Liczba sal podczas 3.AFF

Propozycje i zapowiedzi filmowe. Sprawy organizacyjne.
elbereth

Na forum od:
2 sie 11, 11:46

Post 26 paź 12, 9:24

We wtorek i w środę odbyły się konferencje prasowe 3. AFF - wiadomo już, że filmów będzie o jedną trzecią mniej niż w latach ubiegłych. Czy to prawda, że festiwal nie zajmie całego HNH, tylko 4 sale? :|
Life has a gap in it. It just does. You don't go around trying to fill it like a lunatic.

marko

Na forum od:
29 paź 11, 10:08

Post 26 paź 12, 10:20

Niestety też tak słyszalem. Bardzo szkoda :(

i_o

Post 26 paź 12, 19:02

cztery sale ???? a pozostałe, pozafestiwalowy repertuar?

kovan

Na forum od:
19 wrz 10, 14:19

Post 26 paź 12, 19:09

Kiepsko. A przynajmniej całodniowo (5 dni x 5 filmów), czy czasowo też okrojone? :/

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 27 paź 12, 20:32

nie podoba mi się to wcale, a wcale... zwłaszcza, że przyjeżdżam z żonami...
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 29 paź 12, 10:35

4 sale na festiwal, gdzie w zeszłym roku na większości seansów wieczornych panował ścisk? Nie do zrobienia. Nawet jeśli filmów będzie o 1/3 mniej. Ja poczekałbym na oficjalne oświadczenie.

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 29 paź 12, 18:34

A to trochę tak przewrotnie: nie było problemu z wynajęciem Heliosa, gdy było to ciało obce względem organizatorów, postanowiono okroić festiwal, gdy miejsce się posiada. W sumie trochę to rozumiem, ale 4 sale to jednak mało jak na festiwal, który trwa raptem parę dni, a nie półtora tygodnia.

elbereth

Na forum od:

Post 30 paź 12, 6:55

vifon00 napisał(a):4 sale na festiwal, gdzie w zeszłym roku na większości seansów wieczornych panował ścisk? Nie do zrobienia. Nawet jeśli filmów będzie o 1/3 mniej. Ja poczekałbym na oficjalne oświadczenie.

Na właśnie dlatego pytam. :wink: Przy trzech projekcjach każdego filmu (tak jak w zeszłym roku) to jest niewykonalne, ale przy dwóch już jak najbardziej.

Mnie tam nie przeszkadza, że jest mniej filmów, bo wiadomo, że nigdy się wszystkiego nie da (i nie chce) obejrzeć, ale już liczba seansów mogłaby zostać niezmieniona. W ogóle mniej filmów a więcej projekcji to jest kierunek, który NH też by mogły rozważyć. :wink:

No nic, program ma być jutro, to się dowiemy.
Life has a gap in it. It just does. You don't go around trying to fill it like a lunatic.

vifon00

Na forum od:

Post 31 paź 12, 12:03

Naprawdę 4 sale! Nie wierzę :cry:

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 31 paź 12, 12:04

No to już oficjalnie: rzeczywiście tylko drugie piętro HNH plus jedynka plus czasami najmniejsza szóstka...

elbereth

Na forum od:

Post 31 paź 12, 12:07

Przedpołudniowe seanse jeszcze bardziej okrojone, tylko 2-3 filmy do wyboru :(

Jarosz

Na forum od:

Post 31 paź 12, 12:11

Dobra - trzeba szukać pozytywów w negatywach: przynajmniej tym razem Eter nie będzie zagłuszał filmów, a podczas AFF szykuje się tam np. koncert Marii Peszek :)

elbereth

Na forum od:

Post 31 paź 12, 12:17

I może łatwiej będzie dokonywać wyborów przy mniejszej ilości alternatyw :)

Czy ktoś się orientuje, jak ma wyglądać pokaz "Girls"? Bo z tego co wiem, to jest serial, a w programie widzę 120 min, więc jakaś kompilacja? Pierwsze cztery odcinki?

marko

Na forum od:
29 paź 11, 10:08

Post 31 paź 12, 12:20

"Kultowy serial "Dziewczyny"

Podczas 3. American Film Festival zostaną pokazane na bezpłatnych seansach pierwsze cztery odcinki, cieszącej się coraz większą popularnością, produkcji HBO "Dziewczyny". Telewizyjny przebój ostatnich miesięcy według pomysłu Leny Dunham opowiada o szalonym życiu mieszkających w Nowym Jorku dwudziestokilkuletnich dziewczyn. Film już stał się manifestem pokolenia młodych Amerykanek. Gościem festiwalu będzie grający w serialu Alex Karpovsky, który pojawia się również w dwóch filmach w sekcji Spectrum ("Postaci drugoplanowe" i "Gejbi"). "

http://www.filmweb.pl/news/Co+zobaczymy ... ival-90101

ayya

Na forum od:

Post 31 paź 12, 12:23

Serio jest tak małe zainteresowanie festiwalem, że odbywa się w najmniejszych salach w Heliosie?

elbereth

Na forum od:

Post 31 paź 12, 12:25

O, Marko, dzięki, tak właśnie coś kojarzyłam, ale nie wiedziałam, skąd to wiem :)

vifon00

Na forum od:

Post 31 paź 12, 12:27

Jeszcze nigdy wybieranie filmów na festiwal nie było takie proste :wink: Pomimo okrojenia nie wygląda to źle. Jest też kilka filmów, na które bardzo liczyłem. Ciekawe tylko jak się pomieścimy...

Jarosz

Na forum od:

Post 31 paź 12, 12:38

Ja już w zasadzie ułożyłem cały mój rozkład jazdy. W kilku zaledwie okienkach mam jakieś alternatywy, ale teraz będzie trochę czasu, by pogłębić wiedzę i podjąć ostateczne decyzje :)

Jarosz

Na forum od:

Post 31 paź 12, 12:40

ayya napisał(a):Serio jest tak małe zainteresowanie festiwalem, że odbywa się w najmniejszych salach w Heliosie?

W największych :)
1, 7, 8 i 9 to najpojemniejsze sale. Jedynym wyjątkiem potwierdzającym regułę jest 6.

ayya

Na forum od:

Post 31 paź 12, 12:51

1 i 9 są największe, reszta to raczej mała.

elbereth

Na forum od:

Post 31 paź 12, 12:59

ayya napisał(a):1 i 9 są największe, reszta to raczej mała.

Pozwolę sobie poprzeć Jarosza w tej kwestii, 7 i 8 też są duże (większe od pozostałych w każdym razie). Także wybrano największe sale, jakie się dało.

Jarosz

Na forum od:

Post 31 paź 12, 13:05

Ha, ha - "reszta to raczej mała". Ayya - Ty w ogóle wiesz, co piszesz? Przecież 7 i 8 to największe sale zaraz po 1 i 9.

ayya

Na forum od:

Post 31 paź 12, 13:16

Wszystkie sale w Heliosie poza 1 i 9 wydają mi się małe:> Ale skoro twierdzicie, że duże, to mam nadzieję, że w środę uda mi się odebrać wejściówki na dzień bieżacy, jak i kolejny:)

Jarosz

Na forum od:

Post 31 paź 12, 13:25

Pewnie, że się uda :)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 31 paź 12, 22:12

Jarosz i vifon, co jest Waszym priorytetem? Na jakie filmy czekacie? jestem ciekawa (jeszcze przed planowaniem)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 31 paź 12, 22:14

co do Dziewczyn, tak, pierwsze 4

vifon00

Na forum od:

Post 1 lis 12, 0:46

aszeffel napisał(a):Jarosz i vifon, co jest Waszym priorytetem? Na jakie filmy czekacie? jestem ciekawa (jeszcze przed planowaniem)

Zaliczam całe spektrum, ale na te filmy liczę najbardziej: Arkadia, Dziewczyna w masce lisicy, Siła perswazji, Na własne ryzyko, Komedia. Zamierzam też obejrzeć obowiązkowe highlights: Mistrz, Moonrise kingdom, Bernie. Z Nicolasa Raya widziałem genialną Pustkę, ale nie wiem, czy uda mi się zobaczyć trzy pozostałe, chociaż chciałbym. Całego Wesa Andersona (poza najnowszym) widziałem, ale jakbym nie widział, to bym chciał obejrzeć :)

Jarosz

Na forum od:

Post 1 lis 12, 11:58

aszeffel napisał(a):Jarosz i vifon, co jest Waszym priorytetem? Na jakie filmy czekacie? jestem ciekawa (jeszcze przed planowaniem)

Tak jak podczas NH, omijam tytuły, które zaraz będą w kinach, czyli większość Highlightów, w tym filmy otwarcia i zamknięcia, wyjątek robiąc dla 4:44 Ostatniego dnia na Ziemi, Berniego oraz To my, a to ja. W moim rozkładzie jazdy znalazła się też prawie cała retrospektywa Nicholasa Raya - ale bez znanego mi Buntownika bez powodu. Z Wesów Andersonów te dwa tytuły, których nie widziałem, czyli Rushmore i Podwodne życie ze Stevem Zissou. Z Jerrych Schatzbergów - Zagadka dziecka klęski (na Cwaniaka mi się niestety nakładają większe priorytety). Obowiązkowo klasyka horroru: Dracula i Mumia. Prawdopodobnie w całości sekcja On the Edge. Z American Docs megapriorytetem są dla mnie Podróże Neila Younga. Najwięcej filmów pozaznaczałem w sekcji Spectrum. Wszystkich nie wymienię, niemniej najbardziej mi zależy na takich tytułach, jak Dobra partia, Jack i Diane, Na własne ryzyko, Postaci drugoplanowe, Komedia oraz Jeff wraca do domu. Zastanawiam się nad Wielką powodzią, ale raczej ją odpuszczę. Dziewczyny omijam szerokim łukiem.

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 1 lis 12, 15:31

Jarosz napisał(a):Tak jak podczas NH, omijam tytuły, które zaraz będą w kinach, czyli większość Highlightów, w tym filmy otwarcia i zamknięcia, wyjątek robiąc dla 4:44 Ostatniego dnia na Ziemi, Berniego oraz To my, a to ja.

Czy to oznacza, że te trzy wymienione przez ciebie Hoghlighty też będą w kinach?

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 1 lis 12, 19:46

To może jeszcze ja, choć nie pytany, napiszę. Przeglądałem ten program, szukając filmów, które w jakikolwiek sposób wykraczają poza standardowe tory, którymi porusza się amerykańskie kino niezależne (za którymi nie przepadam nadmiernie), i wynalazłem sobie takie filmy do ewentualnego pójścia (choć pewnie skończy się tym, że obejrzę tylko część z nich (7 amerykańskich filmów w jednym tygodniu to dla mnie za dużo)): Siła perswazji, Zabójczy upał, Dziewczyna w masce lisicy, Postrzeganie obiektów ruchomych oraz Bayou Blue (potencjalnie interesujące mogą być też niektóre inne dokumenty). Poza tym jeszcze idę na te dwa Raye, których nie widziałem (ale wiem, że ty za klasyką nie przepadasz, zwłaszcza taką starą klasyką).

Jarosz

Na forum od:

Post 1 lis 12, 20:24

Wks, a propos tej trójki Highlightów jak na dziś wiadomo tylko, że Ferrarę kupiło Kino Świat. Ale że wiadomo o tym od iluś miesięcy, a film nadal nie ma daty polskiej premiery, to trzeba teraz korzystać z okazji, bo skończy się tak, jak często się dzieje, czyli wyłącznie wydaniem na DVD :)
Ostatnio edytowano 1 lis 12, 22:32 przez Jarosz, łącznie edytowano 1 raz

miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 1 lis 12, 20:33

Będziemy więc oglądać filmy tuląc się do siebie, często w pierwszych rzędach lub po bokach. :(
Ten AFF zamienia się bardziej w przegląd filmów amerykańskich spoza głównego nurtu niż w poważny festiwal. Może doczekamy jeszcze czasów, że NH i AFF będą razem jako jedna impreza.

Jarosz

Na forum od:

Post 1 lis 12, 20:42

Nie strasz :)

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 1 lis 12, 23:23

Widzę, że amerykańskie kino niezależne interesuje się głównie komediami romantycznymi. To tak trochę jak z tym indie rockiem, niby niezależnie, ale na jedno kopyto :/
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 1 lis 12, 23:43

Rzeczywiście jakiś niezbyt imponujący ten program. Wybierając się na weekend na pewno zaliczę "Zabójczy upał", "Postrzeganie obiektów ruchomych", "V/H/S", Gondry'ego i dwa Raye. Plus cztery inne, ale jeszcze nie wiem jakie, bo wszystkie wyglądają podobnie.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

vifon00

Na forum od:

Post 2 lis 12, 11:48

miecznik napisał(a):Ten AFF zamienia się bardziej w przegląd filmów amerykańskich spoza głównego nurtu niż w poważny festiwal.

No i bardzo dobrze. Dla mnie te głównonurtowe propozycje z poprzednich AFF były niekoniecznym dodatkiem do dania głównego - czyli niezależnych.

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 2 lis 12, 19:56

AFF zajmie w tym roku tylko cztery sale ( w weekend pięć sal). Pozostałe sale wypełni repertuar pozafestiwalowy, w tym Akademia Filmu Polskiego i filmy nominowane do LUX Prize 2012. Wykład w ramach AFP jest możliwy do wysłuchania pod warunkiem punktualnego rozpoczęcia projekcji "Ślubu Ryśka", filmy z AFP możliwe są do obejrzenia w necie. Niestety filmy nominowane do LUXa wyświetlane są w tym samym czasie co filmy AFF, a nie są one aktualnie dostępne nigdzie indziej. Czy będzie możliwość ich obejrzenia w innym terminie?

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 3 lis 12, 0:07

wks napisał(a):Niestety filmy nominowane do LUXa wyświetlane są w tym samym czasie co filmy AFF, a nie są one aktualnie dostępne nigdzie indziej. Czy będzie możliwość ich obejrzenia w innym terminie?

Dwa z tych trzech nominowanych filmów (Fliegauf i Gomes) na pewno tak, bo będą dystrybuowane w kinach.

Jarosz

Na forum od:

Post 3 lis 12, 13:19

Tu o jeszcze jednej z imprez (niefilmowych), która będzie w HNH w trakcie AFF: http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,129681,12785156,Lekcje_Bruno_Schulza__wyklady_dla_licealistow_w_Heliosie.html.

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 8 lis 12, 21:49

A czym jest spowodowana tak mała liczba filmów w tym roku?
W sumie nietrudno było sobie ułożyć program, bo z 29 ostatecznie wybrałem 24, więc liczba filmów które można obejrzeć jest taka sama jak w poprzednich edycjach, ale za to nie ma w tym roku raczej dla mnie wielu filmów "muszę obejrzeć" a raczej "mogę obejrzeć". W zeszłym wybierałem z ponad 40 i mocno musiałem analizować co wyjdzie na dvd/w kinach żeby nic mnie nie ominęło...
Bo zaintersowanie festiwalem raczej nie spadło? Ludzi będzie tyle samo na pewno. To że będą pełniejsze sale to nie problem, ale mam nadzieję że nie będzie problemu z wejściówkami....
W zeszłym roku to się jeszcze mówiło o tym że 2 AFF ma zająć heliosa i 4 sale w DCF :) A teraz 4 w sumie?
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

Powrót do I kowbojki mogą marzyć