Twoja siostra

Filmy 12.T-MNH - wypowiedz się!
vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 28 lip 12, 7:01

Dla mnie jeden z faworytów tego festiwalu. Kino społeczne połączone z dramatem obyczajowym, świetnie sportretowane relacje rodzeństwa i wielka tajemnica w tle.

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 28 lip 12, 10:52

Według mnie też jeden z najlepszych filmów na festiwalu. Serdecznie polecam.

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 28 lip 12, 23:12

czy w Szwajcarii nie ma opieki spolecznej?
MK

AK

Na forum od:
1 mar 05, 21:01

Post 28 lip 12, 23:14

Eee tam, taki film faworytem? To klasyczne, solidne kino europejskie, niezbyt nowohoryzontowe. Niczym nie zachwyca. Dziwię się, że jednocześnie się znęcacie nad Dupą dealuri, że przeciętny (z filmów o tradycyjnej fabule to dla mnie jeden z najlepszych na festiwalu)
Ogólnie film niezły, ale nieobowiązkowy, taki do obejrzenia w TV.

PaniKazia

Na forum od:
21 lip 12, 22:38

Post 29 lip 12, 3:49

nowohoryzontowy to on nie byl, ale ze tv to sie nie zgadzam

byl klasyczna historia, ale cos w nim bylo wyrozniajacego, moze ten aspekt siostra/matka, niejasne relacje, zazdrosc chlopca, ten emocjonalny aspekt historii byl przyciagajacy i ja jestem na tak

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 30 lip 12, 14:19

Ja też jestem na tak, film dość klasyczny, ale co z tego. Świetna historia, dobrze opowiedziana, z surowością trochę w stylu braci Dardenne.
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

mortiis2

Na forum od:
27 lis 05, 22:06

Post 30 lip 12, 19:35

do braci Dardenne to ta panią dzielą lata świetlne.
Film niczym Kewin sam w domu. Och jak wspaniale zaradny był ten chłopaczek, a przy tym taki piękny! Wzruszające....

kata_strofa

Na forum od:
1 maja 05, 14:51

Post 1 sie 12, 8:17

Mając w pamięci "Home" pani Meier liczyłam na nieco inne kino. "Twoja siostra" była taka, hmmm, szwajcarska. Pamiętam jak na którymś z festiwali twórcy filmu "Chrigu" mówili o Szwajcarach, ze oni nawet nie mówią "kocham cie" tylko raczej "lubię". I tak oglądając film myślałam o tych ich narodowych problemach z wyrażaniem emocji ;)
takie przyzwoite kino, na solidne 4. Jak ktoś słusznie zauważył, można z powodzeniem obejrzeć w telewizji.
Dignity. Dignity is an important quality everyone should have.

i

Post 1 sie 12, 12:19

dziwne, film był naładowany emocjami i prowokował emocje, może nawet zbyt mocno, ale to chyba przypadek niektórych widzów; gdy czytam o rzekomej telewizyjności tego filmu, to uśmiecham się pod nosem, tak samo jak wtedy, gdy Carlos Reygadas mówił, że nie wyobraża sobie, jak można lubić jednocześnie "Bitwę w niebie" i "Mrocznego rycerza"; ten film jest zbyt dobry, by dać się władować w taką szufladkę

mortiis2

Na forum od:

Post 1 sie 12, 15:04

Chyba nie potrafie czytać ze zrozumieniem. Co chcesz powiedzieć? film ten był dobry i nie zasługuje na porównania z batmanem a my przez to ze go porownujemy do telewizyjnych filmów nie znamy sie na filmach?

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 6 sie 12, 2:37

i napisał(a):film był naładowany emocjami

Nie zauważyłem.
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

----> m4ro

Post 6 sie 12, 4:45

kwestia indywidualnego odbioru, ty nie zauważasz, ktoś inny dostrzega

vifon00

Na forum od:

Post 6 sie 12, 11:46

Zaskakujące zarzuty. Zwyczajny, klasyczny, do obejrzenia w TV, nie dość nowohoryzontowy. Może jeszcze pomarudzimy, że za dobre (profesjonalne) zdjęcia, zbyt dobry, trzymający w napięciu scenariusz, obecność prawdziwych aktorów (co tu robi na przykład Gillian Anderson?!). Z tego i z innych wątków wynika, że dla wielu odbiorców nie liczy się rzeczywista wartość filmu, ale to, czy jest nowohoryzontowy, czy nie. Czysty snobizm.

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 6 sie 12, 13:25

Właśnie w przypadku vifona nie potrafię określić co go w tym filmie tak bardzo urzekło. Lubuję się w kinie społecznym i uwielbiam wszelakie dylematy z blokowisk, ale ten film naprawdę nie ma żadnego pomysłu.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

vifon00

Na forum od:

Post 6 sie 12, 14:35

Bardzo często oglądam film jak krytyk, czysto analitycznie, rozkładam go na czynniki pierwsze, zastanawiam się, jakie składniki były w nim udane, a jakie nie. Czasami jednak odbieram film czysto emocjonalnie, wtedy nie muszę zastanawiać się, co mnie w nim urzekło, a co nie, dlatego, że zadziałał jako całość, synteza, a nie zbiór poszczególnych składników. "Twoja siostra", należy do tego drugiego typu. I nie ma sensu, żebym ciebie Psubracie albo kogokolwiek innego próbował przekonywać, że to świetny film, dlatego że raz: i tak was nie przekonam, dwa: odbiór każdego dzieła jest czysto subiektywny. Tłumaczenie dlaczego podobał mi się film to trochę, jak mówić, dlaczego podoba mi się ta, albo tamta kobieta. No właśnie, czemu? Po prostu tak jest i już.

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 7 sie 12, 8:02

W porządku, ja też zakładam subiektywność odbioru i nikomu nie mam za złe, że coś się komuś podoba lub nie. Myślałem natomiast, że jesteś w stanie mi ten film dookreślić, albo przekonać mnie, że coś ciekawego lub istotnego umknęło mi podczas oglądania.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

vifon00

Na forum od:

Post 7 sie 12, 12:10

Ok psubracie, spróbuję. Uwielbiam, jak kamera przez cały film podąża za jednym bohaterem, szczególnie dzieckiem, wszystko widzimy z jego perspektywy, cała rzeczywistość przedstawiona jest w zasadzie jego rzeczywistością (patrz wspomniani wcześniej bracia Dardenne). Dzień po dniu obserwujemy jego zajęcia, z okruchów budujemy jego relacje z otoczeniem, siostrą, Kristin i Mike'em, a z tych relacji odkrywamy stopniowo prawdę o nim samym. Podoba mi się nienachalność scenariusza, brak łatwych wzruszeń, melodramatyzmu i prób manipulacji widzem. W końcu najważniejsza rzecz, wiarygodna kreacja charakteru Simona, dzięki której ja, jako widz mogę wejść w jego skórę. To uważam za największy sukces tego filmu.

mortiis2

Na forum od:

Post 7 sie 12, 19:54

Łatwych wzruszeń było w tym filmie aż nadto. Melodramatyzm? a końcowa scena? Wiarygodność kreacja charakteru Simona? Proszę cię, ten chłopak był jak Kevin sam w domu.

ojej ojej

Post 7 sie 12, 20:13

mortiis2, powiedzmy szczerze, cały film jest ja kevin sam w domu, c'nie ? :))

mortiis2

Na forum od:

Post 7 sie 12, 22:33

Nic nie poradzę na to, że takie miałem skojarzenia jak go oglądałem :)

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 7 sie 12, 22:43

Zapewne ty jeden na wszystkich oglądających na dwóch seansach (mnie to skojarzenie wydaje się równie trafne jak gdyby ktoś napisał, że Za wzgórzami to taka druga Zakonnica w przebraniu).

paNMieczyslaw

Na forum od:
10 cze 05, 8:48

Post 9 sie 12, 8:35

Kto wie, może nakręcą Twoja siostra 2. Akcja tym razem będzie się rozgrywać w Egipcie gdzie nasi bohaterowie pojadą na wakacje zafundowane przez nowego szwagra-ojczyma Simona i nasz główny bohater będzie tym razem kradł sprzęt do nurkowania, zakopywany potem pieczołowicie w piasku.
A sceną kulminacyjną będzie wyznanie matki-siostry, że Simon został jednak adoptowany...

e ...

Post 9 sie 12, 11:00

a paNMieczyslaw w epizodzie, no chyba że się sprawdzi, jest atrakcyjny, to może większe zadanie

Powrót do Ścieżki..., podwójne ślady...