Jak w modzie - trendy, tendencje

Czułe słówka, szepty i krzyki. Wasze wrażenia pofestiwalowe.
eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 29 lip 12, 20:08

jak w modzie tak i w filmach można zauważyć powtarzające się wątki, tematy - jest to też znak czasu - co porusza reżyserów, na co chcą zwrócić uwagę, co się zapisało tłustym drukiem podczas 12 edycji naszego festiwalu. Rok i dwa lata temu spisywaliśmy takie "znaki szczególne"

oto moja lista :

1. śmierć, umieranie / Miłość, Proste życie, Alpy, Nieszczęście, Code blue, Droga na drugą stronę
2. szukanie tożsamości / Turning, Legenda Kaspara Hausera, Maria Abramović, artystka obecna
3. Zwierzęta / Bestiarium, Zwierzęca miłość
4. Krew / Czarna krew, krew
5.dzieci, dziewczynki / Bestie z południowych krain, Nana, Nasze dzieci, Twoja siostra, Kid - Thing, Od czwartku do niedzieli
6. surrealizm, baśń / Wrong, Holy Motors, Bestie z południowych krain, Mekong hotel
7. Chrystus / Wojownicy Chrystusa, Krew, Bitwa w niebie
8. kamery przemysłowe, wirtualność / Pałac. Low definition control, Pokój 237, Wirtualna wojna

jednak w razie czego mnie poprawcie :)

Melomanka

Na forum od:
26 lip 10, 15:35

Post 29 lip 12, 23:27

9. Do niczego w fabule niepotrzebne gołe biusty / Nasze dzieci; Ostatnia zima; Oslo, 31 sierpnia
10. Postacie, które miałam ochotę wyciągnąć z ekranu, potrząsnąć nimi i krzyknąć, żeby się ogarnęły / Ostatnia zima, Choked

Chętnie poznam argumenty, czemu wcale nie mam racji z tą niepotrzebnością :-)

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 30 lip 12, 0:14

Świetne, a przy tym ważne dla rozwoju fabuły (lub "fabuły") sceny przy stole: Skarb wyspy suk, Choked i parę innych, których teraz nie pamiętam ;)
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Melomanka

Na forum od:
26 lip 10, 15:35

Post 30 lip 12, 3:15

Którą scenę z Choked masz na myśli? Ja po tym filmie postanowiłam, że więcej nie idę na produkcję koreańską/japońską/chińską do kina, gdzie nie można przewijać wstecz. Ogólnie mam fatalną pamięć do twarzy, pierwszą scenę Naszych dzieci zrozumiałam dopiero widząc spis aktorów w kolejności pojawiania się, a jak tutaj miałam na ekranie Azjatów, to na początku wielu scen główkowałam, która to teraz postać - matka, siostra, ciotka, znajoma matki, narzeczona?

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 30 lip 12, 8:09

No tak, przy azjatyckich filmach łatwo o takie problemy, trzeba tego bardzo dużo obejrzeć, by nie mieć trudności z rozróżnianiem bohaterów ;) Mam na myśli scenę spotkania z matką dziewczyny głównego bohatera.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 30 lip 12, 8:14

11. Przemoc wobec zwierząt/świnio/osłobicie: Sentimental animal, Nana, Spodziewane straty, Jajko i kamień i jeszcze na pewno kilka, ale już teraz nie pamiętam.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

kata_strofa

Na forum od:
1 maja 05, 14:51

Post 30 lip 12, 8:19

Do przemocy wobec zwierząt/scen uboju dodaję Podwójne ślady oraz Daimon
Dignity. Dignity is an important quality everyone should have.

psubrat

Na forum od:

Post 30 lip 12, 8:54

No właśnie, o Daimon zapomniałem.

reinhard

Na forum od:
19 lip 12, 8:31

Post 30 lip 12, 9:30

Przemoc wobec zwierząt to oczywiście "Post tenebras lux", które można zaliczyć też do kategorii nr 6. Sporo było filmów, które nawiązywały do tematyki religii, wiary itp: Legenda Kaspara Hausera, Donoma, Bitwa w niebie, Post tenebras lux, 3 dni ciemności, Za wzgórzami.

marcin80

Na forum od:
21 lip 10, 15:03

Post 30 lip 12, 12:20

oto moja lista :

1. śmierć, umieranie /Zielarka
5.dzieci, dziewczynki / Gra

poughkeepsie

Na forum od:
31 lip 08, 9:26

Post 30 lip 12, 19:45

przemocy wobec zwierząt było w tym roku chyba naprawdę więcej niż zwykle, bo ja unikam jak ognia takich filmów, a i tak trafiłam na kilka, mimo systemu wczesnego ostrzegania (dzięki Marcin! ;-)

psubrat

Na forum od:

Post 31 lip 12, 10:45

Kolejny motyw to klęski żywiołowe (susza/tsunami/trzęsienia ziemi): Bestie z południowych krain, Kalakala, Rok tygrysa, Susza.

Powrót do Post tenebras lux