Pełny program 13.MFF TNH dostępny!

Wasze propozycje filmowe, muzyczne i inne. Zapowiedzi programowe.
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 28 cze 13, 5:09

Dziś (pt, 28 czerwca) o godz. 12:00 na stronie http://www.nowehoryzonty.pl opublikowany zostanie pełny program 13. edycji MFF T-Mobile Nowe Horyzonty wraz z kalendarzem wszystkich projekcji. Dostępne będą opisy filmów, galerie zdjęć i materiały dodatkowe (zwiastuny, strony oficjalne, etc.). System metek z pewnością ułatwi Wam przygotowywanie planu filmowego.
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 28 cze 13, 8:21

no i jak tu wytrwać ? :)

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 28 cze 13, 10:23

Jeszcze 37 minut :)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 28 cze 13, 10:57

jeszcze 4 minuty :)

eliska

Na forum od:

Post 28 cze 13, 11:11

19' po a ja jeszcze nie zajrzalam...:) juz , więc juz

soth

Post 28 cze 13, 11:11

Tak wstępnie to trochę mi smutno, że zabrakło nowego filmu Claire Denis ale przynajmniej pojawili się Grandrieux i Diaz z pozostałych szczególnie wyczekiwanych tytułów.

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 28 cze 13, 11:18

Rzeczywiście brak Denis boli (ale może kiedyś będzie na jakimś przeglądzie filmów francuskich, czy coś), ale ogólnie rzecz biorąc kolega Seblon nie kłamał - jest co oglądać.

@Jarosz: A Wszystkich w naszej rodzinie w przeglądzie sezonu nie ma :(

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 28 cze 13, 11:22

Sprytne posunięcie z zamknięciem festiwalu przedostatniego dnia :)
Niedzielna gazetka festiwalowa wreszcie będzie treściwa, a nie wypełniona zapchajdziurami.

Upewnię się od razu: skoro przy znanym mi na pamięć Wielkim błękicie Bessona widnieje czas 168 minut, czy oznacza to, że na festiwalu zobaczymy dłuższą wersję reżyserską?

@Grzes: Masz pecha :(

koniec_festiwalu

Post 28 cze 13, 11:32

Główne zaskoczenie po pierwszych 30 minutach przeglądu programu to, że festiwal nam się zwija.
Co raz mniej filmów, co raz mniej projekcji. Mniej sal kinowych. Smutne.

vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 28 cze 13, 13:26

Nie jest żle :D Wstępny plan gotowy. W przeciwieństwie do zeszłego roku niewiele dziur i prawie żadnych fillerów. Szczególnie wdzięczny jestem za Berberian Sound Studio i Znikające fale, których szanse na pojawienie się na NH oceniałem na prawie zerowe. Świetnie, że Ustaoglu i Diaz też się załapali.
Ostatnio edytowano 28 cze 13, 13:32 przez vifon00, łącznie edytowano 1 raz

Tomek

Na forum od:
11 maja 10, 13:37

Post 28 cze 13, 13:26

Dla spostrzegawczych: Filmy z panoramy Smak curry, Jak ojciec i syn mająw opisie znaczek GF a zatem prawdopodobnie oznacza to, że prawado dystrybucji ma Gutek Film a film Godziny otwarcia to w kolei Against Gravity.

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 28 cze 13, 15:09

Dobrze pamiętam, że na filmy otwarcia będzie w tym roku dla karnetowiczów rezerwacja internetowa? Jak będzie wyglądała kwestia dostępnych miejsc na "Życie Adeli", będą dla nas jakieś sensowne miejsca na sali, czy tylko pierwsze rzędy? To dla mnie dość istotna informacja, bo jeśli mam widzieć połowę filmu, to wolę na "Życie..." pójść w innym terminie. Z drugiej strony, wolałbym iść na "Życie Adeli" w czwartek, bo bogactwo programu sprawia, że wyjątkowo ciężko jest mi ułożyć plan :)
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

cja

Post 28 cze 13, 18:21

koniec_festiwalu napisał(a):Główne zaskoczenie po pierwszych 30 minutach przeglądu programu to, że festiwal nam się zwija.
Co raz mniej filmów, co raz mniej projekcji. Mniej sal kinowych. Smutne.

oj zwija sie zwija, a nawet odwaze sie wyznac ze jestem po raz pierwszy rozczarowana programem a jest to moj 10ty festiwal :(

doktor pueblo

Na forum od:

Post 28 cze 13, 18:37

Rozumiem, że w Cieszynie było więcej filmów? :>

Jeśli chodzi o mnie, to mógłby się zwinąć jeszcze bardziej. Cieszę się bardzo, że odwołano retrospektywę Apichatponga Weerasethakula, bo nie wiem, jakbym pomieścił kolejne projekcje.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 28 cze 13, 18:54

w sprawie pytań: proszę o cierpliwość, nie zostaną bez odpowiedzi

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 28 cze 13, 20:16

Grandrieux > kocham Was. ;-) I moje nieobejrzane filmy w Berlinie: Hide your smiling faces oraz I used to be darker. A na deser nadrabianie zaległości czyli Raj: Wiara. ;-D
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 28 cze 13, 20:21

doktor pueblo napisał(a):Rozumiem, że w Cieszynie było więcej filmów? :>

Jeśli chodzi o mnie, to mógłby się zwinąć jeszcze bardziej. Cieszę się bardzo, że odwołano retrospektywę Apichatponga Weerasethakula, bo nie wiem, jakbym pomieścił kolejne projekcje.

Jak dla mnie jest idealnie. Zaryzykuję stwierdzenie, że po raz pierwszy zmieściło mi się wszystko to, co chcę zobaczyć.

kovan

Na forum od:
19 wrz 10, 14:19

Post 28 cze 13, 20:36

doktor pueblo napisał(a):Dobrze pamiętam, że na filmy otwarcia będzie w tym roku dla karnetowiczów rezerwacja internetowa? Jak będzie wyglądała kwestia dostępnych miejsc na "Życie Adeli", będą dla nas jakieś sensowne miejsca na sali, czy tylko pierwsze rzędy? To dla mnie dość istotna informacja, bo jeśli mam widzieć połowę filmu, to wolę na "Życie..." pójść w innym terminie. Z drugiej strony, wolałbym iść na "Życie Adeli" w czwartek, bo bogactwo programu sprawia, że wyjątkowo ciężko jest mi ułożyć plan :)

Podbija od razu, plus pytanie: czy karnet obejmuje wstęp na Shirley - Visions of Reality?

marko

Na forum od:
29 paź 11, 10:08

Post 28 cze 13, 20:58

strona główna -> zakładka: karnety/bilety-> Kup bilet na wydarzenia specjalne i koncerty -> pierwsze z góry "Shirley - wizje rzeczywistości" -> po prawej "wstęp wolny dla karnetowiczów"

także odpowiadając bezpośrednio na pytanie: tak, karnet obejmuje wstęp na Shirley :)

kovan

Na forum od:
19 wrz 10, 14:19

Post 28 cze 13, 21:01

Ok, dzięki, nie zauważyłem ;) Trochę mnie zmyliło to, że jest zakwalifikowane jako "Wydarzenie specjalne", a w którymś z regulaminów / FAQ jest napisane, że karnet zapewnia zniżki na wydarzenia specjalne :)

Ghost Love Score

Na forum od:
6 paź 08, 14:56

Post 28 cze 13, 21:55

Wybaczcie moje amatorskie pytanie, ale dlaczego film "W imię..." i ceremonia zamknięcia jest 27 lipca a nie 28? Coś się zmieniło?

eliska

Na forum od:

Post 28 cze 13, 22:02

Ghost Love Score napisał(a):Wybaczcie moje amatorskie pytanie, ale dlaczego film "W imię..." i ceremonia zamknięcia jest 27 lipca a nie 28? Coś się zmieniło?

dlatego, ze ja ;) wyjezdzałam w niedziele i nie udawalo mi się być na filmie zamknięcia, w związku z tym przeniesiono na sobotę.
To żart oczywiście :)))

ps. w tym roku zostaję na niedzielę :)

Ghost Love Score

Na forum od:
6 paź 08, 14:56

Post 28 cze 13, 22:11

eliska napisał(a):
Ghost Love Score napisał(a):Wybaczcie moje amatorskie pytanie, ale dlaczego film "W imię..." i ceremonia zamknięcia jest 27 lipca a nie 28? Coś się zmieniło?

dlatego, ze ja ;) wyjezdzałam w niedziele i nie udawalo mi się być na filmie zamknięcia, w związku z tym przeniesiono na sobotę.
To żart oczywiście :)))

ps. w tym roku zostaję na niedzielę :)

No no! Każdy zawsze wyjeżdża w niedzielę, nie ma nawet się kiedy spotkać, bo ekipa się zmyła ;) W zeszłym roku się udało, liczę, że w tym roku również się uda :)

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 29 cze 13, 11:12

doktor pueblo napisał(a):Rozumiem, że w Cieszynie było więcej filmów? :>

Liczba filmów których nie udało mi się obejrzeć podczas festiwali NH osiągnęła co najmniej liczbę 300, więc też uważam, że nie ma co narzekać. W przypadku konkursu wydaje mi się, że jest wyjątkowo ciekawy w tym roku. Szkoda tylko, że nie ma czasem trzecich pokazów (pokazów ostatniej szansy)... Idę zapoznawać się z innymi sekcjami festiwalowymi...

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 30 cze 13, 12:17

To ja ponowię pytanie, na które może ktoś mi sensownie odpowie. Dlaczego zamknięcie festiwalu zostało przesunięte na dzień wcześniej? Bo na pewno nie z powodu treści ostatniego numeru gazety festiwalowej.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 1 lip 13, 9:12

A mnie martwi to, że z opisu sekcji konkursowej znikła informacja o tym, że nagrodzone filmy trafią później do dystrybucji. Również po Cannes nie ujawniono żadnych zakupów Stowarzyszenia NH. Koniec z tournee?

jantopol

Post 1 lip 13, 17:02

@okon - ależ takich informacji nigdy nie było od razu; o tym, które filmy trafią do dystrybucji będzie decydowało, które dostaną nagrody podczas nadchodzącego festiwalu, także od Was, widzów (nagroda publiczności).
Pozdrowienia, Jan Topolski

ma-sz

Na forum od:
2 lip 12, 23:27

Post 1 lip 13, 17:26

Jestem prawie pewien, że np. dwa lata temu konkursowy film "Attenberg" miał już zapewnioną dystrybucję w momencie ogłoszenia programu.

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 1 lip 13, 18:04

jantopol napisał(a):@okon - ależ takich informacji nigdy nie było od razu; o tym, które filmy trafią do dystrybucji będzie decydowało, które dostaną nagrody podczas nadchodzącego festiwalu, także od Was, widzów (nagroda publiczności).

Jak rozumiem, okoniowi chodziło raczej o to, że zniknęła informacja o tym, że zwycięskie filmy, jakiekolwiek by one były, trafią do dystrybucji. Oczywiście, że nie miał on na myśli konkretnych tytułów (że tak sobie pozwolę poczytać w jego myślach).
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 1 lip 13, 19:15

Mrozikos667 napisał(a):
jantopol napisał(a):@okon - ależ takich informacji nigdy nie było od razu; o tym, które filmy trafią do dystrybucji będzie decydowało, które dostaną nagrody podczas nadchodzącego festiwalu, także od Was, widzów (nagroda publiczności).

Jak rozumiem, okoniowi chodziło raczej o to, że zniknęła informacja o tym, że zwycięskie filmy, jakiekolwiek by one były, trafią do dystrybucji. Oczywiście, że nie miał on na myśli konkretnych tytułów (że tak sobie pozwolę poczytać w jego myślach).

Tak, o to mi chodziło. Ale najwyraźniej martwiłem się niepotrzebnie.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 2 lip 13, 8:23

soth napisał(a):Tak wstępnie to trochę mi smutno, że zabrakło nowego filmu Claire Denis ale przynajmniej pojawili się Grandrieux i Diaz z pozostałych szczególnie wyczekiwanych tytułów.

zostawmy tu miejsce dla selekcjonerów, może po festiwalu znajdą chwilę, żeby odpowiedzieć dlaczego Denis zabrakło

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 2 lip 13, 8:27

Jarosz napisał(a):Sprytne posunięcie z zamknięciem festiwalu przedostatniego dnia :)
Niedzielna gazetka festiwalowa wreszcie będzie treściwa, a nie wypełniona zapchajdziurami.

Upewnię się od razu: skoro przy znanym mi na pamięć Wielkim błękicie Bessona widnieje czas 168 minut, czy oznacza to, że na festiwalu zobaczymy dłuższą wersję reżyserską?

Jaroszu, to czas podany przez właściciela praw, rzeczywiście wskazuje, że będzie to dłuższa wersja reżyserska. Kopii jeszcze nie mamy, więc nie ręczę na 100%, liczymy na wersję reżyserską.

zakończenie w sobotę - ukłon w stronę wyjeżdżających w niedzielę i wprowadzenie w życie zwyczaju praktykowanego na światowych festiwalach :)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 2 lip 13, 8:31

ma-sz napisał(a):Jestem prawie pewien, że np. dwa lata temu konkursowy film "Attenberg" miał już zapewnioną dystrybucję w momencie ogłoszenia programu.

przypominam, że dystrybutorem filmu "Attenberg" był Gutek Film, nie SNH

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 2 lip 13, 8:41

doktor pueblo napisał(a):Dobrze pamiętam, że na filmy otwarcia będzie w tym roku dla karnetowiczów rezerwacja internetowa? Jak będzie wyglądała kwestia dostępnych miejsc na "Życie Adeli", będą dla nas jakieś sensowne miejsca na sali, czy tylko pierwsze rzędy? To dla mnie dość istotna informacja, bo jeśli mam widzieć połowę filmu, to wolę na "Życie..." pójść w innym terminie. Z drugiej strony, wolałbym iść na "Życie Adeli" w czwartek, bo bogactwo programu sprawia, że wyjątkowo ciężko jest mi ułożyć plan :)

ktoś już chyba odpowiedział, ale potwierdzam: rezerwacje online obowiązują także na uroczystą galę otwarcia i zamknięcia festiwalu. Rezerwacja miejsc na seanse odbywające się 18 lipca rozpocznie się 17 lipca o godzinie 12.00. Co do miejsc - część miejsc będzie objęta rezerwacją "dla gości", ale nie cała sala, bez przesady, w każdym razie warto przyjść wcześniej, żeby lepsze miejsce zdobyć.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 2 lip 13, 8:45

okon napisał(a):
Mrozikos667 napisał(a):

Tak, o to mi chodziło. Ale najwyraźniej martwiłem się niepotrzebnie.

dystrybucja nagrodzonych filmów i tournee aktualne (styczeń/luty 2013), z Cannes akurat nic, ale tym razem z Berlina - "Shirley..." i nowy Dumont wejdzie do dystrybucji

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 2 lip 13, 14:41

Nie wiem, czy z tą Denis to faktycznie jest nad czym rozpaczać, bo nie jest to szczególnie porywający film, acz na pewno lepszy niż wybrane z Cannes filmy Koreedy i Escalante (ale pewnie ze względu na nagrody też bym chciała je zobaczyć, gdybym nie widziała).

Co do katalogu, to dziwię się, że ktoś w ogóle sugeruje się wyborem filmów po tych opisach, z których grubo ponad połowa absolutnie nic o tych filmach nie mówi, a bardziej jest właśnie taką okazją dla ich autorów na puszczenie wodzy fantazji i wykazanie się bujną kreatywnością, które zapewne nie przeszłyby w żadnym innym miejscu, gdzie pisze się o kinie.

jantopol

Post 3 lip 13, 1:20

No cóż, skoro nikt się do tej pory nie wypowiedział, to biorę to na klatę;) - w końcu byłem w Cannes i film Denis widziałem. Otóż ani nie jest to jej najlepsze osiągnięcie, ani nie jest choćby w połowie tak ciekawe jak WHITE MATERIAL czy 35 RHUMS. To zdecydowanie bardziej gatunkowa próba, trochę w stylu noir, trochę policyjnego dramatu a la Tavernier, trochę rodzinnej zemsty. Wszystko oczywiście na poziomie, aktorstwo Vincenta Lindona stylowe, ale historia szyta grubymi nićmi. Kapitan żeglugi dalekiej, odcięty od rodziny, wraca na wieść o samobójstwie brata, który pozostawia zrozpaczoną żonę i straumatyzowaną córkę nastolatkę. W trakcie amatorskiego śledztwa bohatera wychodzi, że ta ostatnia jest w szoku bynajmniej nie po śmierci ojca, lecz wcześniejszych wydarzeniach. Wątek ten splata się z romansem naszego narwanego kapitana, ale wszystko rozwija się zbyt prosto i przewidywalnie, finalne rozwiązanie akcji i wnioski zupełnie nie rażą odkrywczością (choć nie chcę zdradzać, no bo spoilery itp.;). Nie ma intensywności czy drapieżności wczesnej Denis, a w kontekście tegorocznego Cannes to już naprawdę Escalante robił większe wrażenie, nawet jeśli nie jestem fanem tego reżysera. Z kolei Kore-eda - wywołany tu do tablicy - to w końcu mistrz, a film subtelny, zakupiony poza tym przez zaprzyjaźnionego dystrybutora (GF), co też pozostaje nie bez znaczenia. Nie wiem, czy odpowiedziałem na Wasze wątpliwości, w końcu nasza lista po-canneńska miała w tym roku 35 pozycji i jak co roku nie wszystko udało się z niej ściągnąć, ale ja osobiście specjalnie nie żałuję Denis. Z pozdrowieniami, Jan Topolski

doktor pueblo

Na forum od:

Post 3 lip 13, 6:57

Żałować to trzeba przede wszystkim Jodorowskiego :/

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 3 lip 13, 10:12

aszeffel napisał(a):ktoś już chyba odpowiedział, ale potwierdzam: rezerwacje online obowiązują także na uroczystą galę otwarcia i zamknięcia festiwalu. Rezerwacja miejsc na seanse odbywające się 18 lipca rozpocznie się 17 lipca o godzinie 12.00. Co do miejsc - część miejsc będzie objęta rezerwacją "dla gości", ale nie cała sala, bez przesady, w każdym razie warto przyjść wcześniej, żeby lepsze miejsce zdobyć.

To ja może jeszcze zapytam o jakąś przybliżoną liczbę miejsc na otwarcie. Na Miłość również obowiązywała rezerwacja online i w sali gdzie są 562 miejsca, karnetowiczom dano 62... Jak będzie w tym roku? :).
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 3 lip 13, 10:51

Thane napisał(a):
aszeffel napisał(a):ktoś już chyba odpowiedział, ale potwierdzam: rezerwacje online obowiązują także na uroczystą galę otwarcia i zamknięcia festiwalu. Rezerwacja miejsc na seanse odbywające się 18 lipca rozpocznie się 17 lipca o godzinie 12.00. Co do miejsc - część miejsc będzie objęta rezerwacją "dla gości", ale nie cała sala, bez przesady, w każdym razie warto przyjść wcześniej, żeby lepsze miejsce zdobyć.

To ja może jeszcze zapytam o jakąś przybliżoną liczbę miejsc na otwarcie. Na Miłość również obowiązywała rezerwacja online i w sali gdzie są 562 miejsca, karnetowiczom dano 62... Jak będzie w tym roku? :).

niestety nie odpowiem Ci teraz na to pytanie

ayya

Na forum od:

Post 3 lip 13, 11:00

a ja jeszcze tak z innej beczki - nie można drukować programu do pdfa na IE, mimo zmiany tych wszystkich ustawień strony, drukują się jakieś znaczki zamiast tabeli

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:
29 gru 04, 18:36

Post 3 lip 13, 12:52

ayya napisał(a):a ja jeszcze tak z innej beczki - nie można drukować programu do pdfa na IE, mimo zmiany tych wszystkich ustawień strony, drukują się jakieś znaczki zamiast tabeli

Hm. A postępujesz zgodnie z instrukcją? U nas na IE 9 i IE 10 ładnie drukuje.

ayya

Na forum od:

Post 3 lip 13, 13:18

Mam IE9, postępuję zgodnie z instrukcją i niestety nie działa.

kovann

Post 5 lip 13, 12:12

Z cyklu "dylematy przy układaniu programu":
Orientuje się ktoś, czy nowy Dumont oraz Vic+Flo saw a bear znajdą się w dystrybucji?

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 5 lip 13, 13:22

kovan, parę postów wyżej aszeffel napisała, że Dumont będzie w kinach (SNH).
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

eliska

Na forum od:

Post 5 lip 13, 17:50

jeszcze "nie zamknęłam programu ", ale aż boję się tych dylematow między zielonym a zielonym, czy nawet żółtym, a żółtym. Do tego złote dziesiątki mi mieszają ;)

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 5 lip 13, 18:20

dziesiątka Gutka to raczej czerwony szlak dla zawodowców...

eliska

Na forum od:

Post 5 lip 13, 18:48

:))))))))) Tang, no trochę masz rację :))))))), ale czyż my nie jesteśmy po tylu latach po trosze choćby....;)

do tego każdy z nas ma jakiś czarny szlak za sobą, jeśli chodzi o trafienia w program, jakąś walkę stoczoną miedzy być albo nie być... do końca jakiegoś filmu ?

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 6 lip 13, 16:45

Jarosz napisał(a):Upewnię się od razu: skoro przy znanym mi na pamięć Wielkim błękicie Bessona widnieje czas 168 minut, czy oznacza to, że na festiwalu zobaczymy dłuższą wersję reżyserską?

Tak.
IMDb napisał(a):Runtime: 168 min (director's cut) | France:132 min (original cut) | USA:118 min (edited version)

Szkoda że Hitler nie jest w wersji reżyserskiej, tylko okrojonej :(
IMDb napisał(a):Runtime: 442 min | USA:407 min (cut)
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

eliska

Na forum od:

Post 9 lip 13, 21:25

"zamknęłam program ", co nie znaczy, ze zamknęłam zamknęłam :). Ciekawe jak to się sprawdzi, bo że będę otwierać zamykać otwierać zamykać to pewne.

Mam bilety na 2 koncerty, tylko, że wtedy tez są filmy, czy wygrają :) koncerty ?

a od jutra 10 dni do godziny zero ! jest gdzieś licznik jak co roku, czy przegapiłam ?

Następna strona

Powrót do Płynące wieżowce