Sala numer 5

O wrocławskim Kinie NH. Zapowiedzi repertuarowe. Wasze propozycje, uwagi.
Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 28 lut 13, 13:47

Uff - to dobrze :)

SamuraiPizzaCat

Na forum od:
1 mar 13, 22:54

Post 1 mar 13, 23:01

A ja bym się bardzo cieszyła, gdyby wyświetlono cokolwiek z twórczości Wesa Andersona, po niedawno wydanym w Polsce "Moonrise Kingdom" chętnie zobaczyłabym na dużym ekranie inne jego filmy ^^

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 2 mar 13, 0:19

Były na ostatnim AFF, więc pewnie na szybką powtórkę nie ma co liczyć.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

sally

Na forum od:
23 gru 12, 16:08

Post 2 mar 13, 11:54

A mnie bardzo cieszy cykl "Oko na Bałkany". Mam nadzieję, że w związku z tym zobaczę na dużym ekranie Manchevskiego i być może odkryję jakieś inne perełki :)

selif

Na forum od:
2 lut 13, 19:00

Post 2 mar 13, 13:47

Czy projekt "sali nr 5" umarł śmiercią naturalną?
Jest nowy miesiąc a repertuaru brak. Ani repertuaru ani zapowiedzi.
Nic.
Czy projekt ma być kontynuowany?
I co z filmami, które zaproponowałem? (WYŚNIONE MIŁOŚCI i POLISS)
Żadnego odniesienia. Ani negatywnego np. że się nie da. Ani pozytywnego czyli pojawienie się filmu w repertuarze.
Pomysł wydawał mi się trafiony. Szkoda, że został porzucony.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 2 mar 13, 13:55

Wystarczyło zajrzeć na poprzednią stronę...

aszeffel napisał(a):"eksperyment się nie skończył, szukamy dróg" - odpowiadają programerzy :)

na życzenie widzów jest Miyazaki, są przeglądy Serbia i Future Shorts plus pokazy specjalne np. spotkanie z Fabickim przed premierą jego nowego filmu, będzie też grana "Moja ulica" Latałły, filmy nowohoryzontowe, wciąż filmy oscarowe (wyjątkowo w innej sali, żeby Serbia miała lepsze godziny). Może mniej spektakularnie w marcu, ale to nie koniec eksperymentu.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

selif

Na forum od:

Post 2 mar 13, 14:07

Widziałem to i czytałem.
Swoje odczucia i słowa po prostu skonfrontowałem z samą ideą "sali nr 5", która opisana jest na stronie Kina NH

Co miesiąc w tej sali będzie pokazywanych około 30 - 35 tytułów, które pogrupowane będą w mini cykle tematyczne. Każdy z filmów będzie pokazywany 2 lub 3 razy, będą oczywiście wyjątki. Kalendarz pokazów w tej sali będzie ustalany na cały miesiąc, czyli z góry będzie wiadomo, ile dany film będzie miał seansów i kiedy poszczególne tytuły będą pokazywane.

A tu ani 30-35 filmów w repertuarze. Żaden film nie jest pokazywany 2-3 razy. A kalendarz nie jest znany na cały miesiąc.

Pozostało mi tylko czekać.

Lajkonik

Na forum od:
3 mar 13, 16:55

Post 3 mar 13, 17:32

Chciałbym zapytać, czy któraś z niżej wymienionych propozycji ma szansę na realizację:

Kino koreańskie:

"Tae Guk Gi"
"Joint Security Area"
"The Chaser"
"Welcome to Dongmakgol"
"I Saw the Devil"
"Mother"
"My Brother"
"Castaway on the Moon"
"Sympathy for Mr. Vengeance" (oraz reszta trylogii)
"Memories of Murder"
"Save the Green Planet"
"I'm a Cyborg, But That's OK"
"A Tale of Two Sisters"
"Moss"
"Chihwaseon"
"Failan"
"Children"
"Peppermint Candy"
"Breathless"
"The Good, the Bad, the Weird"
"Voice of a Murderer"
"Daisy"
"Pieta"
"A Moment to Remember"
"GLove"
"Nameless Gangster"
"Take Care of My Cat"
"The Recipe"
"Crying Fist"
"The Yellow Sea"
"Oasis"
"Il Mare"
"Secret Sunshine"
"Barking Dogs Never Bite"

Kino japońskie:

"13 Assassins"
"Departures"
"Confessions"
"Kikujiro"
"Outrage"
"Brother"
"Kids Return"
"Hana-bi"
"Audition"
"Strange Circus"
"Shizumanu Taiyou"
"Dolls"
"Ichi the Killer"
"Air Doll"
"Still Walking"

Kino kantońskie:

"Election"
"Election 2"
"Eye in the Sky"
"Infernal Affairs"
"Exiled"

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 3 mar 13, 18:07

Przepraszam, ale muszę to powiedzieć... Pomimo (a może właśnie dlatego), że "Sala nr 5" to zacny projekt, serdecznie, z całego serca współczuję ludziom odpowiedzialnym za wyławianie propozycji, i co ważniejsze, za ewentualne tłumaczenie, dlaczego większość z nich nie może zostać zrealizowana. Aż się nie chce wierzyć, że niektóre propozycje padają tu na poważnie...
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Mrozikos667

Na forum od:

Post 3 mar 13, 18:54

Thane napisał(a):Aż się nie chce wierzyć, że niektóre propozycje padają tu na poważnie...

Można się było tego spodziewać ;)

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 6 mar 13, 10:40

Ech, we wtorek 12.03 ciężki dylemat: iść na Future Shorts, czy na Dreyera w ramach Akademii. Pewnie wybiorę Dreyera, ale dla pewności chciałem się dopytać: nie ma szans, żeby któryś z tych seansów został powtórzony w innym terminie?
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

groch100

Na forum od:
6 mar 13, 23:25

Post 6 mar 13, 23:32

Od ostatniej edycji festiwalu nieustannie poszukuję jednego filmu, który może nie był filmem wybitnym, lecz wiele dałbym by móc go ponownie obejrzeć. Stąd też moja propozycja. Może zainteresowanie wzbudził by film "Legenda Kaspara Hausera". Jest to także film, którego aż żal nie zobaczyć w kinie z odpowiednim nagłośnieniem. Dla uściślenia chodzi mi o film z 2012 roku z Vincentem Gallo.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 10 mar 13, 10:32

doktor pueblo napisał(a):Ech, we wtorek 12.03 ciężki dylemat: iść na Future Shorts, czy na Dreyera w ramach Akademii. Pewnie wybiorę Dreyera, ale dla pewności chciałem się dopytać: nie ma szans, żeby któryś z tych seansów został powtórzony w innym terminie?

nie ma niestety takich planów

selif

Na forum od:

Post 10 mar 13, 14:11

Czy to już jest cały repertuar na marzec?
Czy jeszcze coś w międzyczasie planujecie dorzucić?
Troszkę mizernie to wygląda.

Czy powinno się zgłaszać już propozycje na kwiecień, czy może jest jeszcze szansa by w marcu się coś jeszcze zmieniło?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 11 mar 13, 14:49

Tak jak pisałam wcześniej - marzec w porównaniu z lutym rzeczywiście okrojony, ale eksperyment trwa, proszę, zostawiajcie swoje propozycje, nie oczekując jednak natychmiastowej realizacji. Plan jest taki, żeby od jesieni sala numer 5 miała już stałą strukturę programową, ale żeby ją zapewnić potrzebujemy kilku miesięcy "prób i błędów". Od lutego do września będzie po prostu różnie. Wiem już, że kwiecień znowu zaskoczy Was wieloma przeglądami, nie tylko w piątce, tu: na pewno pojawi się pełna retrospektywa twórczości Przemysława Wojcieszka z okazji kwietniowej premiery jego nowego filmu "Sekret". Co do pozostałych informacji - proszę jeszcze o chwilę cierpliwości.

dagua

Na forum od:
11 mar 13, 14:20

Post 11 mar 13, 17:55

W związku z wejściem do kin "Hitchcock'a", który jest osadzony w okresie tworzenia Psychozy, myślę, że fajnie byłoby móc obejrzeć właśnie Psychozę na dużym ekranie. :)
Po pierwsze, zalicza się do klasyki kina, a co więcej, może ściągnąć sporo ludzi, których nowa produkcja zaintrygowała do zapoznania się z twórczością mistrza Alfreda. :)

Ocelot

Na forum od:
10 mar 13, 13:55

Post 11 mar 13, 21:02

Nie chcę wymieniać setki tytułów, które chciałbym zobaczyć, za to proponowałbym coś, co pewnie sporo osób by chciało przeżyć- obejrzeć filmy Davida Lyncha w kinie. Oczywiście wieczorową porą. Myślę tu głównie o najbardziej znanych- Mulholland Drive, Lost Highway i Blue Velvet (chociaż inne takie jak dość kontrowersyjne Inland Empire czy eksperymentalny Eraserhead mogłyby taki przegląd wypełnić). Najbardziej mi na tym zależy, dlatego odpuszczę sobie póki co inne propozycje.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 16 mar 13, 18:17

a w maju Francuzi, na razie krótki anons:
http://www.kinonh.pl/artykul.do?id=1613

Jarosz

Na forum od:

Post 16 mar 13, 18:48

Najnowszy Costa-Gavras, super!!! :D
Mam słabość do filmów tego dżentelmena :)

selif

Na forum od:

Post 16 mar 13, 19:31

aszeffel napisał(a):a w maju Francuzi, na razie krótki anons:

W takim razie, ja bardzo, bardzo proszę o film Poliss z 2011 roku. Był na ostatnich Nowych Horyzontach. Jest to film francuski, z 2011 roku czyli dość świeży, czyli idealnie nadaje się do tego cyklu. Jest szansa, że się pojawi?

Najlepiej szybciej. Maj to odległy termin.
Jest jeszcze kwiecień po drodze.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 18 mar 13, 13:11

niestety na razie nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie

natomiast kolejna nowa rzecz w 5 to czeski film co miesiąc
http://www.kinonh.pl/artykul.do?id=1616

marko

Na forum od:
29 paź 11, 10:08

Post 18 mar 13, 16:33

nie wierze - Otik - rewelacja :)

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 18 mar 13, 16:56

No, prawie rewelacja. Otik świetny, ale też i świetnie znany. Bardziej by mnie cieszyła możliwość zobaczenia nowszych filmów Svankmajera, czyli "Szalonych", bądź "Przeżyć swoje życie".
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 18 mar 13, 21:42

W ogóle to czemu jeszcze nie było retrospektywy Svankmajera u nas na NH? Niedawno obejrzałem oba te ostatnie filmy, czysty absurd.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 18 mar 13, 22:06

psubrat napisał(a):W ogóle to czemu jeszcze nie było retrospektywy Svankmajera u nas na NH? Niedawno obejrzałem oba te ostatnie filmy, czysty absurd.

Absurdem jest, że Svankmajer wciąż nie miał retrospektywy. Popieram!

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 18 mar 13, 23:44

doktor pueblo napisał(a):No, prawie rewelacja. Otik świetny, ale też i świetnie znany. Bardziej by mnie cieszyła możliwość zobaczenia nowszych filmów Svankmajera, czyli "Szalonych", bądź "Przeżyć swoje życie".

Obawiam się, że w tym cyklu też będą wyłącznie filmy dostępne w Polsce (ale może przynajmniej część dużo starsza i dużo mniej dostępna). Natomiast pomysł retrospektywy Svankmajera na NH też uważam za bardzo celny.

Jarosz

Na forum od:

Post 21 mar 13, 12:40

Jarosz napisał(a):Najnowszy Costa-Gavras, super!!! :D

Właśnie zauważyłem, że Żądza bankiera Costy-Gavrasa jest w zapowiedziach Against Gravity z wstępną datą polskiej premiery 8 czerwca 2013.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 21 mar 13, 15:28

vifon00 napisał(a):
psubrat napisał(a):W ogóle to czemu jeszcze nie było retrospektywy Svankmajera u nas na NH? Niedawno obejrzałem oba te ostatnie filmy, czysty absurd.

Absurdem jest, że Svankmajer wciąż nie miał retrospektywy. Popieram!

może dlatego, że miał na Krakowskim FF

JaBajtosz

Na forum od:
17 sty 13, 21:33

Post 23 mar 13, 17:14

Dlaczego wszystkie filmy są wyświetlane o tak późnej porze? Dla ludzi nie mieszkających we Wrocławiu i poruszających się busami to duża przeszkoda.

Piotrek618

Na forum od:
3 lis 12, 4:25

Post 24 mar 13, 17:54

JaBajtosz napisał(a):Dlaczego wszystkie filmy są wyświetlane o tak późnej porze? Dla ludzi nie mieszkających we Wrocławiu i poruszających się busami to duża przeszkoda.

Mesjasz Gutek się przeprowadził do Wrocławia, to i wierni mogą.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 24 mar 13, 19:20

Jeśli ktoś postrzega go (Go?) jako Mesjasza, to wręcz powinien.

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 24 mar 13, 19:42

Piotrek618 napisał(a):
JaBajtosz napisał(a):Dlaczego wszystkie filmy są wyświetlane o tak późnej porze? Dla ludzi nie mieszkających we Wrocławiu i poruszających się busami to duża przeszkoda.

Widzicie co popcorn robi z człowieka?
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Piotrek618

Na forum od:
3 lis 12, 4:25

Post 24 mar 13, 23:15

Thane napisał(a):
Piotrek618 napisał(a):

Widzicie co popcorn robi z człowieka?

Nie wydaje mi się, żeby Pan Roman jadł dużo popcornu. Poza tym Wrocław, to fajne miasto.

femme_fatale

Na forum od:
8 lut 13, 10:52

Post 27 mar 13, 22:18

jacqu napisał(a):Ja poproszę polskie filmy przedwojenne.

DOSKONAŁY POMYSŁ! PRZYŁĄCZAM SIĘ DO PROŚBY PO WCZORAJSZYM SEANSIE ''Paweł i Gaweł'' Z BODO W ROLI GŁÓWNEJ! :)

piotras75

Na forum od:
15 wrz 12, 9:59

Post 29 mar 13, 8:27

femme_fatale napisał(a):
jacqu napisał(a):Ja poproszę polskie filmy przedwojenne.

DOSKONAŁY POMYSŁ! PRZYŁĄCZAM SIĘ DO PROŚBY PO WCZORAJSZYM SEANSIE ''Paweł i Gaweł'' Z BODO W ROLI GŁÓWNEJ! :)

Ja z pytaniem nawiążę do tematu... 5 kwietnia w warszawskim Iluzjonie re-premiera zrekonstruowanego filmu Edwarda Puchalskiego "Rok 1863"... Kino Nowe Horyzonty planuje choć jeden pokaz?
Pozdrawiam :wink:

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 9 kwi 13, 11:33

francuski program ogłoszony

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 9 kwi 13, 13:11

A wiadomo z czego te filmy będą szły? A właściwie z czego będzie szła Denis, bo mam ten film na DVD w domu, ale jeśli będzie go można obejrzeć nie tylko na dużym ekranie, ale też w dużo lepszej jakości, to mimo wszystko bym się wybrał.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 9 kwi 13, 13:48

jest szansa, że z 35mm

najprawdopodobniej 5 tytułów z 35mm, La Capital i Crawl z DCP, film dla dzieci z DVD

StMeehow

Na forum od:
10 mar 13, 16:52

Post 10 kwi 13, 0:34

Może Harmony Korine? Filmy jego reżyserii + Kids

Ocelot

Na forum od:
10 mar 13, 13:55

Post 10 kwi 13, 16:34

Naprawdę nikt nie ma chęci na Lyncha? Nie lubicie? Zbyt znany? Problem ze zdobyciem kopii będzie?

marko

Na forum od:
29 paź 11, 10:08

Post 12 kwi 13, 2:23

oj mamy, ogromną

selif

Na forum od:

Post 23 kwi 13, 13:29

Zatem znów zaproponuję dwa filmy na maj. Bo jak widać kwiecień dość leniwie upłynął organizatorom sali nr 5.

Ponowię swoje propozycje:
Poliss z 2011 roku. Był na ostatnich Nowych Horyzontach.
Wyśnione miłości z 2010 roku X. Dolana.

Czy jest szansa na te filmy? I czy możecie powiedzieć kiedy sala nr 5 ruszy pełną parą, bo ostatnio jakoś tak działa mocno ospale.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 23 kwi 13, 16:09

pełną parą od września

selif

Na forum od:

Post 26 kwi 13, 21:25

Czy jest szansa by film dokumentalny, grany dziś o 19:00, Political Dress pojawił się w Kinie NH raz jeszcze?
Sala była pełna, Wszystkie miejsca były zarezerwowane, A i tak wciąż wiele osób liczyło, że wejdzie. Niestety zawiedli się.

Da rady zrobić jeszcze jeden pokaz? Albo znów w ramach współpracy z BWA albo z salą nr 5?

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 27 kwi 13, 17:17

Według informacji na stronie internetowej Kina Nowe Horyzonty cena biletu na filmy wyświetlane a sali nr 5 (od wtorku do niedzieli) wynosi 15 zł. Dzisiaj odmówiono mi sprzedaży biletu w tej cenie na film "Post Tenebras Lux" tłumacząc, że w weekend po godzinie 17 kosztuje on 20 zł.

Jarosz

Na forum od:

Post 2 maja 13, 12:54

Faye napisał(a):[...] Mam trochę propozycji i ciekawa jestem, jakie są szanse na ich wyświetlenie, oto one:
-"Dziennik zakrapiany rumem" - czekałam na ten film, ale zadziwiająco szybko zniknął z repertuaru i nie zdążyłam się na niego wybrać [...]

Co prawda, sądząc po statystykach użytkownika, Faye przestała do nas zaglądać 23 lutego br., ale gdyby jednak przypadkiem teraz zajrzała, to się dowie, że jutro w sieci kin na M będzie mogła zobaczyć ów Dziennik zakrapiany rumem :)

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 11 maja 13, 12:27

Wczorajsze otwarcie 4.Przeglądu Nowego Kina Francuskiego utwierdziło mnie w przekonaniu, że ściągnięcie filmu francuskiego do Wrocławia jest w tej chwili łatwiejsze, niż do Krakowa (może większe znaczenie ma w tym Alliance Francaise niż Institut Francais Pologne). Warto byłoby poświęcić jeden dzień co miesiąc na prezentację wybranego filmu kinematografii francuskojęzycznej. W mojej opinii idealnym dniem byłby czwartek (mniej chętnie inne dni: poniedziałek to dzień taniego kina, wtorek i środa to dni akademii filmowych, pozostałe dni to już weekend), może trzeci w danym miesiącu (w listopadzie to dzień Beaujoais nouveau). Pozostałe czwartki można by przeznaczyć na prezentację filmów kinematografii w innych językach (angielski, niemiecki i hiszpański - z uwagi na obecność we wrocławskiej ofercie edukacyjnej klas z językiem wykładowym angielskim, niemieckim i hiszpańskim). Jeśli sala nr 5 ma ruszyć pełną parą od jesieni, to zostało jeszcze trochę czasu.

IPACOXT

Na forum od:
24 lip 07, 12:51

Post 14 maja 13, 8:02

A ja mam uwagę organizacyjno-techniczną do sali 5 i przeglądu kina francuskiego. Wczoraj na Żądzy bankiera była pełna sala i co za tym idzie upał i nie włączono klimatyzacji. To ja mam prośbę żeby klimatyzację/ nawiew czy co to tam jest włączać. dziękuję i pozdarwiam

Cezary

Na forum od:
28 cze 13, 20:54

Post 28 cze 13, 21:26

Panie Romanie! Chciałbym zapytać o twórczość albańskiej reżyserki Xhanfise Keko:

Bunt w mieszkaniu
Najmłodsze miasto na świecie
Ben sam znajduje drogę
Tomka i jego koledzy
Po śladach
Mały partyzant Velo
Kiedy kręcono film
Małe opóźnienie
Taulant chce mieć siostrę

Te tytuły pojawiły się w polskiej Wikipedii (nawet z opisami fabuły!), co mnie zachęciło, żeby o nie zapytać. Jaki jest status prawny filmów Xhanfise Keko? Czy istanieją polskie wersje jej filmów? Jaka jest szansa na ich obejrzenie, choćby w oryginale?

mordrax

Na forum od:
25 lis 12, 21:18

Post 29 lip 13, 11:38

Poszczególne seanse mogłyby być bardziej oddalone w czasie. Szczególnie w wakacje, kiedy sporo osób wyjeżdża i wszystkie 3 projekcje w przeciągu 4 dni przepadają.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kino NH