne filmy François Ozon.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 12 wrz 13, 16:43

informacje o programie październikowym pojawią się już niedługo

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 24 wrz 13, 11:49

To jak z tym październikowym programem? Kiedy będzie niedługo?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 24 wrz 13, 17:12

od 15-21 listopada w programie sali nr 5 - retrospektywa twórczości Mike'a Leigh

selif

Na forum od:

Post 25 wrz 13, 14:19

Czy w październiku w ramach sali nr 5 ma być być tylko Kongres?
Sierpień wyglądał świetnie.
Września nie było.
Październik też sobie odpuszczacie?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 25 wrz 13, 16:26

jest małe zainteresowanie specjalnym programem sali nr 5, dlatego retrospektywy i przeglądy będą pojawiały się w repertuarze nieregularnie

Melomanka

Na forum od:
26 lip 10, 15:35

Post 6 paź 13, 23:26

Czy jest szansa, że w sali numer 5 pokazano by film Jeśli nie my, to kto? ? Taśma była kiedyś we Wrocławiu, miał ją DCF, w swej niezwykłej szczodrobliwości wyświetlał film przez dwa tygodnie, z czego w drugim to była godzina 12.00 w dni powszednie :P Polskiego DVD nie ma, w telewizji leciał bodajże raz, ale z lektorem - August Diehl zagłuszany przez lektora, brr!

Tak mi się skojarzyło, bo właśnie jest wyświetlany film Vincent chce nad morze, który rywalizował z Jeśli nie my, to kto? o nagrody.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 11 paź 13, 9:10

na razie nie przewidują w programie tego tytułu

krystian75

Na forum od:
16 paź 13, 11:52

Post 16 paź 13, 11:54

witam,
jaka jest szansa na pokaz "Samsary" ?

pzdr.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 16 paź 13, 14:51

już była pokazywana

selif

Na forum od:

Post 23 paź 13, 17:05

Czy szykujecie coś na listopad?

Ja się cichutko znów upomnę o francuskie POLISS z 2011 roku.
http://www.filmweb.pl/film/Poliss-2011-586883

Było rok temu na festiwalu NH.

Pozdrawiam. :)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 23 paź 13, 21:36

projekcja Poliss nie jest na razie planowana

Grzes

Na forum od:

Post 31 paź 13, 20:22

Wiadomo coś o tym, z czego/w jakiej jakości będą pokazywane filmy, w szczególności filmy telewizyjne (których będzie całkiem sporo) Mike'a Leigh w ramach przeglądu?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 5 lis 13, 22:32

Kopie Mike’a organizowała Filmoteka Narodowa i British Council, znamy jedynie nośniki:

Wszystko albo nic (All or Nothing) r. Mike Leigh, Wielka Brytania 2002 128’ – 35mm GutekFilm

Wysokie aspiracje (High Hopes) Wielka Brytania 1988 112’ – 35mm z UK

Współlokatorki (Career Girls) Wielka Brytania 1997 87’ - 35mm Gutek Film

Życie jest słodkie (Life is Sweet) Wielka Brytania 1990 103’ -35mm z UK

Nadzy (Naked) Wielka Brytania 1993 131’ – DVD BOXGutekFILM

Happy-Go-Lucky, czyli co nas uszczęśliwia (Happy-Go-Lucky) Wielka Brytania 2008 118’ – 35mm Monolith

Topsy-Turvy Wielka Brytania 1999 160’ - 35mm z UK

Kolejny rok (Another Year) Wielka Brytania 2010 129’– 35mm SPInka

A Running Jump Wielka Brytania 2012 35’ DCP z UK

Sekrety i kłamstwa (Secrets and Lies) Francja / Wielka Brytania 1996 142’ – 35mm Gutek Film

Ponure chwile (Bleak Moments) Wielka Brytania 1971 111’- 35mm z FN

Zmysł historii (A Sense of History) Wielka Brytania 1992 22’/ – DVD BOXGutekFilm

Krótkie i kręcone (The Short & Curlies) Wielka Brytania 1988 18’ – DVD BOXGutekFilm

Grown-Ups Wielka Brytania 1980 95’ – DVD z UK

Vera Drake Francja / Nowa Zelandia / Wielka Brytania 2004 125’ – 35mm SPINka

Nuts in May Wielka Brytania 1976 84’ – DVD z UK

Meantime Wielka Brytania 1984 102’ – DVD z UK

Four Days in July Wielka Brytania 1985 96’ – DVD z UK

Grzes

Na forum od:

Post 13 gru 13, 13:31

Melomanka napisał(a):Czy jest szansa, że w sali numer 5 pokazano by film Jeśli nie my, to kto? ? Taśma była kiedyś we Wrocławiu, miał ją DCF, w swej niezwykłej szczodrobliwości wyświetlał film przez dwa tygodnie, z czego w drugim to była godzina 12.00 w dni powszednie :P Polskiego DVD nie ma, w telewizji leciał bodajże raz, ale z lektorem - August Diehl zagłuszany przez lektora, brr!

Jeśli nie my, to kto? będzie pokazywany 15.12 w DCF-ie w ramach 7. przeglądu filmowego "Obrazy historii". Wejściówki na pokazy są darmowe. Nie wiem, czy projekcje będą z taśmy, czy może z kiepskiego DVD, ale zawsze można spróbować.

Więcej informacji o przeglądzie tutaj:
http://www.dcf.wroclaw.pl/aktualnosci/1 ... y-historii

selif

Na forum od:

Post 16 gru 13, 10:34

No takich tłumów w niedzielę w NH to ja chyba jeszcze nigdy nie widziałem. By popołudniu, w niedzielę, było kilka ogonków do kasy?! No, chyba udała się wam ta tania niedziela. :)
Nawet i ja się skusiłem. I to aż na dwa filmy. :) W tani poniedziałek, po pracy, czasem ledwo wyrabiam się choćby na jeden film. A tu w niedzielę na spokojnie, można sobie pofolgować. :)

Dlatego proponuję byście częściej organizowali takie akcje. :D
Nie, nie chodzi mi o to, że miałoby to być co tydzień. Ale np. akcje pt. "To ostatnia niedziela". I w każdą ostatnią niedzielę miesiąca bilety za 11 zł. Super by było. Wiadomo, że na koniec miesiąca krucho z finansami bo wszyscy czekają "do pierwszego" i nie każdy decyduje się na kinowe luksusu. A tak, to ludziska miałyby bodziec. :D
Myślę, że każdy byłby zadowolony. :)
Pomyślcie o tym, proszę. :)

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 16 gru 13, 11:14

Potwierdza to moje przypuszczenie, że polityka cenowa KNH jest suboptymalna. Przecież taka obniżka się zwyczajnie finansowo opłaca.
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 18 gru 13, 23:34

Co jest lepsze dla właścicieli kin? Czy jak przyjdzie 5 osób i zapłaci po 20 zł za bilet, czy jak przyjdzie 30 osób i zapłaci po 11 zł za bilet?

Czy zna ktoś dokładne wyliczenie ile z ceny biletu zostaje w kinie, a ile idzie do innych instytucji?

Z tych 11 zł KNH musi pewnie przeznaczyć:

- 7% VATu do budżetu państwa

- 1,5% na PISF

- 50% dla dystrybutora (może być tak, że dystrybutor ustala minimum, np. 8 zł)

- procent musi iść do pierwotnego właściciela obiektu - Helios Agora (SNH wynajmuje kino od Heliosa)

- z racji dotacji od miasta może musi odpalić procent do kasy miejskiej (?)

- procent na opłatę audiowizualną za prawa autorskie dla ZAIKSu, ZPAV itd. (nie jestem pewien?)

- jeśli płacimy kartą, to 1%-3% idzie do organizacji płatniczych (Visa, Mastercad, eService, eCard, Polcard, inne) (pewnie min. 1 zł + ok. 1,5%)

- jeszcze dla innej organizacji?

I tak suma sumarum, czy wiecie dokładnie, ile z tych 11 zł zostaje w kasie kina, a ile przy cenie biletu 20 zł?

doktor pueblo

Na forum od:

Post 19 gru 13, 9:34

Jeśli opłata jest procentowa (a niemal wszystkie, które wymieniłeś, są) to jest odsetkiem płaconym od przychodu, więc odpowiedź na Twoje pytania jest banalna - opłaca się maksymalizować przychód, czyli 30 x 11 to dużo lepiej niż 5 x 20 (nawet 10 x 11 byłoby lepiej).

Przy opłacie kwotowej sprawa nie jest już taka prosta. Jest u Ciebie jeden taki przykład (minimum ustalane przez dystrybutora). Chciałbym jednak zauważyć, że gdyby to miało znaczenie, to KNH powinno ustalać niższe ceny biletów w przypadku, gdy dystrybutor jest "swój" (GF lub SNH), a to chyba nie ma miejsca.

Grzes

Na forum od:

Post 19 gru 13, 12:00

Nie sądzę, żeby opłata dla dystrybutora była procentowa - w najlepszym razie jest to właśnie ileś procent, ale nie mniej niż. Prawdopodobne też, że wysokość opłaty zależy od spełnienia jakichś warunków dystrybutora. A tak poza tym, to bardzo wątpię w miarodajność wyników osiąganych w ramach tego typu promocji (dla wyników gdyby bilety były normalnie w takiej cenie). Bardzo duża część (i raczej nikt nie wie, jak duża) tego tłumu, który przychodzi w ich ramach (tudzież tłumu, który przychodzi w tanie poniedziałki), to ludzie którzy i tak by przyszli do kina na te same filmy, tylko w innym terminie - na nich się nie zyskuje, tylko traci. Pytanie o zyskowność obniżenia ceny biletów to w istocie pytanie, ilu dodatkowych widzów (lub ile dodatkowych wizyt w kinie w przypadku tych, którzy już są widzami) dostarczy obniżenie ceny, i czy ta nadwyżka przeważy nad stratą wynikającą z obniżonej ceny. Dla mnie nie jest oczywiste, że obniżenie ceny z 20 do 11 złotych przyniosłoby dwukrotnie wyższą średnią widownię w weekendy. Zwłaszcza że promocja tego typu w tygodniu (czyli tani poniedziałek) na pewno obniża dalszy przyrost liczby widzów przy obniżonej cenie w inne dni.

doktor pueblo

Na forum od:

Post 19 gru 13, 16:40

Grzes napisał(a):Pytanie o zyskowność obniżenia ceny biletów to w istocie pytanie, ilu dodatkowych widzów (lub ile dodatkowych wizyt w kinie w przypadku tych, którzy już są widzami) dostarczy obniżenie ceny, i czy ta nadwyżka przeważy nad stratą wynikającą z obniżonej ceny.

Tak i ekonomia ma nawet na to nazwę, nazywa się to elastyczność popytu :) Pytanie brzmi więc: czy popyt (przy cenie wyjściowej obecnej) jest elastyczny. Jeśli tak, to obniżka cen się opłaca, jeśli nie, to nie.

Grzes

Na forum od:

Post 19 gru 13, 19:08

Wiem, doktorze, jak to się nazywa, ale raczej chodzi o to, czy elastyczność popytu jest większa, czy mniejsza od jedynki (coś mi tak świta, że to się definiowało jako pochodną popytu po cenie). A tak poza tym mój post raczej dotyczył tego, że twoja sugestia, że z sukcesu niedzielnej promocji wynika cokolwiek jeśli idzie o optymalność (bądź jej brak) obecnej polityki cenowej kina, jest mocno naciągana.

doktor pueblo

Na forum od:

Post 19 gru 13, 19:24

Dość dobrze kojarzysz, elastyczność ma być (co do wartości bezwzględnej) większa od jedynki - taki popyt nazywamy właśnie elastycznym (choć nie jest to sama pochodna :))

Co do moich wniosków, to jasne, że nie mam wszystkich danych, mogę więc tylko zgadywać. Odnosiłem się do stwierdzenia selifa, że przy cenie 11 zł opłaciło my się iść na 2 filmy, podczas gdy przy normalnej cenie poszedłby na 1. Danych dotyczących funkcji popytu żaden z nas nie ma, więc wszystko jest kwestią przypuszczeń. Dziwi mnie tylko, że KNH nawet nie próbuje strategii niższej ceny. Skoro sale są i tak pustawe, to chyba wiele by ten eksperyment nie kosztował, a przynajmniej byśmy się czegoś dowiedzieli.

A tak poza wszystkim, to, jeśli chodzi o moje prywatne preferencje, jestem zdecydowanie za utrzymaniem obecnych wysokich cen. Uwielbiam brak ludzi na sali kinowej ;)

Grzes

Na forum od:

Post 19 gru 13, 19:33

Odnosząc się do twojego ostatniego zdania ;), ja też byłem w niedzielę w kinie (na Dotyku grzechu), i nawet w trakcie seansu miałem myśl, że jednak głupio zrobiłem - ci goście gadający w trakcie seansu (o dziwo - nie widziałem przed sobą nikogo świecącego komórką), szeleszczący jakimś jedzeniem, trzęsący siedzeniami. A najlepszy był jeden (w moim rzędzie), który nie przeszkadzał w ten czy inny sposób tylko przez ten krótki fragment seansu, kiedy usnął (dziewczyna chyba go - biednego - na ten seans wyciągnęła (w ramach promocji)).

doktor pueblo

Na forum od:

Post 19 gru 13, 19:37

Ja unikam tych wszystkich tanich dni jak diabeł wody święconej :)
A jak oceniasz "Dotyk grzechu"? Bo tak się właśnie waham, czy na to iść.

Grzes

Na forum od:

Post 19 gru 13, 19:39

Bardzo dobry. Jak dla mnie na pewno pierwsza 10 filmów w tegorocznej dystrybucji, może nawet pierwsza 5.

doktor pueblo

Na forum od:

Post 20 gru 13, 18:26

Dzięki za rekomendację. Byłem dziś i potwierdzam - bardzo dobry. Trochę mnie tydzień temu Tygodnik Kulturalny zniechęcił. Nie znają się :)

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 20 gru 13, 23:02

Ech, to ja chyba też się nie znam, bo za Chiny nie rozumiem, skąd te zachwyty :(
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 21 gru 13, 8:57

Niezłe kino (dwie pierwsze nowele zdecydowanie słabsze od pozostałych). Znam 6 filmów Jia (Dotyk..., Martwa natura, Kieszonkowiec, Platforma, Nieznane rozkosze i Świat), ten jest najsłabszy. Nagroda za scenariusz w Cannes?! Jestem w szoku...

Grzes

Na forum od:

Post 21 gru 13, 9:10

Ja znam siedem (nie widziałem Kieszonkowca, w zamian za to 24 City i Chciałbym wiedzieć) - ten jest dokładnie pośrodku (a te dwa moje dodatkowe uważam za najlepszy i najgorszy).

doktor pueblo

Na forum od:

Post 21 gru 13, 12:37

Mrozikos667 napisał(a):Ech, to ja chyba też się nie znam, bo za Chiny nie rozumiem, skąd te zachwyty :(

Zachwyty to może za dużo powiedziane. Ja za to nie wiedziałem skąd zachwyty nad Martwą naturą :)

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 21 gru 13, 22:23

To ja jestem pośrodku: film jest niezły, ale na kolana nie powala. W rankingu filmów roku nie zmieści mi się nawet do pierwszej dwudziestki :wink:
Najlepsza jest pierwsza nowelka, najsłabsza trzecia.

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 24 gru 13, 10:55

Jeśli to dobry reżyser, a chcę w to wierzyć, to dlaczego oszczędza na efektach specjalnych? Te wstawki zwierzęce były super, dopóki przed panią nie wyskoczył na autostradę jakiś gumowy dmuchany wąż... Może się czepiam, ale takie rzeczy totalnie psują odbiór.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

stokrotka

Na forum od:
14 sty 14, 15:13

Post 14 sty 14, 15:20

Proponuję cykl musicalowy (np. Deszczowa piosenka, Dźwięki muzyki, Grease, Hair, Skrzypek na dachu...)
a także
filmy z Audrey Hepburn (np. Sabrina, Rzymskie wakacje, Śniadanie u Tiffany'ego...).
Pozdrawiam

Poprzednia strona

Powrót do Kino NH