Propozycje filmowe

Wasze propozycje filmowe, muzyczne i inne. Zapowiedzi programowe.
wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 8 kwi 13, 18:57

Propozycje "last minute" - filmy festiwalowe, które nie znalazły się na listach dystrybutorów ani w programach przeglądów filmowych:
- Hors les murs - reż. David Lambert (Cannes 2012)
- Polvo - reż. Julio Hernández Cordón (Locarno 2012) oraz Gasolina - reż. Julio Hernández Cordón (Buenos Aires 2009)
- Miel de naranjas - reż. Imanol Uribe (Montreal 2012)
- Anfang 80 - reż. Gerhard Ertl, Sabine Hiebler (Montreal 2012)
- Boven is het stil - reż. Nanouk Leopold (Berlin 2013)
- Echolot - reż. Athanasios Karanikolas (Berlin 2013)
- Chemi sabnis naketsi - reż. Zaza Rusadze (Berlin 2013)
- Deshora - reż. Barbara Sarasola-Day (Berlin 2013)
- Freier Fall - reż. Stephan Lacant (Berlin 2013)
- Lose Your Head - reż. Stefan Westerwelle, Patrick Schuckmann (Berlin 2013)
Do tego chętnie dorzuciłbym ostatnie dzieła kilku znanych twórców (Bertolucci, Coixet, Linklater, Bujalski, Lello, Tornatore).

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 8 kwi 13, 21:34

Bertolucci będzie na Off Camerze w Krakowie

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 8 kwi 13, 21:55

Linklater i Tornatore też już kupieni - premiera jednego planowana na czerwiec, drugiego na lipiec br.

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 8 kwi 13, 22:19

Hors le murs było w Warszawie, więc bym nie liczył. I tylko nie Coixet. :)

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 9 kwi 13, 13:24

Potwierdzam okonia: Coixet to jedna z najtragiczniejszych produkcji (patrz relacja z Berlinale) ;-D
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

psubrat

Na forum od:

Post 15 kwi 13, 12:54

Obejrzawszy w weekend urokliwe "In another country" zastanawiam się, dlaczego zrezygnowano z tego filmu na NH i już zupełnie nie wyobrażam sobie, żeby nie pokazano w tym roku "Niczyjej córki Haewon", która w stosunku do "In another country" jest mniej dosłowna, bardziej subtelna i nieoczywista. Bardzo dobrze ten film wspominam...

okon

Na forum od:

Post 15 kwi 13, 17:10

psubrat napisał(a):Obejrzawszy w weekend urokliwe "In another country" zastanawiam się, dlaczego zrezygnowano z tego filmu na NH i już zupełnie nie wyobrażam sobie, żeby nie pokazano w tym roku "Niczyjej córki Haewon", która w stosunku do "In another country" jest mniej dosłowna, bardziej subtelna i nieoczywista. Bardzo dobrze ten film wspominam...

Podpisuję się pod tym. Jedyny Koreańczyk, którego da się z przyjemnością oglądać.

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 15 kwi 13, 17:28

okon napisał(a):
psubrat napisał(a):Obejrzawszy w weekend urokliwe "In another country" zastanawiam się, dlaczego zrezygnowano z tego filmu na NH i już zupełnie nie wyobrażam sobie, żeby nie pokazano w tym roku "Niczyjej córki Haewon", która w stosunku do "In another country" jest mniej dosłowna, bardziej subtelna i nieoczywista. Bardzo dobrze ten film wspominam...

Podpisuję się pod tym. Jedyny Koreańczyk, którego da się z przyjemnością oglądać.

Tam zaraz jedyny. Ale fakt, że z przyjemnością bym to na NH obejrzał.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Jarosz

Na forum od:

Post 16 kwi 13, 8:39

psubrat napisał(a):Obejrzawszy w weekend urokliwe "In another country" zastanawiam się, dlaczego zrezygnowano z tego filmu na NH [...]

To bardzo proste - bo to sobie zaklepał Warszawski Festiwal Filmowy. We Wrocławiu był za to na Festiwalu Filmów Koreańskich.

Co do samego filmu, zgłaszam votum separatum. Tuż po projekcji nazwałem go "amatorskim" i po upływie pół roku zdania nie zmieniłem.

psubrat

Na forum od:

Post 16 kwi 13, 9:03

On jest trochę naiwny i prosty, ale w nowszym filmie jest więcej subtelności... No albo po prostu urzekła mnie prostota? Kto wie... I jeszcze Jaroszu dzięki za pozdrowienia wielkanocne ;-)

Jarosz

Na forum od:

Post 16 kwi 13, 10:06

Ależ bardzo proszę :D

okon

Na forum od:

Post 20 kwi 13, 18:49

Big Joy: The Adventures of James Broughton plus miniprzegląd filmów Broughtona.

beerek

Post 20 kwi 13, 21:50

"Io e te" Bertolucciego !

arthur.e.ulrich

Na forum od:
19 maja 13, 11:11

Post 20 maja 13, 12:56

Jedna wielka prosba ;)) Pokaz najnowszgo filmu Alejandra Jodorowskiego - La danza de la realidad.
Najwiekszym marzeniem to by byla retrospektywa ze spotkaniem z rezyserem. Poznac samego Jodorowskiego... Poki jeszcze zyje... Wooow. Rozmarzylem sie troszke ;))

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 20 maja 13, 13:07

Jodorowsky był już na NH3 (znaczy jego retrospektywa, obejmująca wprawdzie tylko 4 z 6 filmów, ale zawsze), także szanse widzę niewielkie. Natomiast co do jego najnowszego filmu, to może coś z tego będzie.

vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 24 maja 13, 10:05

Kolejne ciekawe tytuły z Cannes, które chętnie bym zobaczył już w lipcu:
Jimmy P. - Arnaud Desplechin
Borgman - Alex van Warmerdam
La vie d'Adèle - Abdellatif Kechiche
A Touch of Sin - Zhangke Jia
La grande bellezza- Paolo Sorrentino
Wakolda - Luci­a Puenzo
Stop the Pounding Heart - Roberto Minervini

Jodorowsky oczywiście mus. O Heli tyle było już szumu, więc zakładam, że to już pewniak na NH. Filmem otwarcia i zamknięcia będą zapewne Jarmush i Farhadi.

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 24 maja 13, 14:02

Moje najbardziej oczekiwane tytuły z Cannes:
Soshite chichi ni naru (Hirokazu Koreeda)
Tian zhu ning (Jia Zhang-ke)
Norte, Hangganan Ng Kasaysayan (Lav Diaz, nie dość że ledwie 250 minut, to jeszcze w kolorze! Ciekawe, co to będzie.)
Selfish Giant (Clio Barnard)
Ilo ilo (Anthony Chen)
Salauds (Claire Denis)

oraz
La vie d'Adèle Kechiche'a (to z pewnością znajdzie dystrybutora, zwłaszcza jeśli wygra ;))
Le passé Farhadiego (ale niekoniecznie na Festiwalu - w końcu wiadomo, że będzie w dystrybucji)

Czekam też jeszcze na nowy film Rasoulofa (nie widziałem jak dotąd recenzji, więc nie wiem, jak bardzo). A tak poza tym, to potencjalnie interesujących filmów, a o niewielkich szansach na pojawienie się w dystrybucji kinowej, jest w Cannes dużo więcej, ja np. zwróciłem uwagę na The Lunchbox Ritesha Batry, Bends Flory Lau, Le Démantèlement Sebastiana Pilote'a. Z każdego z nich na festiwalu bym się ucieszył. Dla odmiany potencjał dystrybucyjny Wakoldy Puenzo chyba taki mały nie jest (ale obejrzeć też miałbym ochotę).

Odnośnie Nowych Horyzontów - Kechiche też może być filmem otwarcia lub zamknięcia (jedyną przeszkodą, jaką widzę, jest jego długość). Z kolei Farhadi może w ogóle nie trafić na nasz festiwal (w końcu dystrybutorem ma być Kino Świat).

vifon00

Na forum od:

Post 26 maja 13, 21:13

Grzes napisał(a):Moje najbardziej oczekiwane tytuły z Cannes:
La vie d'Adèle Kechiche'a (to z pewnością znajdzie dystrybutora, zwłaszcza jeśli wygra ;))

Grześ, czy ty czasem zasiadałeś w tym jury??? :)

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 26 maja 13, 22:38

vifon00 napisał(a):
Grzes napisał(a):Moje najbardziej oczekiwane tytuły z Cannes:

Grześ, czy ty czasem zasiadałeś w tym jury??? :)

A zauważyliście, że on trochę Spielberga przypomina?! ;).
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Jarosz

Na forum od:

Post 29 maja 13, 22:43

Żeby nie dublować tytułów podanych wyżej, dopisuję moje propozycje do listy canneńskich filmów, które bym chętnie zobaczył we Wrocławiu (no chyba że mają już polskiego dystrybutora):
- Michael Kohlhaas Arnauda des Pallières,
- Zulu Jérôme'a Sallego,
- Dast-Neveshtehaa Nemisoozan Mohammada Rasoulofa.

Pan Roman napisał w ostatnim felietonie, że pracuje nad sprowadzeniem jak największej liczby filmów z Cannes, trzymam więc kciuki, by chociaż część tego się u nas znalazła :)

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 2 cze 13, 21:06

Bardzo chętnie bym zapoznał się z Godardem: http://mubi.com/notebook/posts/cannes-2 ... -desastres

adaszku

Na forum od:
17 gru 09, 0:09

Post 3 cze 13, 14:36

A mnie to się marzy "The Swell Season" (w sekcji dokumenty)
http://www.filmweb.pl/film/Swell+Season ... 011-631982

:)

Mrozikos667

Na forum od:

Post 3 cze 13, 15:41

Był na WFF bodaj w zeszłym roku, więc nie spodziewałbym się. Dobry film, bardzo klasycznie, ale porządnie zrobiony.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

vifon00

Na forum od:

Post 17 cze 13, 9:36

Reha Erdem - Jin.
Psubrat pisał gdzieś, że to film dla młodszych widzów, ale mi to jakoś szczególnie nie przeszkadza.

vifon00

Na forum od:

Post 19 cze 13, 11:59

L'étrange couleur des larmes de ton corps - nowy film reżyserów Amer! Tyle, że chyba na tę edycję NH się nie załapie :(

Mrozikos667

Na forum od:

Post 19 cze 13, 16:08

vifon00 napisał(a):L'étrange couleur des larmes de ton corps - nowy film reżyserów Amer! Tyle, że chyba na tę edycję NH się nie załapie :(

O mój Boże, CHCĘ.

Poprzednia strona

Powrót do Płynące wieżowce