Krótko: Dlaczego takie rzeczy trafiają na festiwal? Wytrzymałem godzinę. Konwencja młodzieżowych filmów fabularnych, które TVP w latach 90. puszczała po "5-10-15". Czy to wyraz nostalgii programerów za tymi czasami?
Groza i smutek.
okon napisał(a):Cieszę się, że ten film komuś się podobał.
Altmanowski powiadasz, w tym samym stopniu co "Warszawa" Gajewskiego? Czytałem też, że to następca Felliniego (wiadomo, namiot cyrkowy i ta ekspresja). Nie wiem, czemu nie wspomnieliście o Jodorowskym.
Nic złego - uczą, że trzeba pomagać słabszym, dokarmiać zwierzątka i że nie rozmawia się z obcymi. Są zatem bardzo potrzebne. Po prostu obawiałem się, że równie subtelne wnioski płyną z tego wielkiego filmu. Pomyliłem się.
Co do ironii, nie lubię, gdy ktoś tak bardzo nalega, bym odbierał coś z przymrużeniem oka, że zaczynam martwić się o wzrok.
ayya napisał(a):Pierwsza część faktycznie była najsłabsza, ale wychodzenie z filmu po godzinie i nazywanie go tandetą niezbyt dobrze, moim zdaniem, świadczy o takim widzu. Ten film fajnie drąży całkiem istotne tematy związane z szeroko rozumianą popkulturą i stosunkami międzyludzkimi, robi to w dość specyficznej formie letniego filmu z jarmarcznych wakacji na Krymie i estetyki telewizyjnych produkcji lat 90. Wszystko jest tu przerysowaną kreacją, być może oglądanie tego ciurkiem nie jest najlepszym pomysłem, ale nie jest to zły film, raczej intrygujący. Kojarzy mi się z trzema odcinkami Black Mirror, jeśli chodzi o tematykę.
ayya napisał(a):Pierwsza część faktycznie była najsłabsza, ale wychodzenie z filmu po godzinie i nazywanie go tandetą niezbyt dobrze, moim zdaniem, świadczy o takim widzu. Ten film fajnie drąży całkiem istotne tematy związane z szeroko rozumianą popkulturą i stosunkami międzyludzkimi, robi to w dość specyficznej formie letniego filmu z jarmarcznych wakacji na Krymie i estetyki telewizyjnych produkcji lat 90. Wszystko jest tu przerysowaną kreacją, być może oglądanie tego ciurkiem nie jest najlepszym pomysłem, ale nie jest to zły film, raczej intrygujący. Kojarzy mi się z trzema odcinkami Black Mirror, jeśli chodzi o tematykę.
okon napisał(a):A nie szeroko rozumiane tematy związane z całkiem istotną popkulturą?
Widziałem pozostałe fragmenty w wideotece. Zazdroszczę otwartości na nowe horyzonty i biegłości w wyszukiwaniu eufemizmów.
Powrót do Ścieżki..., podwójne ślady...