Moje Nowe Horyzonty - felietony Romana Gutka

Wasze propozycje filmowe, muzyczne i inne. Zapowiedzi programowe.
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 15 maja 13, 18:30

Już po raz szósty Roman Gutek będzie publikował swoje felietony poświęcone programowi MFF TNH w Gazecie Wyborczej Wrocław.

Bohaterem pierwszego felietonu jest Kino Nowe Horyzonty:

:arrow: Roman Gutek: Odważne rzeczy są możliwe we Wrocławiu >
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 4 cze 13, 20:14

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 11 cze 13, 17:45

Kolejny felieton:

:arrow: Odyseja Marka Cousinsa >

Pod tekstem zamieszczonym w kwietniu we wrocławskim portalu gazeta.pl, omawiającym program tegorocznej edycji festiwalu T-Mobile Nowe Horyzonty oraz pokaz (w ramach festiwalu) filmu "The Story Of Film - odyseja filmowa" jeden z czytelników ("swordfish") ironizował: "The Story Of Film" - 15-godzinne dzieło. Czy to przypadkiem nie jest serial zrealizowany dla potrzeb telewizji Można zresztą ułożyć program festiwalu z kilku seriali i będzie co pokazywać...". Miałem podobne obawy, wybierając się na pokaz tego filmu w trakcie jednego z najważniejszych festiwali filmowych. Zamierzałem zobaczyć pierwsze cztery godziny. Jednak już po kwadransie wiedziałem, że zrezygnuję z innych festiwalowych tytułów i poświęcę dwa dni na to niezwykłe filmowe przedsięwzięcie. I były to jedne z piękniejszych dni, spędzonych w kinie w moim życiu.

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 2 lip 13, 17:48

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 16 lip 13, 11:23

(...) Czy w kinie XXI wieku, kształtowanym przez gusta masowej publiczności, jest jeszcze miejsce dla reżyserów idących na przekór modom, dla indywidualistów operujących własnym stylem, językiem nie do podrobienia?
Liczba tytułów pokazywanych na światowych festiwalach i zgłaszanych na nasz festiwal świadczy o tym, że tacy niepokorni artyści wciąż istnieją. Są rozproszeni po różnych zakątkach świata i nie jest im łatwo realizować swoje projekty. Ich filmy mają jednak swoich entuzjastów - i to dla nich jest nasz festiwal.

Piękne. To fragment ostatniego już felietonu Romana Gutka dla GW Wrocław:

:arrow: Tych filmów nie zapomnisz >

a wcześniej:

:arrow: Sztuka na Horyzontach >

Powrót do Płynące wieżowce